Ειδησεογραφικό site

ΠΙΝΑΚιδΕΣ… ζωγραφικής – Το «Καρφί» καταγράφει την άθλια εικόνα τους

158

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Πόσες φορές έχει τύχει να θέλετε να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο ή να είστε πεζοί και να μην μπορείτε να διακρίνετε τι γράφουν οι πινακίδες στο δρόμο; Πάρα πολλές φορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βανδαλισμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ελάχιστες είναι οι πινακίδες στο Νομό Αττικής (και όχι μόνο) που δεν έχουν γεμίσει με συνθήματα, δεν έχουν χτυπηθεί ή δεν έχουν αλλοιωθεί οι πληροφορίες τους.

Η καθαριότητα και η επιδιόρθωση των βρόμικων ή κατεστραμμένων πινακίδων ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, ενώ όσον αφορά τις πινακίδες με σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η ευθύνη είναι της Τροχαίας.

«ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Το «Καρφί» μίλησε με τον Γιώργο Αποστολόπουλο, αντιδήμαρχο Αστικής Υποδομής του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ζητά τη συνδρομή της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «H Διεύθυνση Καθαριότητας αναλαμβάνει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τις μουντζουρωμένες πινακίδες. Έχουμε δύο εργολαβίες που αφορούν την αντικατάσταση πινακίδων και, με αυτό τον τρόπο, πιστεύω πως έχουμε δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι πολίτες, με το δίκιο τους, δεν ξέρουν ότι ορισμένα θέματα ανήκουν στο Δήμο και κάποια άλλα στην Περιφέρεια. Εμείς, όμως, για ό,τι βλέπουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ζητάμε από την Περιφέρεια να μας παραχωρήσει την άδεια να επιβλέπουμε και να αντικαθιστούμε ό,τι χρειάζεται, όταν είναι απαραίτητο, με δική μας δαπάνη, χωρίς καθόλου χρήματα. Έτσι, δεν θα ρίχνουμε το μπαλάκι μια στο Δήμο και μια στην Περιφέρεια».

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Τσιμπαριώτης, αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στο Δήμο Κορυδαλλού. «Στέλνουμε συνεργεία καθαρισμού όπου βλέπουμε πως υπάρχουν λερωμένες πινακίδες, και πιστεύω πως με συνεχή έλεγχο και επιφυλακή θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Ο χρόνος που απαιτείται για να καθαριστούν οι πινακίδες εξαρτάται από το υλικό – συνήθως χρειάζεται γύρω στα πέντε με δέκα λεπτά. Το κόστος προκύπτει από τις εργατικές ώρες αυτών που έχουν προσληφθεί για να καθαρίσουν τις πινακίδες».

Όσον αφορά τις ποινές όσων προκαλούν ζημιές; «Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, η ποινή είναι φυλάκιση έως δύο ετών, όπως αναγράφεται και πίσω από όλες τις πινακίδες. Αυτά που σβήνουμε συνήθως είναι συνθήματα υπέρ κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας ή κάποιου κόμματος. Ακόμα από καλλιτέχνες του δρόμου που σχεδιάζουν γκράφιτι. Υπάρχουν βέβαια και πιο “αθώα” συνθήματα, όπως καρδούλες από πιτσιρικάδες» ανέφερε ο κ. Τσιμπαριώτης.

pinakides3

Τα σχόλια είναι κλειστά.