Ειδησεογραφικό site

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Δεν υπάρχει επετηρίδα στη Δημοκρατία»

81

 kwnstantinopoulosToυ Γιώργου Γερόπουλου

Μήνυμα στην κυβέρνηση να περάσει από τις εντυπώσεις στην ουσία απευθύνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και προειδοποιεί ότι «ο μόνος κίνδυνος τον οποίο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας, είναι εν τέλει η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της». Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για οικονομική και πολιτική απομόνωση της Αθήνας από τους εταίρους της κρίνοντας αρνητική την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ. Αιχμηρός εμφανίζεται σε ότι αφορά τα διαδραματιζόμενα στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα να συζητηθούν όλα και με όλους, αλλά σημειώνει ότι «κάποιοι εγκατέλειψαν τη μάχη, αναζητώντας τη θαλπωρή της προσωπικής τους βόλεψης σε άλλα κόμματα». Υπογραμμίζει ότι στο προσκήνιο πρέπει να έρθει η νέα γένια του ΠΑΣΟΚ, και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο την επομένη ημέρα, λέγοντας ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχει επετηρίδα».

· Πώς κρίνετε τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση; Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας οδηγείται σε πιο ρεαλιστικές θέσεις;

Η κυβέρνηση έλαβε τη λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί με τους αποτελεσματικότερους δυνατούς όρους. Πραγματικά θέλω –και θέλουμε όλοι– να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσθηκε από τον ελληνικό λαό βάσει του προγράμματος και των δεσμεύσεών του. Βάσει αυτών επέλεξε να συγκυβερνήσει και με τους ΑΝΕΛ. Αν υπονοείτε ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν ήταν ρεαλιστικές, σύντομα θα γνωρίζουμε. Άλλωστε, ο μόνος κίνδυνος τον οποίο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας, είναι εν τέλει η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της.

· Θεωρείτε πως οι διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη είχαν θετική έκβαση;

Θεωρώ πως, πέρα από τη μάχη των εντυπώσεων, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πρέπει να κερδίσουν και τη μάχη της ουσίας. Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο 17 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σίγουρα δεν αποτελεί μια θετική έκβαση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να απομονωθεί πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη. Εξάλλου, όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει άλλος χώρος στον οποίο μπορεί να αναζητήσει ουσιαστικές συμμαχίες.

· Το ΠΑΣΟΚ θα προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση, και σε ποια βάση;

Το ΠΑΣΟΚ θα προσφέρει συναίνεση για τη χώρα, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν. Ελπίζω και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην επιλέξει τον κομματικό πατριωτισμό, αλλά τον ειλικρινή πατριωτισμό.

· Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε βαριά. Ποια είναι τα αίτια της ήττας; Η ηγεσία του, η διάσπαση από τον κ. Παπανδρέου ή οι πολιτικές που ασκήθηκαν;

Το ΠΑΣΟΚ επωμίσθηκε μια τεράστια ευθύνη, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ακόμη και με αντιδημοφιλείς πολιτικές, αναλαμβάνοντας κόστος δυσανάλογο προς την ευθύνη του. Τώρα θα κριθεί αν υπήρχαν ή υπάρχουν εύκολες συνταγές. Έγιναν όμως και λανθασμένες επιλογές και υπήρξαν και ατολμίες που κόστισαν. Κάποιοι εγκατέλειψαν τη μάχη, αναζητώντας τη θαλπωρή της προσωπικής τους βόλεψης σε άλλα κόμματα. Δυστυχώς, η διάσπαση είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές συνέβαλε καθοριστικά στο οδυνηρό αποτέλεσμα. Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά τα αποτελέσματα σε κάθε νομό, θα διαπιστώσει ότι η τρίτη θέση «παραδόθηκε» στην ΧΑ, λόγω της διάσπασης.

· Τι θα λέγατε σε όλους όσοι αυτοαναγορεύθηκαν κορυφαίοι και ταλάνισαν τον χώρο;

Ό,τι έχω να πω, το λέω μέσα στα όργανα της Παράταξης. Τις σημαντικότερες απαντήσεις όμως, τις έχουν δώσει οι ίδιοι οι πολίτες στον καθένα μας. «Κορυφαίοι» αποδείχθηκε ότι είναι όσοι έμειναν στα δύσκολα.

· Συνέδριο για όλους και για όλα, ακόμη και με όσους προεκλογικά βρέθηκαν αλλού; Τι έχει ανάγκη το σημερινό ΠΑΣΟΚ για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του;

Ένα συνέδριο αποτίμησης και προοπτικής. Για όλα, με όλους. Τους καλούμε όλους – δεν μπορούμε όμως να εξαναγκάσουμε κανέναν. Καθένας έκανε την επιλογή του. Η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα περήφανο παρελθόν. Δίνει το «παρών» σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας το έχει ανάγκη, ανάμεσα στις συμπληγάδες του δεξιού και του αριστερού λαϊκισμού. Συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που έχει ξεκινήσει μέσα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σχετικά με τον αναπροσδιορισμό της ιδεολογικής μας ταυτότητας, αλλά και την προσαρμογή μας στα δεδομένα της νέας εποχής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή την πορεία, τα πρόσωπα θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Όμως τα πρόσωπα δεν είναι απλές φωτογραφίες. Καθένας μας εκφράζει απόψεις, αντιλήψεις, ιδέες και αξίες. Καθένας μας έχει τη δική του πρόταση για τη δομή και τη λειτουργία της Παράταξης. Τώρα είναι η ώρα γι’αυτή τη συζήτηση. Με ειλικρίνεια. Με ένταση, αν θέλετε. Και οπωσδήποτε με φαντασία και όραμα.

· Η σκυτάλη πρέπει να περάσει στις νεότερες γενιές ή πρέπει, ως είθισται, να τηρηθεί η επετηρίδα;

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει επετηρίδα. Η νεότερη πολιτική γενιά του ΠΑΣΟΚ επωμίσθηκε μια μεγάλη ευθύνη, κι ένα τεράστιο κόστος – δυσανάλογο προς την έως τώρα συμμετοχή μας στη λήψη αποφάσεων. Δεν την αρνηθήκαμε, κάναμε τα πάντα για να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή. Και συνεχίζουμε.

· Γίνεται πολλή συζήτηση για το πώς θα εκλέγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι λέτε; Πριν ή μετά από το συνέδριο, από τη βάση ή από το σώμα του συνεδρίου; Εσείς, ως εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς στελεχών στον προοδευτικό χώρο θα δοκιμάσετε την τύχη σας στη μάχη ανάδειξης νέου Προέδρου;

Ως νεότερη πολιτική γενιά πρέπει να αντικαταστήσουμε στην πράξη το ΕΓΩ με το ΕΜΕΙΣ! Τα λόγια με τη δράση. Η πορεία προς το Συνέδριο να είναι μια γιορτή της πολιτικής και των διαφανών διαδικασιών. Τα υπόλοιπα σύντομα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.