Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

43

pasok1Του Γιώργου Γερόπουλου

Στηρίζουν την προσπάθεια διαπραγμάτευσης, αλλά καταψηφίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει να ολοκληρωθεί η ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για να επιβεβαιωθεί η στρατηγική τους, όπως εκτιμούν. Ωστόσο, σε μια κίνηση κοινοβουλευτικής αβροφροσύνης υπερψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρείο της Βουλής στηρίζοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι αναμένει από τις εξελίξεις τη δικαίωση της στρατηγικής του, κάτι το οποίο όπως εκτιμούν στελέχη θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις. Έως τότε θα χαρακτηρίζουν τη συγκυβέρνηση «πολιτική τερατογένεση», εξαιτίας των εκ διαμέτρου διαφορετικών αντιλήψεων των δύο κομμάτων που τη συναποτελούν και το μόνο κοινό σημείο να βρίσκεται στον αντιμνημονιακό τους λόγο.

Υπενθυμίζουν ότι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές , ο πρωθυπουργός καμία νύξη δεν έχει κάνει για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Κατά τα άλλα θεωρούν ότι σύντομα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προστρέξει για βοήθεια προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αφού σε μια γκάμα θεμάτων, όπως αυτά που αφορούν τα παιδιά των μεταναστών και τη χορήγηση ιθαγένειας, θα συναντήσει την κάθετη αντίθεση των ΑΝΕΛ.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ

Αυτό όμως που απασχολεί το εναπομείναν στελεχικό δυναμικό στη Χαριλάου Τρικούπη ουδόλως είναι η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά τα ακανθώδη εσωκομματικά προβλήματα που έχουν ανακύψει ενόψει της εκλογής νέου πρόεδρου. Κάποτε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ είχε τουλάχιστον δέκα πρωθυπουργίσιμους, σήμερα κατάντησε να έχει κοντά στους δέκα υποψηφίους προέδρους, οι οποίοι επιδιώκουν να διαχειριστούν μόλις το 4, 67%.

Τον κατάλογο των υποψήφιων εκτός των Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο συμπληρώνουν και τα ονόματα στελεχών όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί όπως είπε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και στελέχη της νεότερης γενιάς. Εξάλλου στο παρασκήνιο σοβεί πέραν των άλλων μαχών και μια μάχη γενεών, αφού οι νεότεροι επιρρίπτουν ευθύνες στους λεγόμενους κορυφαίους και ζητούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν να αναδειχτεί η νέα γενιά στελεχών. Οι νεότεροι, όπως οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύα Καϊλή, Κυριάκος Πιερακάκης (το όνομα του οποίου κυκλοφορεί για νέος γραμματέας) και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης επιζητούν λόγο και ρόλο την επομένη ημέρα, υπενθυμίζοντας τη φράση του κ. Βενιζέλου, ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι τριαντάρης. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές ότι θα παρέμβει με πλαίσιο πολιτικής στο συνέδριο από το οποίο θα εξαρτηθεί η στάση του στο ζήτημα της ηγεσίας και έβαλε υποθήκες για το μέλλον. Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη διακινείται το σενάριο της εκλογής σε αυτή τη φάση της κ.Γεννηματά, η οποία θα πλαισιωθεί από τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους νεότερους.

Ερωτηματικό το πότε και πως

Ακανθώδες ζήτημα το ποτέ θα διεξήχθη η εκλογή του νέου πρόεδρου με την κ. Γεννηματά να επιμένει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες που προβλέπουν πρώτα εκλογή πρόεδρου και μετά σύγκληση συνεδρίου. Διαφωνία προς αυτό εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας ότι δεν μπορεί να βάλουμε το καρό μπροστά από το άλογο. Συμφωνία πάντως αναμένεται να επιτευχτεί σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας απευθείας από τη βάση του κόμματος, αν και υπάρχουν προβληματισμοί για τον αριθμό των μελών, ο οποίος έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Κατά τα άλλα οι διαδικασίες δρομολογούνται, αφού την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και αμέσως μετά η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά θα συνέλθει η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, με τη συμμετοχή σε αυτήν και των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος, αλλά και όσων συμμετείχαν στη γραμματεία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Συνδιασκέπτονται για να μην σκέπτονται την ήττα

Το στίγμα της παραπέρα πορείας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου δίνει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός με την ομιλία του στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Στελεχών του Κινήματος. «Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αποτελεί την αφετηρία του διαλόγου για την οικοδόμηση του Κινήματος με συμμετοχικά και κινηματικά χαρακτηριστικά, που σκοπό έχει να προσδιορίσει και να αναδείξει το σύγχρονο στίγμα αλλά και την καινοτόμο δράση των προοδευτικών δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Αριστεράς με διακριτό στίγμα έναντι της συντήρησης και με ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα» αναφέρει το ΚΙΔΗΣΟ που επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να απαντήσει σε όσους θέτουν αμφιβολίες για την ύπαρξη του μετά την εκλογική ήττα.

Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν όσοι υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη, οι υποψήφιοι βουλευτές, οι συμμετέχοντες στις Ομάδες Πρωτοβουλίας και τα Δίκτυα Αυτο-οργάνωσης σε όλη τη χώρα, οι εθελοντές, καθώς και όλοι όσοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν, από όποια θέση ή χώρο στην Ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα ζητήματα της οργανωτικής συγκρότησης, όπως και αυτά που αφορούν την κρίση στην Ελλάδα και το σχέδιο για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Και εάν όλα αυτά θα συζητηθούν δημοσίως στο παρασκήνιο θα σοβεί η αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και εάν θα ανταποκριθούν θετικά στο ενδεχόμενο ενός καλέσματος από το μεταβενιζελικό ΠΑΣΟΚ. Προς αυτή την κατεύθυνση έξαλλου έχουν πυκνώσει και οι προσκλήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς συντρόφους της άλλης πλευράς του Κινήματος του κ. Παπανδρέου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.