Ειδησεογραφικό site

«Σκληρό» τεστ για την κυβέρνηση η ψήφιση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

187

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά στο ΦΠΑ στο κρασί, που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο.
Δεν είναι μόνο ο έντονος προβληματισμός σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατέθεσαν -ορισμένοι εξ αυτών- στην άτυπη ενημερωτική συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί, αλλά θέμα εγείρουν και οι βουλευτές του δεύτερου κυβερνητικού κόμματος, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ασκούν έντονες πιέσεις για την απόσυρση του ΦΠΑ στο κρασί, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν μέσα στην μέρα και να πάρουν χαρακτηριστικά καταψήφισης. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται, αλλά θεωρούνται και δύσκολες, καθώς ακόμα δεν έχουν βρεθεί απολύτως ισοδύναμα, που να καλύπτουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Γι’ αυτό το λόγο, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν έχει αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού αναζητούνται και άλλοι φόροι. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές πλευρές για το κρασί και πρέπει να βρούμε λύση μέχρι αύριο το πρωί» επιβεβαίωνε υπουργός της κυβέρνησης στο protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδρασή του στον ΦΠΑ στο κρασί, κατά την άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Από την πλευρά του, τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους βουλευτές, κυρίως της επαρχίας. Διαφωνίες έχουν εκφράσει και κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν την έκπληξή τους γι’ αυτή την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την παρέμβασή του το πρωί, φέρεται να αναγνώρισε στρεβλώσεις, αλλά πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή επείγει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Νωρίτερα, σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, καθυσυχαστικά εμφανίστηκαν τα κυβερνητικά στελέχη Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι τρεις υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν πως οι δανειστές διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με την ελληνική κυβέρνησης, για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ανέφεραν πως το Κουαρτέτο αρχικά ζητούσε να υπάρχει ένα είδος προστασιας στο 17% των «κόκκινων δανείων», ενώ τελικά κατέληξε, όπως είπαν, σε μια προστασία για το 62%.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση σημείωναν πως «δεν θα υπάρξουν φαινόμενα Ισπανίας», καθώς προστατεύεται πλήρως όλο το φάσμα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα μεσαία και υψηλότερα στρώματα, ανέφεραν πως, αν υπάρχουν καταθέσεις, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αποδείξουν στο δικαστήριο γιατί δεν πληρώνουν, παραπέμποντας στο σχετικό κώδικα λειτουργίας των τραπεζών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο παραμένει ανοιχτό το θέμα των επιχειρηματικών δανείων. Όσον αφορά σε αυτό, αναμένεται -πιθανότατα εντός του χρόνου- να υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τον προϋπολογισμό.

Με κατεπείγουσα διαδικασία και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Με κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, που νομοθετεί αποκλειστικά με την κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που το αποδέχονται, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νέου πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τον επώδυνο συμβιβασμό για τους πλειστηριασμούς, την αυστηροποίηση των 100 δόσεων και την επιβολή ειδικού φόρου σε τυχερά παιχνίδια και κρασί.

Πάντως, δεν έλειψαν  και οι ασυνεννοησίες μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την αντίδραση απογοήτευσης από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εκτός αυτών, με ένταση και ειρωνικά χειροκροτήματα αντιμετώπισαν οι βουλευτές το σχόλιο του προέδρου της επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα, ότι «ο κόσμος ξέρει ότι κάναμε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι χθες το βράδυ».

Νομοσχέδιο-«σκούπα»: Αλλάζουν οι 100 δόσεις, φόρος σε κρασί και τζόγο

Εν τω μεταξύ, νέο αλαλούμ στην ελληνική οικονομία προκαλούν οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο που έφερε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή η κυβέρνηση και αποτελεί το επιστέγασμα της συμφωνίας που πέτυχε με τους δανειστές, για να κλείσουν τα 48 προαπαιτούμενα για τα 10+2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο μπαίνουν νέοι φόροι προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το οξύμωρο είναι όμως πως ενώ προστίθενται οι νέοι φόροι, δεν προστέθηκε και διάταξη που να αφαιρεί τον… υπό κατάργηση ΦΠΑ!

Διαβάζοντας κανείς το νομοσχέδιο, την έκθεση Καταργούμενων Διατάξεων ή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, δεν βρίσκει καμία πρόβλεψη που να καταργεί τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Αντιθέτως μάλιστα, ενώ προχθές 16 Νοεμβρίου έληξε και η τέταρτη παράταση που έχει δώσει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση στην διορία να μπουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια στον ΦΠΑ, δεν εξέδωσε καν διάταξη που να την παρατείνει περαιτέρω.

Μετά την αβλεψία πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν το πρωί της Τετάρτης ότι θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα προβλεπεται ότι θα καταργηθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη για 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Προ-Πο κλπ) αλλά και 49 λεπτά φόρο σε κάθε λίτρο κρασί.

Με μισό ευρώ φόρο στα ελληνικά κρασιά υπολογίζει να εισπράξει 110 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα 350-450 εκατομμύρια από τον τζόγο (στην πραγματικότητα όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Τσακαλώτος υπολογίζει ακόμα περισσότερα αφού για ορισμένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν πρόλαβαν να βρουν στοιχεία και υπολόγισαν τα έσοδα μόνον για κάποια από αυτά).

Τα σχόλια είναι κλειστά.