Ειδησεογραφικό site

Τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης πριν το Eurogroup – Οι προτάσεις στη βαλίτσα Βαρουφάκη

41

Με ένα «πακέτο» πέντε σημείων αναμένεται να μεταβεί η κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup την προσεχή Τετάρτη και με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να λειτουργήσει ως συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ, ενώ προτείνει η διαπραγμάτευση για το χρέος να γίνει σε αυτό το πλαίσιο.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η συμφωνία- γέφυρα να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τους ίδιους, επίσης, να αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.
Πρόθεση του Μαξίμου είναι όσα μέτρα κόπηκαν να αντικατασταθούν από άλλα «με έντονα αναπτυξιακή και όχι αντικοινωνική διάσταση», επαναφέροντας στο τραπέζι και την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα σήμερα στις 11:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, χθες το βράδυ (παρόντες από ελληνικής πλευράς, ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος), η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας χθες τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του τεχνικού σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και για τις επαφές με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.

Η αναφορά του κ. Δραγασάκη κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή ήδη υπήρξαν δημοσιεύματα για κρυφή ατζέντα και επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι οι προτάσεις Βαρουφάκη στο αυριανό Eurogroup θα έπρεπε να παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις του Βερολίνου παραμένουν, ωστόσο στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το γεγονός ότι «κάθε πρωτοβουλία της Αθήνας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, αυξάνει την πίεση σε διεθνές επίπεδο προς τη Γερμανία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Τα σχόλια είναι κλειστά.