Ειδησεογραφικό site

Στη Φρανκφούρτη τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

48

Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση τους κοινοποιούν σήμερα στην αρμόδια εποπτική Αρχή της ΕΚΤ, SSM οι τράπεζες, οι οποίες θα γνωρίζουν ως την Κυριακή , ημέρα που θα «ανάψει» πράσινο φως η Φρανκφούρτη, το ύψος των τελικών κεφαλαιακών τους αναγκών και τα ποσά που θα πρέπει τελικά να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές.

Μία διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 14 Νοεμβρίου με δεδομένο ότι SSM και DG Comp φέρονται να έχουν θέσει ως όριο για την οριστικοποίηση της αποτίμησης το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη η Πειραιώς ξεκίνησε τη διαδικασία και έπονται οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες συνολικά θα πρέπει να αντλήσουν από ιδιωτικές τοποθετήσεις 4,4 δισ ευρώ κατ’ ελάχιστον αν και πηγές από τις διοικήσεις δηλώνουν ότι θα γίνει προσπάθεια να αντλήσουν ως και 8 δισ ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα ήθελαν να διατεθεί σε Έλληνες επενδυτές έστω μικρός αριθμός μετοχών μετά την ολοκλήρωση των βιβλίων προσφορών που απευθύνεται στους ξένους. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει να ανάψει “πράσινο φως” από το ΤΧΣ για την έκδοση επιπλέον μετοχών, να συγχρονιστούν οι δύο διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλούν τα capital controls.

Βάση των capital plans αποτελούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι δράσεις ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού. Συμπληρωματικά, όμως, οι τράπεζες θα καταθέσουν και επιπρόσθετες ενέργειες μετριασμού των κεφαλαιακών τους αναγκών, όπως είναι η δυνατότητα πρόσθετης αναγνώρισης προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA), λόγω της αύξησης του Common Equity Tier I από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, και τα υψηλότερα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων

Πειραιώς

Στην Πειραιώς στελέχη του ομίλου αισιοδοξούν για τη συγκέντρωση 1,6 δισ ευρώ από ιδιώτες, που μαζί με την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ θα υπερκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου του stress test (2,2 δισ ευρώ).

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει σήμερα αν και η διαδικασία δεν αποκλείεται να παραταθεί και το Σαββατοκύριακο.

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση μετ τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγές από την τράπεζα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που που θυμίζει το θετικό κλίμα των αυξήσεων του 2014.

Eurobank

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank. Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών – και του “δυσμενούς” σεναρίου – που διαμορφώθηκε για τον όμιλο στα 2,12 δισ ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει συμπεριληφθούν βέβαια και τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές που έχει εκδώσεις, ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα είναι αισθητά χαμηλότερος απ’ τα 2,12 δισ ευρώ.

Από χθες ακούγεται ότι πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα ανακοινωθεί η σύνθεση ομάδας επενδυτών με επικεφαλής και πάλι τον καναδικό επενδυτικό όμιλο Fairfax, οι οποίοι θα δεσμευτούν ότι θα καλύψουν μεγάλο μέρος της αύξησης, έως 500 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή της Fairfax στην Eurobank θα παραμείνει στο 12,5%.
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Alpha Bank

Επι ποδός όμως βρίσκονται και τα στελέχη της Alpha Bank καθώς η τράπεζα πιθανόν να ανοίξει το βιβλίο προσφορών προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η διοίκηση στοχεύει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (2,7 δισ ευρώ) εκ των οποίων το 1,1 δισ ευρώ θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές.

Το γεγονός ότι η τράπεζα έχει αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές στο Δημόσιο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς μετά το πέρας των αυξήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου θα μειωθεί δραστικά.

Εθνική

Ενδιαφέρον πάντως στη διαδικασία παρουσιάζει η περίπτωση του πλάνου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιδιώκει να πείσει τις εποπτικές αρχές να προσμετρήσουν σε αυτή τη φάση κεφάλαια από την πώληση της Finansbank, εφόσον η Εθνική εμφανίσει άμεσα ή κατόπιν μικρής παράτασης μία συμφωνία που να βρίσκεται σε φάση due diligence. Μία κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας κατά τουλάχιστον 2,8 δισ ευρώ.

Το κλίμα, πάντως, που προκύπτει από τις εποπτικές αρχές είναι ότι δεν θα χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια, τα οποία έχουν τεθεί για τις ενέργειες μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών και ως εκ τούτου η τράπεζα προχωρά σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση της χωρίς να υπολογίζει προς το παρόν ότι ο SSM θα συνυπολογίσει στις δράσεις μετριασμού την πώληση της τουρκικής θυγατρικής.

Αττικής

Η Attica χθες υπέβαλε στην ΤτΕ το σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Η αξιολόγηση του κεφαλαιακού πλάνου από την ΤτΕ αναμένεται να δώσει άμεσα την εικόνα για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση που διενήργησε η ΤτΕ για λογαριασμό της ΕΚΤ και το οποίο έδειξε κεφαλαιακές ανάγκες για την Attica Bank 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα θα είναι γνωστά μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank για να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Κλειδί» οι αποφάσεις της Κυριακής

Οι αποφάσεις του SSM και της DG Comp είναι κρίσιμες καθώς θα καθορίσουν το τελικό ύψος των ΑΜΚ και επομένως των ιδιωτικών τοποθετήσεων, εξέλιξη που θα αποτελέσει «κλειδί» για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τις ιδιωτικές τοποθετήσεις οι επενδυτές.

Και αυτό καθώς, όπως εξηγούν τραπεζικοί, όσο μικρότερη η ανάγκη για ιδιωτικές τοποθετήσεις τόσο υψηλότερες θα είναι οι προσφορές υπό το φόβο της υπερκάλυψης.

Παράλληλα μικρότερη η ανάγκη για ιδιωτική κεφάλαια θα διευκολύνει αφενός στην ποιότητα των προσφορών που θα γίνουν δεκτές και επομένως τη συμπεριφορά της μετοχής μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης και αφετέρου, στην καλύτερη τιμολόγηση της έκδοσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.