Ειδησεογραφικό site

Στα «μαχαίρια» ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ: Κινδυνεύει με «ναυάγιο» η συμπόρευση

61

Στασιμότητα επικρατεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ με αποτέλεσμα να είναι για την ώρα «στον αέρα» η προεκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων και κάποιοι να μιλούν ήδη για «ναυάγιο» πριν καν ξεκινήσουν ουσιαστικά οι συζητήσεις.

«Υπάρχει καθυστέρηση» αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Στο δεύτερο που συμφωνούν είναι πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει τελειώσει απόψε Πέμπτη» καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος.

«Αν δεν υπάρξει κάτι σύντομα, η συμπόρευση θα εκφυλιστεί» σημειώνουν στελέχη των δύο πλευρών χαρακτηριστικά.

Από εκεί και κάτω ξεκινούν οι διαφωνίες…

Σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι θετικοί στην συνεργασία, ωστόσο τα πρακτικά προβλήματα δείχνουν ότι η τελική συμφωνία είναι ακόμη μακριά, αν όχι και αδύνατη επί του παρόντος. «Η τελική απόφαση θα είναι των Γεννηματά-Παπανδρέου» εκτιμούν στελέχη που γνωρίζουν το παρασκήνιο.

Οι δύο πλευρές έχουν πολλά να τους χωρίζουν ενώ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις σε Χ. Τρικούπη και ΚΙΔΗΣΟ που εμποδίζουν την πρόοδο του διαλόγου.

«Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα τελικά»

«Δεν προβλέπω ότι θα γίνει τίποτα τελικά, δεν βλέπω διάθεση από καμιά πλευρά. Είναι πολύ τεταμένο το κλίμα» λέει στο iefimerida.gr στέλεχος που κινείται ενδιάμεσα των δύο χώρων αλλά έχει άμεση πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα.

Χθες έγινε επαφή μεταξύ διαμεσολαβητών της Φ Γεννηματά και του Γ. Παπανδρέου χωρίς να διαφαίνεται κάτι καινούργιο. Και οι δύο δηλώνουν ότι βιάζονται να κλείσει η συμφωνία αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις. Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ της έχουν προτείνει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες και να υπάρξει επαφή της με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ απόψε, ώστε να «σπάσουν οι γύρω-γύρω που δημιουργούν προβλήματα».

«Αν δεν τα βρούμε απόψε ή έστω μέχρι την Παρασκευή θα ναυαγήσει το εγχείρημα» προειδοποιεί ο ένας τον άλλο.

Στην Χ. Τρικούπη εκτιμούν αρκετοί μάλιστα ότι «αν δεν τα βρούμε μπορεί και να μην κατέλθει καθόλου το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές». Υποστηρίζουν ότι «είναι στα χέρια του Παπανδρέου η συμπόρευση» και σημειώνουν πως πολοί ψηφοφόροι του ΚΙΔΗΣΟ επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας πως «θέλουμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας».

Αυτονομία ή ενσωμάτωση;

Το ερώτημα είναι αν θα απορροφηθεί το κόμμα Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση που δίνουν από το ΚΙΔΗΣΟ είναι ξεκάθαρη: «Δεχόμαστε συνεργασία μόνο ως αυτόνομο κόμμα».

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για τη συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε σήμερα:

«Δεν έχει σημασία να κάνει συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής αν αυτό δεν έχει ανταπόκριση από τη βάση. Δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη από τη βάση και υπήρξε μια πρώτη θετική αντίδραση και τώρα γίνονται συνεννοήσεις». Ανακοίνωσε, δε, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα φανεί αν θα υπάρξει τελική συμφωνία. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι δεν θα υπάρξει νέος φορέας αφού δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συμβεί αυτό προσθέτοντας ότι «μιλάμε για προεκλογική συμπόρευση».

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν, αντιθέτως, ότι πρέπει να επιστρέψουν χωρίς αυτοτελή κομματική δομή.

«Εμείς συζητάμε για την επιστροφή στο σπίτι τους. Αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη. Ολα τα άλλα είναι μικροτακτικισμοί. Δεν γίνεται να επαναληφθεί το σκηνικό του 2012 με την επιστροφή Λοβέρδου, όπου είχαμε δύο προέδρους σε ένα κόμμα» λένε συνομιλητές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο iefimerida.gr. Σημειώνουν μάλιστα πως «η Φώφη θέλει πάρα πολύ την συμπόρευση, αλλά στο στρατόπεδο Παπανδρέου λαλούν πολλοί κοκκόροι». Εκτιμούν δε, πως η βάση τόσο του ΚΙΔΗΣΟ όσο και του ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί τα παιχνίδια θέσεων και εξουσίας που παίζονται και «θα τιμωρήσει όσους επιμένουν σε αυτά».

Τονίζουν ωστόσο ότι μπορεί «για λόγους τακτικής και υπό την πίεση των γεγονότων» να δεχθούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο το οποίο θεωρούν πάντως λάθος.

Ομως σημειώνουν ότι «ο Παπανδρέου κάνει για άλλη μια φορά μικροτακτικισμούς. Ολα συντείνουν ότι παίζει καθυστέρηση και θέλει να κερδίσει χρόνο» επικαλούμενος την εσωκομματική διαχείριση της συμπόρευσης.

ΚΙΔΗΣΟ: Μην μας υποτιμάτε

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πάμε να ενσωματωθούμε εκεί και το ξέρουν. Αν θέλουν προφάσεις, μπορούν να βρουν» λέει συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου. Κατηγορούν δε την πλευρά συνεργατών της Φώφης Γεννηματά ότι βάζουν προσκόμματα: «Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει και άλλοι θέλουν να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο» λένε και δεν εννοούν μόνο τον Ευ. Βενιζέλο. Αντιθέτως, από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στελέχη πέριξ τον Γ. Παπανδρέου, όπως οι «σκληροπυρηνικοί» Σωκράτης Ξυνίδης και Φίλιππος Πετσάλνικος τον πιέζουν να ακολουθήσει άκαμπτη τακτική στις επαφές των δύο κομμάτων διεκδικώντας την αυτονομία του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και συγκεκριμένες θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ διαμηνύουν επίσης: ««Δεν μπορεί να μας υποτιμούν. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Δεν μπορεί ο Θεοχαρόπουλος να συνεργάζεται ως ΔΗΜΑΡ και εμείς να συνεργαστούμε απλώς ως «παπανδρεϊκοί». Επίσης υπενθυμίζουν ότι στο εγχείρημα της «Ελιάς» το ΠΑΣΟΚ «δέχθηκε να είναι ισότιμο με τις κινήσεις Μόσιαλου, Τούντα και το κόμμα του Α. Λοβέρδου» και προσθέτουν: «Τι πρόβλημα έχουν με τον Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ;».

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει στη Χ. Τρικούπη ότι «πρέπει να σεβαστείτε την αυτονομία του ΚΙΔΗΣΟ».

«Εμείς θέλουμε την συνεργασία, αλλά δεν καιγόμαστε. Δεν είμαστε στη Βουλή, οπότε τι είχαμε τι χάσαμε;» λένε από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού.

Οι απειλές

Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου διαμηνύουν στην πλευρά Βενιζέλου (κυρίως) πως αντίπαλός τους δεν είναι ο Βενιζέλος, αλλά «όσοι έχουν εκπονήσει αυτή την στρατηγική της Φώφης Γεννηματά». Προειδοποιούν μάλιστα: «Αν δεν τα βρούμε θα κάνουμε το έργο πολεμικό, ακόμη πιο σκληρό από ό,τι τον Ιανουάριο». Είναι προφανές ότι το επιχείρημα θα είναι: «Ολος ο κόσμος θέλει να ενωθεί η παράταξη και αυτοί δεν θέλουν».

Ο καβγάς για τα ψηφοδέλτια

Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, κάτι που σημαίνει ότι η πρόεδρος του κόμματος μπορεί – θεωρητικώς – θα φτιάξει την σειρά των υποψηφίων βουλευτών. Οι απαιτήσεις για εκλόγιμες θέσεις είναι μείζον θέμα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι «στα κάγκελα» ενώπιον του ενδεχομένου να έχουν ανταγωνιστές – πολύ περισσότερο να βρεθούν στη λίστα πιο κάτω από παπανδρεϊκούς. «Διέσπασαν το κόμμα το Γενάρη, για ένα προσωπικό καπρίτσιο και τώρα βάζουν όρους και θέλουν οφίτσια;» λένε με οργή.

Η εκπεφρασμένη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι θέσεις των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, θα παραμείνουν απείραχτες. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει βουλευτής (για παράδειγμα στην Λάρισα το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή και εκεί θα έχει θέση ο Φίλιππος Σαχινίδης) ή σε περιοχές όπως π.χ. η Β’ Αθήνας που μπορεί να αλλάξει κάπως η σειρά εκλογής. Τονίζουν δε πως αν υπάρξει συμπόρευση «είναι λογικό να βάλουμε πιο φιλόδοξο εκλογικό στόχο» άρα να αυξηθούν οι προοπτικές των εκλόγιμων θέσεων.

«Εμείς τους προσκαλούμε να έρθουν σπίτι μας και τους λέμε: Δεν θα σας βάλουμε στο αποχωρητήριο ή στην αποθήκη, θα τα βρούμε αυτά» λένε συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ εξανίστανται: «Εμείς θα κάνουμε τους… κουβαλητές για να βγουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;» και κάνουν διαπραγμάτευση για τις εκλόγιμες θέσεις.

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά θεωρούν ότι θα πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες, ώστε να απορροφηθούν και οι εσωτερικοί κραδασμοί, δηλώνοντας ανοικτά ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ δήλωνε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος σε συνεργάτες του, από την Δευτέρα έχει «φορτώσει» από τις κωλυσιεργίες της Χ. Τρικούπη και διαμηνύει αν συμπορευτούν με όρους αυτοτέλειας, θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής.

Ζητά επίσης εκλόγιμες θέσεις για επιφανή στελέχη της ΔΗΜΑΡ (πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ). Οπως γράψαμε πιο πάνω ο Φίλιππος Σαχινίδης θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα (όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε βουλευτή) ο Θάνος Μωραΐτης θέλει να είναι στην Αιτωλοακαρνανία ή σε εκλόγιμη στην Β’ Αθήνας, ο Γιώργος Πεταλωτής στην Αθήνα κ.λπ.

Πάντως στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ που δηλώνει απαισιόδοξο για τις εξελίξεις, περιέγραψε ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στα δύο κόμματα: «Το ερώτημα είναι αν θα τελειώσουμε όλοι μαζί ή ξεχωριστά ο καθένας…».

Γρηγοράκος: Να μην επιστρέψουν οι βουλευτές διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο., Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm 99,5 υποστήριξε πως οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από τους πρωτεργάτες της κίνησης, είναι ξεκάθαρο» είπε διευκρινίζοντας πως «βουλευτές που πήγαν με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν νομίζω ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω».

Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου έκανε λόγο για τραυματική διασπαστική κίνηση να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ, με την οποία έπληξε το ΠΑΣΟΚ.

«Η μεγάλη προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι να αφήσει το κόμμα, να ενωθεί ξανά και για τη δική του θέση, πώς και τι έγινε, το συζητάμε μετά προσωπικά. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάζεται άλλα αξιώματα, πρωθυπουργός έγινε» πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επανέλαβε ότι το ΚΙΔΗΣΟ συζητά συνεργασία με οργανωτική αυτοτέλεια των δύο κομμάτων. Σημείωσε δε ότι μετεκλογικά μπορούν να συνεχιστούν με στόχο την επανένωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Οπως είπε οι συζητήσεις ξεκίνησαν μόλις χθες, Τρίτη απόγευμα. Αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του το Σάββατο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

«Κλείδωσε» η συμφωνία με ΔΗΜΑΡ

Αντιθέτως με την ΔΗΜΑΡ «κλειδώνει» η συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί αύριο Πέμπτη στην ΚΕ του κόμματος. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα στην δεύτερη θέση.

Πηγή:  iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.