Ειδησεογραφικό site

Άφεση αμαρτιών στον Καραμανλή! – Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση, στήνοντας εξεταστική για τα μνημόνια

57


Της Νατάσας Ρουγγέρη

Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος! Την ώρα που οι ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων σφίγγουν τη θηλειά γύρω από την Ελλάδα και η ρευστότητα, σύμφωνα με τη δραματική προειδοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τελειώνει οριστικά στις 15 Μαΐου, η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης. Στόχος είναι να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία τη Μεγάλη Δευτέρα, τη στιγμή που και η κρίσιμη συμφωνία με τους δανειστές αναμένεται να κλείσει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας! Αν φυσικά κλείσει μέχρι τότε, γιατί προς το παρόν την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας, τη συμμερίζεται μόνον… η ελληνική κυβέρνηση!

Το οξύμωρο της υπόθεσης, πάντως, είναι ότι η κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήλθε μία ημέρα μετά την φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά την οποία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ευθέως τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.Τώρα, πώς γίνεται η κυβέρνηση, από τη μία, να ζητά συναίνεση και, από την άλλη, να στήνει εξεταστική επιτροπή βάζοντας «στο κάδρο των ενόχων» τρεις πρώην κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς της χώρας, αλλά αφήνοντας εκτός την κυβέρνηση Καραμανλή, η πολιτική της οποίας, κατά κοινή ομολογία, ήταν καταλυτική για την ελληνική οικονομία και την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει!

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Συγκεκριμένα, η πρόταση, που κατατέθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ζητεί τη διερεύνηση τεσσάρων περιόδων, από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015. Και παρότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, είναι σαφές ότι αφορά στις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και ενώ ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το σύνηθες αποτέλεσμα μιας Εξεταστικής Επιτροπής, πέρα από ένα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, δεν καταλήγει σχεδόν ποτέ σε κάτι ουσιαστικό, γεννά πολλά ερωτηματικά η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική περίοδο.

Το μόνο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τηρεί μια βασική προεκλογική της δέσμευση, ενώ ανεπισήμως το σκεπτικό είναι να εστιάσει την προσοχή της η αντιπολίτευση –και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ– στην εξεταστική και όχι στην κριτική της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Με λίγα λόγια, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί την κριτική της αντιπολίτευσης και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο! Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου ότι η κυβέρνηση κωφεύει στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, από το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.


ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Ο μόνος που διατύπωσε τη διαφωνία του ήταν ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μέσω Τwitter ζήτησε «η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων, αλλά και τη “ρίζα”. Πώς φτάσαμε εκεί: εξοπλισμοί, “2004”, πάρτι δαπανών…», για να προσθέσει αργότερα ότι «η δεκαετία 2000-2009, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τη δημοσιονομική ασωτία, τα σκάνδαλα, τα ελλείμματα και τη “δημιουργική λογιστική”, διευκόλυνε τα μνημόνια».

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πάντως, ήταν αναμενόμενο ότι μια τέτοια πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο να συμπεριλάβει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Αλλωστε το «Κ» είχε αποκαλύψει πολλές φορές το πολιτικό φλερτ του Αλέξη με τον «κουρασμένο». Εξάλλου, τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα από τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, για την παρουσία του στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της καλής σχέσης μεταξύ Τσίπρα – Καραμανλή. Θυμίζουμε ότι ο κ. Αντώναρος είχε γράψει στο Twitter ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την καλύτερη συνέντευξη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία 5 χρόνια σε διεθνές περιβάλλον». Ο αριθμός «5» μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού περιλαμβάνει και τον νυν πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης, Αντώνη Σαμαρά, αλλά όχι τον προκάτοχό του! Επιπλέον, η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι γνωστό ότι ικανοποίησε την καραμανλική πτέρυγα της κεντροδεξιάς παράταξης και, μάλιστα, στο πάρα πέντε και ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος περίμενε το τελικό ΟΚ στο… ακουστικό του!

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσαν πως η πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Η ΝΔ, μάλιστα, επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «ξέχασε», όπως λέει, να συμπεριλάβει και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, «όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο». Και το ΠΑΣΟΚ, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε, θεωρεί ότι η επιλογή του χρόνου κατάθεσης της πρότασης είναι αποκαλυπτική. Και αυτό, γιατί ενώ την περασμένη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας ζήτησε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για να επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, έσπευσε να καταθέσει την πρόταση την επόμενη ημέρα, γεγονός που «δείχνει ότι υπήρχε και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης», όπως υποστηρίζει, «που δεν επιτρέπει σκόπιμα να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει να καταθέσουν στην εξεταστική, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννης Παπαθανασίου, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα συνεργάζονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, αλλά και η πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και νυν του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη. Ιδού η Ρόδος…

Τα σχόλια είναι κλειστά.