Ειδησεογραφικό site

Παναγιώτης Νικολούδης: «Κανείς κλέφτης δεν θα κοιμάται ήσυχος»

52

Της Μαρίας Μιχαλοπούλου

Εάν και «άστεγος» ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν υπουργός κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης εργάζεται από το μετερίζι της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με ένα και μόνο όραμα: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ένα «υπερ-όπλο» απέναντι σε τυχόν νέες απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα, ένα στοίχημα που το έβαλαν πολλές κυβερνήσεις, καμία όμως δεν το κέρδισε.

Ο Μανιάτης εισαγγελέας όμως πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει, αρκεί να υπάρχει θέληση για δουλειά και πολιτική βούληση. Η νέα κυβέρνηση άλλωστε έχει διακηρύξει ότι δεν χρειάζεται η επιβολή νέων φόρων εάν παταχθεί η διαφθορά, αν φορολογηθούν εκείνοι που είναι πραγματικά «έχοντες και κατέχοντες» αλλά και εάν παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων από το οποίο μπορεί να υπάρχει όφελος 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο Π. Νικολούδης θα είναι ένας υπερ-υπουργός, αφού θα έχει υπό την εποπτεία του όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από το ΣΔΟΕ και το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας μέχρι το ξέπλυμα χρήματος, το Λιμενικό, αλλά και αρκετές επιτροπές.

«Γνώμονάς μας η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς αναφορές, με μικρά ευέλικτα σχήματα» λέει ο κ. Νικολούδης, σημειώνοντας με νόημα ότι «η ανικανότητα κρύβεται συχνά πίσω από τα συνεχή αιτήματα για την κάλυψη κενών. Το θέμα όμως είναι να έχει κανείς όρεξη για δουλειά».

ΒΡΟΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

«Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος»

Αυτή η φράση ανήκει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λίγο πριν αρχίσει την παρουσίασή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της Αρχής στην οποία προΐσταται.

Για τον εισαγγελικό λειτουργό, μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» της διαφθοράς ήταν και είναι οι τράπεζες και τα μέλη των διοικήσεών τους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Αρχή καταπολέμησης και ο κ. Νικολούδης ήταν εκείνοι που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο της Proton Bank και της FBB. Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι επιχειρηματίες που ήταν στο τιμόνι των τραπεζών έπαιρναν από αυτές δάνεια, τα οποία έμπαιναν στις δικές τους εταιρείες(!), δηλαδή στις δικές τους τσέπες, και δεν επιστρέφονταν στο ταμείο…

Η έρευνα στις τράπεζες δεν θα σταματήσει, με όλες τις ύποπτες δανειακές συμβάσεις –ακόμη και των πολύ ισχυρών– να περνούν από… κόσκινο.

Ο Π. Νικολούδης όμως προέβη σε μια ακόμη συνεργασία που μπορεί να αποφέρει… καρπούς. Μετά τη Σιγκαπούρη και την αποκάλυψη του «χρυσού» λογαριασμού του Αντώνη Κάντα, πρώην διευθυντή εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Αρχή έκλεισε συμφωνία και με τις Αρχές του Λιβάνου, όπου φαίνεται ότι καταλήγει βρόμικο χρήμα…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, το 2013 εντοπίστηκε από τις έρευνες εγκληματικό προϊόν ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, από φοροδιαφυγή, εμπορία ναρκωτικών και απάτες μέσω υπολογιστή, καθώς και 412 παραβιάσεις «πόθεν έσχες», με πρωταθλητές περιφερειάρχες, δημάρχους και γιατρούς.

Νέο σχέδιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μαζικά θα συλλέγονται πλέον και θα αποθηκεύονται για πέντε χρόνια σε αρχεία τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών πτήσεων προς ή από την Ευρώπη, σύμφωνα με το νέο σχέδιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη να συλλέγονται τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των ταξιδιωτών, η διεύθυνση κατοικίας τους κ.λπ., τα οποία θα αποθηκεύονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων για πέντε χρόνια, ώστε να είναι προσβάσιμα από την Αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη πρόταση της Επιτροπής αποτελεί μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των προθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών –που επιδιώκουν την άμεση έγκριση της πρότασης για όλες τις πτήσεις εντός της Ευρώπης, καθώς και για τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη– και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είχε «μπλοκάρει» το σχέδιο πριν από δύο χρόνια.

Οι οργανώσεις πάντως πιστεύουν ότι αυτό το νέο σχέδιο αντιτίθεται σε πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε

ότι η μαζική συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, χωρίς σαφείς και λεπτομερείς διασφαλίσεις και χωρίς καμία σύνδεση με συγκεκριμένο κίνδυνο ή υποψία εγκλήματος, παραβιάζει το δίκαιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής.  

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία για την καταγραφή σε αρχεία των επιβατών που πετούν από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί τυχόν απαγόρευση πτήσεων σε συγκεκριμένα άτομα. Αντίστοιχης φύσεως συμφωνία δεν έχει συναφθεί όμως με τις υπόλοιπες χώρες, όπως της Ασίας, της Αφρικής, της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.