Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Δεν είναι αρκετή η πρόοδος-Ντάισελμπλουμ: Παραμένουν «αρκετά μεγάλες» οι διαφορές – Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις

23

Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup οι οποίοι σε νέες τους δηλώσεις την Πέμπτη τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό πρόβλημα, την ώρα που η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση των δανειστών και τις προτάσεις που παρουσίασαν.

Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά όχι αρκετή.

«Είχαμε κάποια πρόοδο εχθές το βράδυ αλλά όχι αρκετή», τόνισε μιλώντας σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι των άλλων διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως μίλησε σήμερα για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα συνομιλήσεισύντομα και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ντάισελμπλουμ: Παραμένουν αρκετά μεγάλες διαφορές

Αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «αρκετά μεγάλες» τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Συγκεκριμένα, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται και τόσο κοντά. Ακόμη, τόνισε ότι αναμένει νέες προτάσεις, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο CNN.

Σε δηλώσεις της στο αμερικανικό δίκτυο, μετά το πέρας της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, η κυρία Μέρκελ παράδεχτηκε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν σκληρά», αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εξετάσει το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρωζώνης -όπως η Ιρλανδία- οι οποίες έχουν εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την χρηματοπιστωτική κρίση.

«Εφάρμοσαν ένα τέτοιο πρόγραμμα (σ.σ.: η Ιρλανδία) και σήμερα έχουν τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα μονοπάτι που πρέπει να το ακολουθήσει και η Ελλάδα. Και γι’ αυτό τον λόγο οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, αλλά γίνονται προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.