Ειδησεογραφικό site

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «νευρική κρίση» – Στελέχη το ένα μετα το άλλο μιλούν για ρήξη και εκλογές

71

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δίχως να διαφαίνεται λύση, με την ελληνική οικονομία να τελεί σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αυξάνονται οι φωνές υπέρ της ρήξης, ενώ κερδίζουν έδαφος τα σενάρια εκλογών.

Ενδεικτικό της «πολεμικής διάθεσης» είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο Iskra μετά τα μεσάνυχτα και απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Το κείμενο ανέβηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και έχει τίτλο: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις».

Η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να κάνει το επόμενο βήμα. Ενώ μέχρι τώρα πίεζε τον πρωθυπουργό να μην κάνει υποχωρήσεις, με το κείμενο αυτό φαίνεται να διαχωρίζει την θέση της από την ηγεσία. Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι οι δανειστές ακολουθούν «παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας» και κάνει λόγο γα για «αλληλοπροτάσεις» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Το κείμενο καταλήγει: «Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Αλλά και γενικότερα στον ιστότοπο που απηχεί τις πολιτικές θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας κυριαρχεί η αρθρογραφία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο «έντιμου συμβιβασμού», ότι οι δανειστές θέλουν να διασύρουν την ελληνική κυβέρνηση και ότι αντίθετα με το «κλίμα τρομοκρατίας» που καλλιεργείται υπάρχουν περιθώρια για την ελληνική οικονομία εάν εγκαταλείψει το ευρώ. Καθώς μάλιστα διαρρέουν στα Μέσα Ενημέρωσης οι σκληρές θέσεις των δανειστών οι θέσεις αυτές κερδίζουν έδαφος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Σε σκληρή γραμμή όμως κινείται και ο κ. Γιάννης Μηλιός ο οποίος έχει αναπτύξει τις εσωκομματικές του σχέσεις με το «Κόκκινο δίκτυο». Ο κ. Μηλιός ζητά να καθυστερήσει η χώρα τις πληρωμές των υποχρεώσεών της ενώ δεν διστάζει να προτείνει  περιορισμό στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Παράλληλα, ασκεί συνολική κριτική στην ηγεσία για την στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών και για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε.

Τη θέση του Γιάννη Μηλιού για καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως μηχανισμό εκβιασμού ασπάστηκε με δηλώσεις της η Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι προηγείται ο λαός έναντι των δανειστών: «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό» ανέφερε η κ. Μακρή. Η ίδια συμπλήρωσε με νόημα ότι «αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Μηχανισμός εκβιασμού που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι η μη πληρωμή των δόσεων στους δανειστές».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αίτημα περιορισμένου αριθμού βουλευτών να συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να συζητήσεις τις εξελίξεις. Αρχικά φάνηκε η πρωτοβουλία να κερδίζει έδαφος ωστόσο χθες το απόγευμα διέρρευσε ότι η συνεδρίαση δεν θα γίνει. Αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει και για τις εσωκομματικές διεργασίες και αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν και οι κινήσεις του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Γλέζου ο οποίος θεωρεί ότι αυτά που προτείνουν οι δανειστές δεν μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και καλεί τον πρωθυπουργό να επισημάνει στους διεθνείς συνομιλητές του τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού. Ο κ. Γλέζος ο οποίος στο προσεχές διάστημα θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον πατριωτικό πόλο συσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και ο ίδιος δεν ψηφίζει αφενός έχει απήχηση στην αριστερά και στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου επηρεάζει βουλευτές.

«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Φίλης στο Mega, βάζοντας το ενδεχόμενο των εκλογών στο προσκήνιο.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ρήξη και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «μονόδρομο» τις πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι: «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση «ευρώ ή δραχμή» αυτό θα ήταν μια τραγωδία». Εκτίμησε δε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν «δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Αν και ο κ. Μητρόπουλος θεωρείται ότι έχει προσωπικά κίνητρα ωστόσο την συλλογιστική του συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

«Συνεχίζουν τις πιέσεις οι δανειστές, με κύριο στόχο την πληρωμή των δόσεων» αναφέρει το δημοσίευμα

Το πλήρες άρθρο από το iskra.gr

Σε σκληρή γραμμή κατά των δανειστών και της εκβιαστικής τους πολιτικής επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως προκύπτει από το βασικό άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το άρθρο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι δανειστές δεν επιδιώκουν συμφωνία, αλλά αποσκοπούν στο να εντείνουν τις πιέσεις τους για την πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει απιελήσει να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Αναλυτικά το άρθρο:

ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ως παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των δανειστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης (3/6) στις Βρυξέλλες, χωρίς να αναμένονται ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι οι «αλληλοπροτάσεις» και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε ερώτηση για την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, επισήμανε: «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει… Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το διοικητικό συμβούλιο να το εξετάσει, διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης  και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, απάντησε ότι η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής

«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα La Tribune. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκλογές για να νομιμοποιήσουν την συμφωνία ή την έλλειψη αυτής απαντά πως «Προσωπικά θεωρώ πως η υπόθεση αυτή δεν ευσταθεί. Κατά τη γνώμη μου, η εντολή της κυβέρνησης είναι σαφής και αρκετά πρόσφατη» ενώ θέτει και η ίδια ως πρώτη προτεραιότητα την πληρωμή μισθών και συντάξεων και όχι την καταβολή των δόσεων.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

Πιστεύετε πως είναι εφικτή σήμερα μια συμφωνία με τους πιστωτές, με βάση τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε πρόσφατα με μια ξεκάθαρη εντολή: να προστατέψει την  κοινωνία από την ανθρωπιστική κρίση, που έχουν προξενήσει οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων. Όπως και να ενδυναμώσει το Κράτος Δικαίου και το Κοινωνικό Κράτος και να αποκαταστήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες που καταπατήθηκαν πολλές φορές, προκειμένου να επιβληθούν αυτά τα μέτρα και, τέλος, να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να επιτευχθεί ένας από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ευημερία των λαών και των κοινωνιών. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Κατά συνέπεια, όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι και όλα τα θεσμικά όργανα, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία. Το να δεχτούμε πως αυτοί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί, είναι σα να δεχόμαστε πως δεν υπάρχει πια δημοκρατία.

Ποια είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την μακρόχρονη και κουραστική διαπραγμάτευση;

Η κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται σε μια πολύ ισχυρή υποστήριξη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της προστασίας των πιο ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης, εντός της χώρας και της Ευρώπης, καθώς και της εφαρμογής της φορολογικής δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα δικαιολογημένο αίτημα να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και των πολιτών και μάλιστα εντός διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ενώσεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες.

Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό;

Θα πρόκειται για μια συνολική αποτυχία των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως περιγράφονται στις συνθήκες. Κατά το άρθρο 3 των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη έχει ως κύριο στόχο την «ευημερία των λαών και των κοινωνιών της» και το ευρώ είναι ένα μέσο για τον σκοπό αυτόν. Το να χρησιμοποιείται το ευρώ ως απειλή για τους λαούς είναι μια σοβαρή παραβίαση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως περιγράφονται από τις συνθήκες.

Πιστεύετε πως θα είναι αναγκαίο να οργανωθούν νέες εκλογές που θα νομιμοποιούν την συμφωνία ή την έλλειψη συμφωνίας;

Προσωπικά θεωρώ πως η υπόθεση αυτή δεν ευσταθεί. Κατά τη γνώμη μου, η εντολή της κυβέρνησης είναι σαφής και αρκετά πρόσφατη.

Πώς κρίνετε την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης; Ορισμένοι, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πως έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις στους πιστωτές…

Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για παραχωρήσεις. Θα υπάρξει μια διαδικασία δημοκρατικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης όπως και στο κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτή η δημοκρατική διαδικασία θα προστατεύσει τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό λαό, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα.

Να σας θυμίσω πως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, αλλά και κατά το ελληνικό Σύνταγμα, αυτά τα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτοί που επιχειρούν να θέσουν υπό διαπραγμάτευση τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, είναι αυτοί που δε σέβονται τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πυλώνες βάσει των οποίων λειτουργεί.

Ειπώθηκε πως αρνηθήκατε να καταθέσετε τα αποθεματικά της Βουλής στην Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύετε πως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη;

Υπάρχει νόμος επί του θέματος και δεν αφορά την Βουλή. Η Βουλή χαίρει μιας αυτονομίας σε σχέση με την κυβέρνηση και μιας ανεξαρτησίας συνδεδεμένης με το γεγονός πως αντιπροσωπεύει μια από τις τρεις διακριτές λειτουργίες της δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα έχει πληρώσει 17,5 δις ευρώ στους πιστωτές της, εκ των οποίων περίπου τα 7 δις δόθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Είναι σαφές πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και οικονομικού εκβιασμού, όπως είναι σαφές και το ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή έχουν καθήκον να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και το δικαίωμα αυτού στην επιβίωση πριν από κάθε άλλη υποχρέωση.

Να υπενθυμίσω επίσης πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Αυτός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους! Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο αυτόν; Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις της;

Η Επιτροπή δουλεύει για να υπηρετήσει το δικαίωμα του λαού να μάθει την αλήθεια για το χρέος, για τις συνθήκες δημιουργίας του και για διόγκωσή του. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μια βιώσιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στις 18 Ιουνίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα χρόνο περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η γιγάντια αποστολή. Είναι σαφές, πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν για τη διαφθορά των παλαιότερων. Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα, χρωστάει 32.500 ευρώ, ενώ εδώ και πέντε χρόνια έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια και η ανεργία έφτασε στο 27% του πληθυσμού (60% στους νέους και 72% στις νέες γυναίκες). Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες για τις μελλοντικές και τις νέες γενιές. Το να επιμένουμε να πληρώσουν ένα χρέος που δεν είναι δικό τους είναι σαν να τους αρνούμαστε κάθε μέλλον.

Ήσασταν στο Παρίσι στα πλαίσιο του ««Φόρουμ των Εναλλακτικών-Συμμαχία κατά της Λιτότητας». Κατά τη γνώμη σας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική για την Ευρώπη;

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία δείχνει πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά, όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ευρώπη και πως αυτοί που επιμένουν στην επιβολή της λογικής του μονόδρομου απομακρύνονται από τις κοινωνίες τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών συγκεκριμένα, πώς κρίνετε τη στάση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις διαπραγματεύσεις;

Κάθε κυβέρνηση έχει μια θεμελιώδη ευθύνη: να ενεργήσει προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι ιδιαίτερα χρηματοοικονομικά, οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Το να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σαν ένας μαθητής, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί, είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τον σεβασμό μεταξύ των λαών και των κρατών ούτε με την ευρωπαϊκή συνοχή. Το να τιμωρείται ο λαός για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πιστωτών είναι μια απάνθρωπη συμπεριφορά και το να τιμωρείται η νέα ελληνική κυβέρνηση για τους ίδιους λόγους είναι μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη

«Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην Βουλή ενισχύοντας την «γραμμή» αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην χθεσινοβραδινή πρόταση-σοκ που κατέθεσαν οι δανειστές.

Ο υπουργός παρομοίασε τις διαπραγματεύσεις με «μεγάλο πόλεμο ανάμεσα σε δύο σχέδια για την Ευρώπη» και σημείωσε: «Κοντός ψαλμός αλληλούια, ο πόλεμος μεγάλος, δύο σχέδια συγκρούονται για την Ευρώπη, ευθύνη της κυβέρνησης η αμφισβήτηση του φιλελευθερισμού, ευθύνη του καθενός πως πολιτεύεται και ποια στάση κρατάει».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «έναν ακήρυχτο πόλεμο που «δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα  αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός» και κάλεσε με επικριτική διάθεση, το ΚΚΕ να σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης.

«Εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να έχετε τη στάση του παρατηρητή σε αυτό τον πόλεμο. Ταχθείτε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας», είπε απευθυνόμενος στο κουμουνιστικό κόμμα, για να λάβει την απάντηση από το Χρήστο Κατσώτη ότι το ΚΚΕ στέκεται ενάντια στη  βαρβαρότητα που η κυβέρνηση θέλει να την εξανθρωπίσει, ενώ ο Θανάσης Βαρδαλής, επίσης από το ΚΚΕ, εκτίμησε ότι «έτσι κι αλλιώς η συμφωνία που έρθει δε θα πάρει πίσω μέτρα αλλά θα επιφέρει κι άλλα μέτρα στην καμπούρα του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ανακουφιστική και έντιμη συμφωνία και μίλησε για πολύ σκληρή μάχη που δίνεται στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης «με επίδικο μια άλλη ισότιμη κι αξιοπρεπείς θέση των πολιτών μέσα στην κοινωνία και την Ευρώπη».

Και επειδή, όπως εκτίμησε, πρώτη φορά έχει αμφισβητηθεί η κυρίαρχη γραμμή λιτότητας και συμπίεσης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, «γι’ αυτό έχει οξυνθεί αυτή η πολιτική αντιπαράθεση αυτές τις μέρες».

Στρατούλης: Η επαίσχυντη πρόταση των δανειστών δεν «περνά»

Ως «επαίσχυντη» και «κατάπτυστη» χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών ο κ. Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή «δείχνοντας» προσφυγή στις κάλπες καθώς επισήμανε ότι «η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν, έχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός που στοιχίζουν λιγότερο από μια τέτοια συμφωνία».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η χθεσινοβραδινή εξέλιξη με την πρόταση που κατέθεσαν οι πιστωτές καταρρίπτει « όλη η κριτική που έκανε η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού που το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία».

Σημείωσε πως «η αιτία της καθυστέρησης ήταν η αδιάλλακτη στάση των κυρίαρχων κύκλων ανάμεσα στους δανειστές. Η πρόταση τους είναι  συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών που απέρριψε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός»

Ξεκαθάρισε ότι «όλο το πακέτο που υποβλήθηκε χθες είναι απορριπτέο» και τονισε ότι «δεν θα συνεχίσουμε  τις πολιτικές λιτότητας που φτωχοποιησαν τον λαό και ταπείνωσαν την χώρα μας».

Υποστήριξε ότι οι δανειστές με σκοπιμότητα « εξάντλησαν τις δυνατότητες της χώρας μας και μας οδήγησαν σε χρηματική ασφυξία καθώς. Θέλουν να συντρίψουν την οποια αντίσταση που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Να συνεχίσουν το καθεστώς της νέοαποικιοκρατίας στην χώρα μας»

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιστωτές πως «κάνουν μπίζνες» σημειώνοντας ότι «θέλουν να αγοράσουν πλούτο της χώρας μας. Ξέρουμε γιατί το κάνουν και ξέρουμε και εμείς γιατί απαντάμε «όχι» στις πολιτικές που οδηγούν σε αφανισμό την χώρα μας».

Αναφορικά με τις προτάσεις των δανειστών που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα είπε «Για τα ασφαλιστικά ζητούν νέες μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ – είναι  η ποιο αντικοινωνική πρότασή τους. Η απάντηση είναι ότι δεν περνάνε γιατί οδηγούν σε εξόντωση των συνταξιούχων. Δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί αυτή η προκλητική απαίτηση τους».

Παπαδημούλης: Υπέρ μιας επώδυνης συμφωνίας με συν και πλην, αλλά όχι μονομερείς υποχωρήσεις

Υπέρ της άποψης ότι προέχει η επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό real fm, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση «να δεχτεί προτάσεις όπως αυτές που ακούστηκαν ,γιατί θα ήταν καταστροφή για την ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ μιας «επώδυνης συμφωνίας με συν και πλην», η οποία όπως περιέγραψε θα εμπεριέχει «αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι μονομερείς».

Οριοθετώντας μάλιστα τις ‘κόκκινες γραμμές’ της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτό που αποκλείεται να δεχτεί είναι μια ταπεινωτική λύση που θα μας κρατήσει στο ζουρλομανδύα της ύφεσης και της λιτότητας».

Ερωτηθείς τέλος εάν η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα πληρώσει κανονικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.