Ειδησεογραφικό site

Πόπη Αστεριάδη: Το νέο κύμα θα έρθει και στον Πειραιά

198

Της Θωμαής Βούλγαρη

Η προώθηση μιας δημοτικής «μπουάτ» πολιτισμού για τους μαθητές του Πειραιά είναι ο στόχος της Πόπης Αστεριάδη, που κατεβαίνει στο μεγάλο λιμάνι ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο πλευρό του Γιάννη Μώραλη. Το όνομά της αγαπημένης τραγουδίστριας έχει ταυτιστεί με τις μπουάτ της Πλάκας, όπου έδωσε ρεσιτάλ για χρόνια ολόκληρα. Τραγούδια όπως  «Σκληρό μου αγόρι», «Στου Φιλοπάππου», «Μην αργήσεις» και «Η βροχή» την έκαναν ευρέως γνωστή. Αυθεντική και ειλικρινής όπως πάντα, δίνει το δικό της στίγμα για το τι πρέπει να αλλάξει στο μεγάλο λιμάνι και στο τραγούδι.

Θέλετε να μου μιλήσετε για την υποψηφιότητά σας στο Δήμο Πειραιά ως δημοτική σύμβουλος;

Είναι δεύτερη φορά που είμαι υποψήφια. Επανέρχομαι ξανά και σίγουρα με εμπειρία. Μένω στον Πειραιά και τον αγαπάω. Είναι κομμάτι της ζωής μου. Κατεβαίνω μέχρι το λιμάνι με τα πόδια. Τον οραματίζομαι προσιτό, φιλόξενο, ανοικτό σε κάθε καλλιτεχνική έκφραση και με δική του πολιτιστική ταυτότητα. Πρέπει οπωσδήποτε να φανεί. Σε αυτό οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι εμείς οι δημότες. Πρέπει να γίνουν ομάδες και να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης μας. Για αυτό το σκοπό δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Να έχουμε καθαρό τον τόπο μας, κάτι που εξαρτάται από εμάς και όχι μόνο από τον δήμο. Ο Πειραιάς δεν εξύμνησε τη δύναμη και τον πλούτο αλλά την απλότητα και την αρχοντιά του.

Ποιοι οι στόχοι σας από τη συμμετοχή σας στα κοινά;

Ως ενεργός λαϊκός άνθρωπος και καλλιτέχνης, τραγούδησα τους καημούς και τη χαρά αυτού του τόπου και δεν πρόδωσα ποτέ τη λαϊκή ρίζα μου. Θέλω να προσφέρω και αυτό θα προσπαθήσω με δήμαρχο τον Μώραλη. Πρέπει να γίνουμε όλοι μία γροθιά, αφού μόνο έτσι θα καταφέρουμε κάτι. Θέλω να βοηθήσω τα νέα παιδιά. Δεν θέλω να κάνω καριέρα, άλλωστε την έχω ήδη κάνει. Θέλω να φτιάξω ένα πολιτιστικό χώρο για τα παιδιά από το Γυμνάσιο μέχρι και το Λύκειο, να αναπτύσσουν δεξιότητες. Ο γονιός τις ώρες που το παιδί θα απασχολείται θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Έχω υποβάλει πρόταση και θα ξαναγίνει. Είμαι σε συνεχή αγώνα.

Έχει επηρεάσει η κρίση το ελληνικό τραγούδι, κ. Αστεριάδη;  

Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς κι όλο τον κόσμο. Πόσω μάλλον εμάς τους καλλιτέχνες. Εμείς παλιά δουλεύαμε κάθε μέρα με ένα ρεπό την εβδομάδα. Πού είναι σήμερα αυτό; Πάει, χάθηκε! Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η τηλεόραση. Το κρατικό μας κανάλι πρέπει να το δυναμώσουμε. Πρέπει να βγάζουμε εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά προγράμματα. Στην τηλεόραση δεν παίζουν τα τραγούδια μας. Μόνο αν βάλεις μέσον. Εγώ δεν το έχω κάνει γιατί δεν με ενδιαφέρει. Στο ραδιόφωνο παίζουν κάποια κομμάτια. Με τις κλίκες που γίνονται ο καθένας κοιτάει την πάρτη του.

Πώς εκλαμβάνετε την αγάπη του κόσμου;

Είμαι αγαπητό παιδί στο χώρο μου και αν απογοήτευσα κάποια στιγμή συνεργάτη, έγινε άθελά μου. Η ποιότητα του χαρακτήρα σου έχει να κάνει με την οικογένειά σου. Όταν έχεις μια παιδεία από το σπίτι σου, οτιδήποτε και να κάνεις στη ζωή σου οφείλεις αυτό να το διαφυλάξεις και να μην καβαλήσεις καλάμι. Εγώ έτυχε και βγήκα στο τραγούδι, αν και δεν το κυνήγησα. Δεν έλεγα ποτέ ότι θα γίνω τραγουδίστρια, αλλά επειδή είχαν τραγουδήσει η μάνα μου, η θεία μου, η γιαγιά μου, ήρθε μόνο του! Η αγάπη του κόσμου μού έφερε ικανοποίηση.

Η επιτυχημένη σας πορεία στη μουσική σάς έφερε την ευτυχία;

Η ευτυχία μου ήρθε πρωτίστως από τα παιδιά μου. Σίγουρα όμως η αγάπη του κόσμου μού έδωσε δύναμη. Θα ήμουν αχάριστη αν πω το αντίθετο. Αναμφίβολα είσαι ευτυχής όταν προχωράς στο δρόμο και νιώθεις την αναγνώριση. Τις προάλλες πήγα στο Μαρούσι να βοηθήσω σε συναυλία ενός φίλου και συγκινήθηκα που ασχολούνται ακόμα μαζί μου μέχρι και τα νέα παιδιά. Αυτό σου δίνει δύναμη. Με φωνάζουν από μουσικά σχολεία να μιλήσω για το νέο κύμα. Δεν είναι τιμή αυτό;

Έχετε εκπληρώσει τα καλλιτεχνικά σας όνειρα;

Οι στόχοι μου δεν έχουν πραγματοποιηθεί απόλυτα. Όταν γέννησα τις κόρες μου, τα παράτησα για ένα διάστημα, γιατί είναι τραγικός ο συνδυασμός οικογένεια και καριέρα. Αν είχα ασχοληθεί αποκλειστικά με το τραγούδι, θα είχα εξελιχθεί παραπάνω. Αξίζει όμως τον κόπο να ζεις μόνο για ένα πράγμα; Η οικογένειά μου με «κράτησε», είχα προτεραιότητα το σπίτι μου. Σε αυτές τις περιπτώσεις χάνεις το τρένο και μετά το κυνηγάς. Θα μπορούσα να έχω προσφέρει περισσότερο και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΝΕΟ ΑΙΜΑ

Το όνομά σας έχει ταυτιστεί με την εποχή του νέου κύματος. Πώς πιστεύετε ότι επηρέασε τη μουσική σκηνή της χώρας;

Το νέο κύμα ήταν ξενόφερτο και παιζόταν στις μπουάτ. Το ξεκίνησε ο Γιάννης Σπανός και ήταν μια μουσική επανάσταση. Ήταν η συνέχεια του ελαφρού τραγουδιού. Τα νέα παιδιά ήταν επηρεασμένα από το λαϊκό τραγούδι και από μεγάλους συνθέτες, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης, ο Ξαρχάκος. Το νέο κύμα κυνηγήθηκε πάρα πολύ και από μεγάλα μαγαζιά. Δεν μας αφήναν να εκφραστούμε όπως θέλαμε. Έχει μείνει, όμως, η σελίδα αυτή στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Από το νέο αίμα ποιους ξεχωρίζετε;

Η Ελλάδα έχει φωνάρες. Δεν μένω στην εποχή μου, λέγοντας ότι τότε ήταν όλα ιδανικά. Υπάρχουν και σήμερα καταπληκτικές φωνές όπως η Ελεονόρα Ζουγανέλη και η Νατάσα Μποφίλιου. Αν όμως ένα νέο παιδί δεν έχει από κάποιον να βοηθηθεί, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Φωνή και όρεξη υπάρχει, όμως πρέπει κάτι να «σκάσει». Να γίνει και πάλι μια μουσική επανάσταση. Να αναδειχτούν τα παιδιά εκείνα που έχουν πραγματική αξία και τα θάβουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.