Ειδησεογραφικό site

Η λιτότητα θα συνεχιστεί και το 2015, παρά τις μικρές ελαφρύνσεις – Τι προβλέπεται στον προϋπολογισμό για μισθούς και επιδόματα

44

Μικρή μόνο βελτίωση θα δουν στην καθημερινότητά τους το 2015 επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο, σε σχέση με φέτος, προβλέπει μεγαλύτερες «ανάσες» στα εισοδήματα, αλλά και περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Πώς θα συμβεί αυτό;  Η κυβέρνηση «ποντάρει» στην επιστροφή στην Ανάπτυξη (με ρυθμό 2,9% το 2015) μετά από έξι χρόνια ύφεσης, για να εισπράξει «αγόγγυστα» επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους.

Πολλές από τις προβλέψεις του προσχεδίου στηρίζονται σε στοιχεία Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και ίσως αλλάξουν σε ένα μήνα, όταν κατατεθεί το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων, δεν προβλέπεται και κονδύλι εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις.

Αν επιβεβαιωθούν πάντως οι προβλέψεις του προσχεδίου, το 2015 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που είχε εκτοξευθεί στο 15,8%  του ΑΕΠ το 2009 θα καθηλωθεί στο 0,2% με τον προϋπολογισμό να είναι πρακτικά σχεδόν ισοσκελισμένος.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 2,9% του ΑΕΠ, οριακά χαμηλότερα από το 3% που προβλέπει το Μνημόνιο ενώ για φέτος προβλέπεται υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% με διαμόρφωσή του στο 2%.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι αυξημένα κατά 935 εκατ. ευρώ στα 50,673 δις ευρώ από 49,738 δις ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος. Οι άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 22,144 δις ευρώ από 21,339 δις ευρώ φέτος με αύξηση 809 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους προβλέπονται στα 25,242 δις ευρώ από 24,312 δις ευρώ με αύξηση 930 εκατ. ευρώ.

Μισθοί-εισοδήματα

Το κονδύλι μισθών και συντάξεων παραμένει σχεδόν παγωμένο στα 18,6 δισ. ευρώ. Ενώ προβλέπονται αναδρομικά και αυξήσεις 541 εκατ. σε ενστόλους και δικαστικούς, αυτά φαίνεται πως θα εξοικονομηθούν σε ένα ποσοστό από περικοπές σε δαπάνες και μισθούς στις ΔΕΚΟ και φορείς γενικής κυβέρνησης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ περιέγραφε πως σε αυτό το πεδίο διαπιστώνονται περιθώρια για «μαζέματα» (όχι στον στενό δημόσιο τομέα) επειδή δεν εφαρμόστηκαν πληρως τα μέτρα περιστολής που ίσχυσαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Μεταξύ άλλων το Γενικό Λογιστήριο προβλέπει και εξοικονόμηση δαπανών για επιδόματα ανεργίας, όχι όμως επειδή οι άνεργοι θα βρουν δουλειά (η απασχόληση θα αυξηθεί 0,6% φέτος και 2,6% το 2015 ενώ η ανεργία θα μειωθεί από 24,5% φέτος σε 22,5% το 2015) αλλά και διότι … οι περισσότεροι θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά άνεργοι και, ως μακροχρόνια  άνεργοι πλέον, δεν θα δικαιούνται πια επιδότηση του ΟΑΕΔ. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο προσχέδιο «το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων».

Μικρές ανάσες
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενσωματώνονται η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% , οι ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις αλλά και οι πρώτες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από αυτά η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2015 κατά 1,6% μετά από ένα σερί μειώσεων, η οποία θα οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού στο 0,4% το 2015, μετά από μια τετραετία αποπληθωρισμού. Η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση των επενδύσεων 11,7% του 2015 (υπερδιπλάσια από φέτος).

Τα σχόλια είναι κλειστά.