Ειδησεογραφικό site

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ναι, με απέπεμψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αιτιολογία

78

«Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, με απέπεμψαν» δήλωσε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στον ΣΚΑΪ μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς της από την Κουμουνδούρου και την αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οζμάν Ουμίζ.

Τόνισε μάλιστα ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και τής ανακοίνωσε την απόσυρσή της υποψηφιότητάς της, χωρίς να τής εξηγηθεί ο λόγος.

«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό… ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης…» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σουλεϊμάν, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής.» «Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» υπογράμμισε.

«Βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα». Αυτό ισχυρίζεται σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διαμηνύοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Απάντηση Παππά για το θέμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή και θα συνιστούσε και στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικοί για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα.

«Είναι έτοιμοι να μας βρίσουν παντός καιρού» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είπε μάλιστα ότι είναι γνωστό και έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

«Οι ίδιοι κύριοι οι οποίοι ανέξοδα έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί πολιτική τουρκικού προξενείου είναι εκείνοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την συγκεκριμένη υποψηφιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια της ΝΔ

«Η υπόθεση με τον αποκλεισμό της κ. Σαμπιχά, αποτελεί σοβαρό θέμα μετά και τα όσα έχει καταγγείλει για την καταπίεση που δέχονται οι Πομάκοι από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής. Το άλλο με τον Λαζόπουλο είναι φαιδρό» δήλωσε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε: «Μού κάνει εντύπωση πώς ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη η Συνθήκη Λωζάνης προβλέπει ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητας, δηλαδή θρησκευτική και στην Τουρκία ελληνική».

Ποια είναι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν

Η Σουλειμάν Σαμπιχά είναι γνωστή για το έργο και τη δράση της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γύρω από θέματα που αφορούν τους Ρομά, ενώ είχε συγκλονίσει με τις κατεγγελίες της στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη, για  την κατευθυνόμενη από την Άγκυρα εκπαιδευτική πολιτική της μειονότητας.

Η ομιλία της στο 5ο συνέδρειο του ΟΗΕ για τις μειονότητες

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός  της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά  για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.

Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.