Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 4 Απριλίου 2015

70

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ο πρωθυπουργός μας μίλησε στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις. Όχι, δεν κατέθεσε τη συμφωνία με τους εταίρους στο Κοινοβούλιο, για να ξέρουμε κι εμείς τι ακριβώς μας περιμένει, απλώς αρκέστηκε να πει τα γνωστά – του τύπου, «για πρώτη φορά εμείς διαπραγματευόμαστε», «δεν διστάσαμε να μιλήσουμε για τις γερμανικές επανορθώσεις με το Βερολίνο» και τα λοιπά…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, βέβαια, ότι αυτή η «περίφημη» λίστα των μεταρρυθμίσεων, που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, πάει κι έρχεται ως ανεπίδοτο γράμμα λόγω… δημιουργικής ασάφειας, δεν πτοεί τον πρόεδρο Αλέξη ούτε το οικονομικό μας επιτελείο! Εξάλλου, το είπαμε, η ασάφεια είναι σκόπιμη, αποτελεί στρατηγική, όχι έλλειψη σχεδίου και σοβαρότητας…

ΤΩΡΑ, αν σας πούμε ότι για πρώτη φορά ακούστηκε πιο πειστικός μέχρι και ο Αντωνάκης, θα μας πείτε καχύποπτους! Αυτό το… αντριλίκι να μην πέταγε βέβαια, όλα θα ήταν καλύτερα! Αναφερόμαστε στην ατάκα Σαμαρά «επειδή εγώ, κύριε Τσίπρα, είμαι της ευθείας, της αντρικής γραμμής!». Σιγά, βρε Αντώνη, κόψε κάτι κι εσύ…

ΓΕΛΑΣΕ και το παρδαλό κατσίκι στη Βουλή με την ατάκα. Της δε Ζωίτσας (είπαμε, όχι η Λάσκαρη, μία είναι η Ζωίτσα, η Κωνσταντοπούλου) της γύρισε το μάτι, θεωρώντας την ατάκα σεξιστική! Από εδώ το πας, από εκεί το φέρνεις, Αντωνάκη, θα μας κάνει να νοσταλγήσουμε τις ατάκες και τη γλώσσα του σώματος του προκατόχου σου, Κωστάκη. Θα θυμάστε το… ιδιαίτερο χιούμορ του Κώστα Καραμανλή και τον τρόπο που έγερνε, μια δεξιά, μια αριστερά, όταν μιλούσε στη Βουλή, λες και ήταν σε αρένα μποξ!

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, μιας και αναφερθήκαμε στον Κωστάκη, κάτι μας λέει ότι στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πέσει σαν ώριμο φρούτο, για να εμφανιστεί ως… εθνοσωτήρας ένας Καραμανλής, αλά παλαιά! Στην ενεργοποίησή του άλλωστε έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, για αναγέννηση της παράταξης μετά την οδυνηρή εκλογική ήττα.

ΟΣΟ ΓΙΑ τον Καλαματιανό, έχει… ταμπουρωθεί στα κομματικά γραφεία της Συγγρού και αναμένει τις συνέπειες από την «κωλοτούμπα», όπως λέει, του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή πεποίθησή του περί «αριστερής παρένθεσης». Ότι μάλλον αποτέλεσε ο ίδιος παρένθεση για την ηγεσία του κόμματός του, ούτε που του περνάει από το μυαλό!

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, στην ελληνική Βουλή είχαμε για μια ακόμα φορά μια… ωραία ατμόσφαιρα! Διότι πέρα από τις αντιδράσεις για το… αντριλίκι του Αντωνάκη είχαμε και την επιμονή της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη δυσφορία τους.

ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ στην τούρτα πάντως ήταν η απόφασή της να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, για να απαντήσει επί προσωπικού στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την υπόθεση των ιδιωτικών συμφωνητικών που σύναψε με απολυμένους του Δημοσίου.

ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ και κυρίως τα σχόλια της προέδρου της Βουλής προκάλεσαν έντονους διαξιφισμούς και τελικά την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με την κυβέρνηση να σχολιάζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έψαχνε αφορμή για να αποχωρήσει από τη διαδικασία, προκειμένου να μην απαντήσει στο ερώτημα του πρωθυπουργού για το αν στηρίζει τη διαπραγματευτική του τακτική.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Βενιζέλος πάντως απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βοήθεια για την καταστροφή ή για “γυριστή” χωρίς κόστος, δεν δίνουμε». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα, να μην επιδιώκει την τυφλή πρόσκρουση ή τη διολίσθηση και να μην παίζει με το εθνικό συμφέρον. Και επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

ΚΑΙ ΛΕΜΕ «επανέλαβε», για να μην ξεχνιόμαστε! Πριν από τις εκλογές του 2012 ήταν ο μόνος που ζητούσε επίμονα από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ενεργά σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά… στου κουφού την πόρτα (που λένε) τότε σφύριζε αδιάφορα ο Αλέξης, ο οποίος σήμερα μιλά για εθνική διαπραγμάτευση…

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, συνεχίζοντας απτόητος, είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι να χάσει τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και να μειώσει τις προσδοκίες, συζητώντας το αυτονόητο, εάν δηλαδή θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις! Και φυσικά, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι παραχώρησε στον Πάνο Καμμένο «τα άγια των αγίων».

Ο ΟΠΟΙΟΣ Καμμένος, είχε-δεν είχε, την πέταξε πάλι την… οβίδα, αυτή τη φορά σε αμερικανικό έδαφος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει αμερικανικό ενδιαφέρον σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία.

ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ ότι είπε στους Αμερικανούς συνομιλητές του πως θα ενδιέφερε την ελληνική πλευρά μία GtoG (government to government) agreement (συμφωνία) –τι ωραία που τα λες!– με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και μάλιστα με ποσοστό 70-30! Μια τέτοια συμφωνία, λέει, θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης «που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».

ΑΥΤΟ ΤΟ «70-30», πάντως, φαίνεται να αποτελεί κάτι σαν το τυχερό νούμερο της κυβέρνησης, δεν εξηγείται αλλιώς! Για αποδοχή του μνημονίου κατά 70% είχε μιλήσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, εάν θυμάστε. Τώρα, ακόμη δεν τα είδαμε τα κοιτάσματα, έχουμε και τον Καμμένο, να παραχωρεί το 70% στους Αμερικανούς από τη συνεκμετάλλευσή τους!

ΚΑΙ ΜΙΑΣ και μιλάμε για το νούμερο «70», να μην ξεχάσουμε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε από το μακρινό Πεκίνο ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει πώληση του 67,7% του ΟΛΠ, δηλαδή του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

ΠΑΝΤΩΣ, ο Γιάννης Δραγασάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, κυρίως στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ –με πρώτο και καλύτερο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει διευκρινίσεις μετά την επιστροφή Δραγασάκη από το Πεκίνο– υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή πως δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Και διευκρίνισε ότι μίλησε με τους Κινέζους για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, με συμμετοχή του Δημοσίου στις συμπράξεις.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι ο Δρίτσας είχε υποστηρίξει, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, πως «ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» και πως η κυβέρνηση θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

ΣΥΜΦΩΝΑ μάλιστα με την «Αυγή», η οποία επικαλείται συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη, δεν τίθεται θέμα διάθεσης του 67,7% του ΟΛΠ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, παραμένουν αρκετές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και αν αυτό μπορεί να γίνει με ολοκλήρωση του υπάρχοντος διαγωνισμού, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση… Άντε μετά να βγάλεις άκρη με τα…  κινέζικα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ, για το συγκεκριμένο θέμα, ότι επρόκειτο περί… κινεζικής παρεξήγησης, καθότι περί πώλησης έκανε λόγο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, για την κυβερνητική… δημιουργική ασάφεια περί ΕΝΦΙΑ τι να υποθέσουμε, σύντροφοι; Εκεί που το είχαμε δέσει κόμπο, ότι ΕΝΦΙΑ το 2015 δεν θα πληρώσουμε, νέο αλαλούμ αντιφατικών κυβερνητικών δηλώσεων ήρθε να μας μπερδέψει! Και αυτό, διότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως η κυβέρνηση ναι μεν επιθυμεί να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά, όπως σημείωναν με νόημα, «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε κάτι που υπάρχει, αυτό μένει ως έχει»!

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, το Μαξίμου έσπευσε να επαναφέρει στην τάξη το υπουργείο Οικονομικών, διοχετεύοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει. Και τελικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε κατηγορηματικά (εμφανιζόμενος στην τηλεόραση και κατά πάγια τακτική – αλήθεια θα γίνει ποτέ μπρίφινγκ ή και αυτό ξεχάστηκε;) ότι ο ΕΝΦΙΑ «που είναι από τους πιο άδικους φόρους κι έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη, θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας», τον οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, λέγοντας ξεκάθαρα μάλιστα ότι «δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015». Είθε!

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο… ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ!

«Το παιχνίδι του μουντζούρη πρέπει να τελειώσει»! Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στο οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να πληρώσει τα χρέη της και δηλώνει πως από αυτό το «τοξικό» παιχνίδι επωφελούνται μόνον οι εχθροί της Ευρώπης. Καλά τα λέτε, υπουργέ μου, αλλά, όταν βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη και δηλώνουν πως μεταξύ χρεών από τη μια, μισθών και συντάξεων από την άλλη, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τι να κάνει κι ο μουντζούρης; Σε κάποιου το χέρι θα βρεθεί τελικά και ελπίζουμε όλοι να μην είναι το δικό μας… Για να μη θυμηθούμε και την προτροπή του Μανώλη Γλέζου, σε περίπτωση διαφωνίας –ή ρήξης, μια λέξη που πολύ αγαπά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών– να παγώσουν τα πάντα για έναν χρόνο, γιατί… μπορούμε και μόνοι μας!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάντως, δεν παρέλειψε να προσθέσει στο άρθρο του ότι ειδικά Έλληνες και Γερμανοί «έχουν ξεπέσει σε ένα σημείο ηθικής επιδειξιομανίας, αλληλοκατηγοριών και ανοιχτής εχθρότητας». Δεν πιστεύουμε να αναφέρεστε στο προτεταμένο μεσαίο δάχτυλο της χειρός σας και στους χλευαστικούς έως και υβριστικούς χαρακτηρισμούς του χερ Σόιμπλε στο πρόσωπό σας, ε; Μάλλον όχι!

ΠΕΡΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ… ΒΑΖΕΛΙΝΗΣ!

Για όσους ανησυχούσαν για τη… χοληστερίνη και το σάκχαρο του Θεόδωρου Πάγκαλου, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν συντρέχει λόγος! Με αφορμή τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιβάλει «FAT TAX», δηλαδή «φόρο λίπους» στα λιπαρά προϊόντα και στα τρόφιμα με ζάχαρη, ο Θόδωρος, αφού πρώτα δήλωσε υπέρ αυτής της κίνησης, αρκεί –όπως είπε– να εξαιρεθούν το ελαιόλαδο και η… βαζελίνη(!), μας ενημέρωσε πως περί της υγείας του όλα είναι υπό έλεγχο! Έφηβος, με λίγα λόγια! Το είπε και ο ίδιος, άλλωστε: «Είμαι θηρίο στα 77 μου, έχω ενδείξεις εφήβου»!

Προς τι το νέο… παραλήρημα; Επειδή, όπως ανέφερε, κατά καιρούς διαβάζει τέτοιου είδους σχόλια από «διάφορα καθάρματα προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα… «καθάρματα» γράφουν στην «Αυγή»! Φυσικά, δεν παρέλειψε να κατονομάσει τον μέχρι πρότινος διευθυντή της εφημερίδας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος, όπως είπε ο Θόδωρος, «είναι μάλλον υπέρβαρος»! Και κατέληξε ότι «αυτοί γράφουν μεταξύ άλλων» πως εκείνος έχει σάκχαρο κ.λπ. Οπότε μας έδωσε πλήρη αποτελέσματα των αιματολογικών του αναλύσεων, για να ησυχάσουμε εμείς, αλλά και για να… σκάσουν οι οχτροί του! «Εγώ τους πληροφορώ, για να σκάσουν» –τόνισε ο… έφηβος–  «ότι η χοληστερίνη μου είναι 120, δεν παίρνω κανενός είδος χαπάκια και το σάκχαρό μου είναι 9»! Πάντα τέτοια, Θόδωρε!

Τα σχόλια είναι κλειστά.