Ειδησεογραφικό site

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή – ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιδιώκουν μία συμφωνία με την Ελλάδα – Που συμφωνούν και τι τους χωρίζει – Το δίλημμα της κυβέρνησης: Χρεοκοπία ή δημοψήφισμα

72

Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έναν νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν’ όψη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Νέος στόχος: θετική δήλωση στο Eurogroup

Το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία. Έπειτα από την εμπλοκή που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, ο διάλογος στις Βρυξέλλες φαίνεται να συνεχίζεται και υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στο ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας ένα νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως, αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Τι σημαίνει μια θετική δήλωση

Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές, ο αξιωματούχος των θεσμών θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, κάτι που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.

Συνεπώς, μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελούσε σημάδι σοβαρής ανάκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έναυσμα για αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο πως η συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διήρκεσε δύο ώρες, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Συμφωνία θέλουν και οι εταίροι

Αν και εμφανώς ενοχλημένοι με το χρόνο που χάθηκε από την ελληνική πλευρά, κοινοτικές πηγές δηλώνουν πως γίνεται «σοβαρός διάλογος» και στα δύσβατα θέματα της διαπραγμάτευσης (συνταξιοδοτικό, αγορά εργασίας). Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «αν και δεν θα φτάσουμε σε μια πλήρη συμφωνία τη Δευτέρα, η δήλωση του Eurogroup θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση».

Η ίδια πηγή δήλωσε πως θα ήταν επικίνδυνο «πιεστούν τα όρια» της διαπραγμάτευσης από  όλες τις πλευρές, καθώς οι διεργασίες του Eurogroup συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό σύγκλισης.

Η διχογνωμία πάντως μεταξύ του ΔΝΤ  συνεχίζει να υφίσταται, όπως ανέφερε non paper από την κυβέρνηση, καθώς η κοινοτική πηγή δήλωσε απλά πως «βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

 

Το δίλημμα της κυβέρνησης: Χρεοκοπία ή δημοψήφισμα

Δεν χάνει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας εντός του Μαΐου με τους δανειστές για το ελληνικό πρόβλημα. Παρά το βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επί της ουσίας η σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει φτάσει τουλάχιστον στο 85% με 90% και είναι εφικτό και πιθανόν να υπάρξει συμφωνία σύντομα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «συγκρούσεις της τελευταίας στιγμής» και για «προσπάθεια των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών στη διαπραγμάτευση να κερδίσουν κάτι την ύστατη ώρα».

Ωστόσο και πριν αποδειχθεί η ορθότητα αυτών των εκτιμήσεων και πληροφοριών, η κατάσταση δείχνει χειρότερη σε αυτό το τρίμηνο των διαπραγματεύσεων: Η κυβέρνηση μιλά ευθέως για αδιέξοδο, που έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝT και της ευρωπαϊκής πλευράς. Και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προωθήσει καμία από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εάν δεν ξεκαθαριστούν τα θέματα. Από την πλευρά τους οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν σε όλα τα μέτωπα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «απαιτούν από την Αθήνα πλήρη υποταγή και αποδοχή του e-mail Χαρδούβελη».

Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο από τις άγριες διαθέσεις βουλευτών και ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «νέα μνημόνια» και να αποδεχθεί μέτρα που θα επαναφέρουν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, ενώ η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί εμμέσως την ηγεσία να βάλει το δημοψήφισμα στο τραπέζι και αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση:

«Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναμένει το πώς θα εκδηλωθούν οι νέες αντιδράσεις των δανειστών και εάν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς κινήσεις από την πλευρά τους, η κυβέρνηση δεν θα διαστάσει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός μη πληρώνοντας τη δόση προς το ΔΝΤ στα μέσα του Μαΐου, καθώς τα υπάρχοντα χρήματα επαρκούν μόνο για μισθούς και συντάξεις.

Κύριο άρθρο στην Αυγή σήμερα: Δεν είναι μπλόφα, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις

Στο κύριο άρθρο της σήμερα η εφημερίδα Αυγή γράφει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και πως οι δανειστές γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς».

Διαβάστε όλο το άρθρο

Η πολυγλωσσία και οι συνιστώσες των δανειστών

Από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επί δυόμισι μήνες η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Στο διάστημα αυτό η Αθήνα έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και κατέθεσε λίστες επί λιστών με μεταρρυθμίσεις, μέτρα, πολιτικές -όλα κοστολογημένα-, προσκρούοντας όμως κάθε φορά τη μια στα τεχνικά κλιμάκια, την άλλη στα πολιτικά κλιμάκια, την παράλλη στα ηγετικά κλιμάκια των δανειστών, οι οποίοι, μέσα από τους τερατωδών διαστάσεων και δυνατοτήτων μηχανισμούς μίντια και επικοινωνίας, μας έλεγαν ότι φταίνε οι Έλληνες και εν προκειμένω φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης, το πουκάμισο του Βαρουφάκη.

Μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο χτένι για να διαπιστώσουμε ότι πίσω από όλη αυτή την αντάρα βρίσκονται οι διαφωνίες των δανειστών μεταξύ τους. Άλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Θα μπορούσε κανείς να πάρει ένα σύνηθες αντι-ΣΥΡΙΖΑ κείμενο και να το μεταγράψει ως εξής: Αυτή η πολυγλωσσία πρέπει να σταματήσει γιατί δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα στις αγορές. Δεν νοείται η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία να είναι έρμαια των εσωτερικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις συνιστώσες των δανειστών. Δεν μπορεί οι δυνάμεις της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με τις ιδεοληψίες ακραίων κύκλων.

Δεν γίνεται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να κολλάνε μονίμως στα μικροσυμφέροντα συντεχνιών της Γερμανίας ή στη διοικητική ακαμψία του ΔΝΤ. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τρεις και τέσσερις απόψεις για το κάθε θέμα. Δεν γίνεται οι αγορές να εξαρτώνται από το αν θα κάνει επιτυχές εσωκομματικό μασάζ ο κ. Σόιμπλε στους ψεκασμένους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μπερδεύεται και το εγχώριο μνημονιακό μπλοκ και δυσκολεύεται να εμπεδώσει τη γραμμή.

Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.