Ειδησεογραφικό site

Πτώση και σήμερα σημειώνει το Χρηματιστήριο…

118

Με θετικό βήμα άνοιξε σήμερα το ΧΑ, μετά τη διήμερη κατακρήμνιση που προηγήθηκε και ουσιαστικά “έκλεισε” την πόρτα της χώρας προς τις αγορές, αλλά η αδυναμία των εγχώριων παικτών να αντισταθούν στις μαζικές πωλήσεις των ξένων οίκων, που φαίνεται πως έχουν και σήμερα “ουρά”, γοργά έστειλαν την αγορά εκ νέου στα “κόκκινα”.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στα ελληνικά ομόλογα. Στις 12:30 ώρα Ελλάδος η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατέγραφε, στη δευτερογενή αγορά, άνοδο 81 μονάδων βάσης, στο 8,66%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το επίπεδο του 8,71%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 και σημειώνεται μια ημέρα μετά από άνοδο 85 μονάδων βάσης που καταγράφηκε χθες. Οι παλιότεροι θεωρούν πως βιώνουν ξανά τις εφιαλτικές ημέρες του 2010, όταν και τότε η απόδοση του δεκατούς ελληνικού ομολόγου ανέβαινε με ελάχιστο τζίρο. Στην ελληνική αγορά Ομολόγων (ΗΔΑΤ) ο τζίρος ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ με την απόδοση στο 8,71%.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, το Χ.Α άνοιξε μεν με ανοδική αντίδραση της τάξης του 1,5%, ιδίως ύστερα απο τις πληροφορίες για υποχώρηση της Αθήνας ως προς την γραμμή υποστήριξης που είχε ζητήσει το ΔΝΤ, αλλά στη συνέχεια κατέστη εμφανές πως οι αγορές δεν πείθονται ακόμη. Η ανοδική κίνηση κράτησε μόλις 8 λεπτά και κατόπιν οι δείκτης “γύρισε” προς τα κάτω. Στις 11:20 ώρα Ελλάδος το Χ.Α έχανε ποσοστό 1,35% στις 880 μονάδες περίπου.

H συνέχεια ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθαινε συνεχώς με αποτέλεσμα περίπου στις 13:20 να καταγράφεται μια νέα κατάρρευση, με βουτιά 3,5% και με «χτυπήματα» σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μοτορ Οιλ , Μυτιληναίο – ΕΛΠΕ. Με πτώση 2,7% η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,523 και 1,05 αντίστοιχα. Βουτιά πάνω απο 6% σε Eurobank και Motor Oil με τις τιμές στα 0,232 και 5,82 αντίστοιχα. Πάνω απο 4% η πτώση σε Μυτιληναίο και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε υψηλά επίπεδα καθώς ο τζίρος έχει ήδη σκαρφαλώσει στα 92 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο συνολικά τα ομόλογα του Νότου

Συνολικά πάντως τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται στο στόχαστρο. Τα 10ετή yield της Ισπανίας ενισχύονται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,2%, της Ιταλίας κατά 13 μονάδες βάσης στο 2,52% και της Πορτογαλίας κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,41%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.