Ειδησεογραφικό site

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από το «τσουνάμι» αναδρομικών – Ψάχνει τρόπο να αποφύγει την τρύπα 1 δις

24

Τρόπους να αποφύγει «τσουνάμι αναδρομικών» που θα άνοιγε νέα τρύπα στον προϋπολογισμό αναζητά η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωσαν δικαστικούς και ένστολους. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς όλων των ειδικών μισθολογίων στο 1 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι που επικαλούνται Τα Νέα της Πέμπτης, η τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και δύσκολα θα αποφευχθεί η γενίκευση ανάλογων διεκδικήσεων και από άλλους υπαλλήλους ειδικών μισθολογίων.

Η κυβέρνηση πάντως έχει δεσμευθεί για λήψη «συμψηφιστικών» μέτρων, σε περίπτωση δικαίωσης υπαλλήλων στα δικαστήρια. Με λίγα λόγια, θα κληθεί να βρει από αλλού τα ποσά που καλείται να επιστρέψει.

Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καθυστέρηση των σχεδιαζόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων ή και οποιοδήποτε άλλο μέτρο περικοπών δαπανών.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε τονίσει προ εβδομάδων ότι σε περίπτωση δικαίωσης των υπαλλήλων από τα δικαστήρια, οι ίδιοι θα καλούνταν να πληρώσουν το κόστος, πχ με πάγωμα προαγωγών.

Πάντως, νομικοί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι λόγω Συντάγματος η κυβέρνηση έχει δεμένα τα χέρια ως προς την απόφαση του μισθοδικείου, ενώ για τους ένστολους θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Υποστήριζαν ακόμα ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμογή μόνο ως προς αυτούς που έχουν προσφύγει.

Υπάρχει και μια άλλη άποψη: κακώς η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει την απόφαση για τους δικαστικούς. Δεδομένου ότι το σκεπτικό της απόφασης έθετε θέμα μη αιτιολόγησης της μείωσης των μισθών, θα μπορούσε να το ανατρέψει παρέχοντας αιτιολόγηση με νέα ρύθμιση.

Αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται πως το «τσουνάμι» των ειδικών μισθολογίων μόλις αρχίζει, το οικονομικό επιτελείο και κατ ΄επέκταση το Μαξίμου αγωνιούν για το ρήγμα που μπορούν να επιφέρουν τέτοια «πλήγματα» στον δημοσιονομικό προγραμματισμό και τη «μαύρη τρύπα» που μπορεί να δημιουργηθεί.

Εκείνο, φυσικά, που προβληματίζει εντόνως είναι το ενδεχόμενο να πρέπει η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα για να κλείσει τα κενά, καθώς, αυτή είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Τρόικα. Αλλωστε, σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις το κόστος θα είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ίσως και δισ., τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων για πολλά ζητήματα, με κεντρικό το θέμα των καθαριστριών.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας, το υπουργείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι για ολόκληρες κοινωνικές -επαγγελματικές ομάδες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η τροπολογία που έφερε αμηχανία και γύρισε μπούμερανγκ

Ως απάντηση στις συνεχόμενες δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση έδωσε την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη και η οποία καταργεί τις περικοπές στους μισθούς δικαστικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, προκαλώντας, ωστόσο, μεγάλες αντιδράσεις.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, για να «καλοπιάσει» τους δικαστικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους πίεζαν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση, ικανοποίησε μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, επιστρέφοντας τις αποδοχές τους στα επίπεδα του 2012, κάτι που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις.

Παράλληλα, εξαιτίας των χειρισμών αυτών, δεν άργησε να έρθει και η αντίδραση «εκ των έσω», καθώς, ήδη επικρατεί αναστάτωση στο εσωτερικό των κομμάτων, ενώ πέντε «γαλάζιοι» βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία εάν δεν αποκατασταθούν, παράλληλα, οι αποδοχές και για τους ένστολους.

Εν μέσω αναταραχής τα προαπαιτούμενα

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει μήνυμα συνέπειας στους εταίρους και για το λόγο αυτό, εκτός από τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης, προσπαθεί να ικανοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Ηδη το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ παίρνει τον δρόμο της Βουλής, ενώ, ταυτόχρονα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το χωροταξικό. Σε λίγες ημέρες θα κλείσει και το θέμα της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων, αναμένεται η ψήφιση του δασικού νομοσχεδίου και η προώθηση του νέου νόμου για το «πολιτικό χρήμα», ενώ εκκρεμεί το ζήτημα με τη διάταξη που αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.