Ειδησεογραφικό site

Π. Κουρουμπλής στο «Καρφί»: «Κέρδος 100 εκατ. ευρώ από τη νέα τάξη στα φάρμακα»

68

Του Δημήτρη Φανού

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο «Καρφί» και απάντησε σε όλα. Ξεκινώντας από την Υγεία, περνώντας στην κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης και την οικονομία και καταλήγοντας σε όλα αυτά που κέρδισε από το ατύχημά του…
Τι σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ στο υπουργείο Υγείας; Το πρώτο πράγμα που περιμένει ο κόσμος να ακούσει είναι η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, όπως δεσμευτήκατε κι εσείς την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική σας εμφάνιση. Θα το ακούσει;
Η παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας είναι ένα πολιτικό γεγονός, που σηματοδοτεί μια νέα δυναμική προσπάθεια αντιμετώπισης και αναχαίτισης όλων αυτών των φαινομένων που ενδημούν στον χώρο της Υγείας και απειλούν να επιχωματώσουν αυτό το σύστημα, το οποίο οφείλει να ομολογήσει κανείς ότι προσέφερε πάρα πολλά από την καθιέρωσή του κατά τη δεκαετία του ’80 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με όσες αδυναμίες ή παθογένειες και αν παρουσίασε.
Εμείς αυτό το σύστημα θέλουμε να το κρατήσουμε όρθιο.
Δυστυχώς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, επαναλαμβάνω ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιλογές ήταν για να κατεδαφιστεί αυτό το σύστημα και να περάσει η Υγεία στα χέρια των ιδιωτών. Θέλουμε, λοιπόν, αυτό το σύστημα να το επαναπροσδιορίσουμε θεσμικά, να το θέσουμε σε μια λειτουργία αρχών, με πρώτιστη την αρχή των ίσων δυνατοτήτων, χωρίς διακρίσεις στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα. Θα επιδιώξουμε ένα σύστημα με σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή που θα στοχεύει στην άρτια δημόσια υγεία, την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη δίκαιη συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, γιατί θέλουμε ένα τέτοιο σύστημα να εμπνέεται και από την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που δεν έχει εισοδήματα, να πληρώνει το ίδιο ποσό που πληρώνω εγώ.

Πότε να περιμένουμε το νομοσχέδιο-ανάσα για την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ που έχετε προαναγγείλει και προσδιορίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα;
Ήδη, έχει συσταθεί Επιτροπή που έχει επεξεργαστεί και έχει ολοκληρώσει σχετικό πόρισμα. Θα το θέσουμε προς διαβούλευση και πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταλήξουμε σε απόφαση. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, η λυδία λίθος για την αναβάθμιση του συστήματος είναι οι προσλήψεις, για τον αριθμό των οποίων θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις.

Μαζί με την αναγγελθείσα κατάργηση των 5 ευρώ που καταβάλλονται από τον πολίτη για τις εξετάσεις, αλλά και του ενός ευρώ για κάθε φαρμακευτική συνταγή του αναμένεται να προκύψει μια ανεπιθύμητη δημοσιονομική «τρύπα»! Από πού θα την καλύψετε;
Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι πρόκειται για ένα «κενό» τόσο μεγάλο. Μιλάμε για 15 εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται. Η προσπάθεια που κάνουμε επικεντρώνεται στο να εξορθολογίσουμε το σύστημα και να θέσουμε σε λειτουργία ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο ήδη ενυπήρχαν 8-10 συστήματα, τα οποία λειτουργούσαν παράλληλα και τα οποία πρέπει να συλλειτουργήσουν. Θα οργανώσουμε μέσα στο 2015 ένα αντίστοιχο Taxis στην Υγεία.
Επιπροσθέτως μια εκ των βασικών μας προτεραιοτήτων είναι η θεσμική θωράκιση του ΕΟΠΥΥ μέσω τεσσάρων επιτροπών διαπραγμάτευσης που θα επεξεργάζονται ενδελεχώς θέματα που αφορούν τα φάρμακα, τα ιατροτεχνολογικά ζητήματα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, ήδη είναι υπό σύσταση μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις φυσιατρικές πράξεις. Είναι βέβαιο ότι εντός του 2015όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούν να μας αποφέρουν οφέλη που θα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τι συγκεκριμένα αναμένεται να γίνει με το καθεστώς πολλαπλής χορήγησης αδειών για φαρμακείο, αλλά και με το θέμα του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας τους;
Είμαι αντίθετος με το συγκεκριμένο καθεστώς, διότι δεν συνιστά εκσυγχρονισμό. Είναι δύο ζητήματα που θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε στη λογική της αναλογίας της χορήγησης μιας άδειας ανά φαρμακοποιό, δεδομένου ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε ολιγοπώλιο ο χώρος του φαρμακείου. Θέλουμε να συζητάμε με τους φαρμακοποιούς σε μια σωστή βάση, ώστε το νέο ωράριο να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα όποια πραγματικά και πρακτικά προβλήματα, εκμηδενίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Θα κινηθούμε σε αυτό το πνεύμα και θα διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο.

Η χώρα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις έως το τέλος του μήνα, ενώ στις 9 του επόμενου οφείλει να καταβάλει 450 εκατ. για δάνειο από το ΔΝΤ. Στα μέσα, δε, του Απρίλη, θα πρέπει να αποπληρωθεί το ποσό των 2,4 δισ. των εντόκων γραμματίων. Είναι προφανής ο κίνδυνος να είμαστε σε κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις υποχρεώσεις ασυνεπείς. Αυτό θα σημάνει ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Τι λέτε γι’ αυτό;
Ξεκάθαρη θέση του πρωθυπουργού είναι ότι εμείς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και εν συνεχεία θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν. Από κει και πέρα η ευθύνη ανήκει στους εταίρους. Αν θέλουν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Και βεβαίως, θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση και τα άλλα κόμματα, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που τους προτείνουμε είναι οι μοναδικές που μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική Οικονομία και κατ’ επέκταση και την ευρωπαϊκή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά, ενώ αντιθέτως, όταν οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις, εννοούν μείωση συντάξεων, μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν το δεχόμαστε.

Ωστόσο, η μη πληρωμή σε μια δανειακή υποχρέωση της χώρας θεωρείται πιστωτικό γεγονός, δηλαδή κάτι ανάλογο με τη χρεοκοπία.
Τότε να μην πληρώσουμε τις συντάξεις… Τι προέχει δηλαδή; Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι. Και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Θα πρέπει να ξέρουν στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν απασχολεί την Ευρώπη μόνον σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε γεωστρατηγικό. Στο τραπέζι, να ξέρετε, θα τεθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι πτυχές.

Είστε, αν δεν κάνω λάθος, το μοναδικό κυβερνητικό μέλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο… Για μιλήστε μας γι’ αυτό! Τι μπορεί να σημαίνει; Οφείλεται στην πίστη; Πιστεύετε στον Θεό;
(γελάει) Ε, εντάξει, ο όρκος ήταν μια επιλογή. Κοιτάξτε, οι προσωπικές, μεταφυσικές αναζητήσεις του καθενός είναι πολύ προσωπικό θέμα. Στο μυαλό μου με συνδέει η γνώση μου για τον ιστορικό ρόλο της Ορθοδοξίας, παρότι στα φοιτητικά μου χρόνια συγκρούστηκα με το κατεστημένο της Εκκλησίας! Οπότε είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Είστε ένας πολιτικός και άνθρωπος, ξεχωριστός για την πολιτική ζωή του τόπου, ο οποίος επελέγη από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκειμένου να μυηθεί σε αυτό που λέμε κοινωνική πολιτική και πιο απλά κοινωνική προσφορά. Για εννέα χρόνια από το 1981 υπήρξατε σύμβουλος σε υφυπουργούς Πρόνοιας και κατά την τρίτη επανεκλογή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το 1993 ορκιστήκατε γενικός γραμματέας του υπουργείου του οποίου ηγείσθε σήμερα. Τι «είδε» σε σας ο Ανδρέας, έχετε απαντήσει;
Πρώτα πρώτα, όταν μιλάω για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με καταλαμβάνει δέος!!! Γιατί χωρίς να είναι φίλος μου, χωρίς να είμαι συνδαιτυμόνας του και συζητητής του, τον γνώρισα πολιτικά το 1974. Ήταν για μένα κάτι το πολύ ιδιαίτερο, μιλούσε στην ψυχή μου, στο μυαλό μου, με έτρεφε ιδεολογικά και πολιτικά, τον θαύμαζα, τον αγαπούσα και θα τον αγαπώ για πάντα. Δεν τον ξέχασα και δεν θα τον ξεχάσω ποτέ! Στο πολιτικό μου γραφείο υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία του ακόμα και σήμερα! Δεν τον αρνήθηκα ούτε στην εποχή του αστερισμού του σημιτισμού ούτε ποτέ.

Του αστερισμού του σημιτισμού; Τι εννοείτε;

Όταν το 1996 ο Σημίτης ήταν εκεί που τον είχαν κατατάξει οι πρώην σύντροφοί μου, εάν μίλαγες για Ανδρέα Παπανδρέου, εισέπραττες έναν περίεργο ρατσισμό. Απ’ αυτούς, κυρίως, που τους έκανε «επώνυμους» και γνωστούς ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Ανδρέας το 1993 πήρε επάνω του προσωπικά την πολιτική ευθύνη να τοποθετήσει έναν τυφλό νεαρό δικηγόρο στη θέση του γενικού γραμματέα και να τον εμπιστευτεί. Έστελνε τότε και με αυτή την κίνηση ένα μήνυμα ανατροπής στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτέλεσε ιστορική κοινωνική παρέμβαση.
Το μοιραίο ατύχημα και πώς νίκησε το σκοτάδι

Ο υπουργός δέχτηκε να μας μιλήσει και για το μοιραίο ατύχημα με τη γερμανική χειροβομβίδα.
Να θυμίσουμε πως η 4η Απριλίου καθιερώθηκε τον Νοέμβριο του 2005 από τον ΟΗΕ ως ημέρα κατά των ναρκών.
Η Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών είναι μια σύμπραξη ΜΚΟ από διάφορες χώρες, με στόχο την απαγόρευση παραγωγής και της χρήσης ναρκών. Η συμμαχία σχηματίστηκε το 1992, όταν έξι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Βετεράνων του Βιετνάμ, συμφώνησαν για τη συντονισμένη καταπολέμηση του φαινομένου των θανάτων εν καιρώ ειρήνης, εξαιτίας εναπομείναντος πολεμικού υλικού. Σήμερα η συμμαχία αυτή έχει μεγαλώσει πολύ, ειδικά από τότε που εξελίχθηκε σε δίκτυο 1.500, περίπου, οργανισμών. Επιφανής υποστηρίκτρια αυτού του δικτύου υπήρξε η πριγκίπισσα Νταϊάνα!
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και θύμα μιας τέτοιας έκρηξης που αφορούσε βέβαια χειροβομβίδα, δεν έχει γίνει ποτέ κάτι οργανωμένο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 είχαμε απανωτά τέτοιου είδους ατυχήματα και δυστυχήματα» θα υπογραμμίσει ο κ. Κουρουμπλής. «Θυμάμαι, μάλιστα, όταν ήμουν στη Θεσσαλονίκη στη σχολή τυφλών, το 80% των περιστατικών τύφλωσης ήταν από ατυχήματα σαν το δικό μου. Κάποτε το είχα θέσει ως ζήτημα μιλώντας σε γερμανική τηλεόραση. Έθεσα το θέμα ότι ποτέ η Γερμανία δεν ευαισθητοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει, τουλάχιστον, τέτοια προγράμματα “αφοπλισμού”, ας το πούμε, του ελληνικού εδάφους από τέτοιο επικίνδυνο υλικό. Θυμάμαι ότι τότε είχε ευαισθητοποιηθεί πολύ το κοινό που παρακολουθούσε».

Σε ποια ηλικία χτυπήσατε;
Στα δέκα.

Τι ήταν αυτό που περισσότερο σας στέρησε το ατύχημα και τι ήταν εκείνο που κερδίσατε απ’ αυτό;
(χαμόγελο) Ο άνθρωπος έχει μέσα του πελώριες δυνάμεις. Έχει, όπως λέω εγώ, τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του… Όταν τα απελευθερώνεις αυτά… όταν δεν κοιτάς προς τα πίσω «αναζητώντας» την… ελπίδα ενός «καλύτερου» παρελθόντος, όταν υπερασπίζεσαι την αξιοπρέπειά σου, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθείς στο ξέφωτο. Πίστεψα ότι δεν μπορεί να με καθυποτάξει το σκοτάδι που μου επέβαλε ένα παιδικό ατύχημα. Όλοι στο χωριό μου τότε με θεωρούσαν μια χαμένη υπόθεση. Εγώ, όμως, ήθελα να παλέψω και πάλεψα. Και νίκησα. Θα σου πω κάτι πολύ προσωπικό. Κάποια στιγμή «έπιασα» τη μάνα μου να κλαίει και κατάλαβα ότι έκλαιγε για μένα. Τη ρώτησα, λοιπόν, γιατί κλαίει. Ήταν προσφυγοπούλα και είχαν σκοτώσει τον πατέρα της. Μου απαντάει, λοιπόν, ότι θυμήθηκε τον πατέρα της. Της λέω: «Μάνα, δεν κλαις για τον πατέρα σου, κλαις για μένα… Αλλά να κλαις αυτούς που δεν έχουν μυαλό κι εγώ έχω. Κάποια μέρα θα γίνω ο καλύτερος του χωριού».

Και δεν έμεινα στο χωριό. Πέρασα και το χωριό, πέρασα και τον νομό και έφτασα εδώ που έφτασα…

Πρόλαβε να σας δει να προοδεύετε;
Με είδε να ορκίζομαι γενικός γραμματέας και μετά πέθανε. Το ίδιο βράδυ έπαθε το μοιραίο εγκεφαλικό…

Τα σχόλια είναι κλειστά.