Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Όλα τα σενάρια για τη μάχη της διαδοχής – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

55

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Φουλ τις μηχανές για τις προσυνεδριακές διαδικασίες έχουν βάλει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς άρχισαν οι περιφερειακές και τοπικές συνελεύσεις, ενώ στο παρασκήνιο δίνεται η μάχη της διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μια μάχη που φαντάζει σαν τοπίο στην ομίχλη, καθώς ο αριθμός των υποψήφιων προέδρων αυξάνεται, ενώ δημιουργούνται συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις και διακινούνται σενάρια περί μεταβατικής ηγεσίας. Όλα τα στελέχη και οι βουλευτές συζητούν με όλους για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά τα πάντα, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, εξαρτώνται από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αφού το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων τον Ιούνιο παραμένει πάντα ανοιχτό.

Έχοντας το βλέμμα στα τεκταινόμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Βενιζέλου διαμορφώνουν τη στρατηγική τους. Η Φώφη Γεννηματά πρώτη έχει ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία, αφού εκτός των κομματικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχει, οργανώνει και συνάξεις στελεχών και φίλων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της. Παράλληλα διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα της, βάζοντας σε προτεραιότητα την αναγκαιότητα σύγκλισης όλων των κατακερματισμένων δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΔΗΣΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις βρίσκεται όχι μόνο με στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και με πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Στην αντίπερα όχθη εντός του σημερινού ΠΑΣΟΚ, η κινητικότητα της κ. Γεννηματά προκαλεί αντισυσπείρωση, αλλά και καχυποψία από την ηγεσία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εκφράσει τις φιλοδοξίες του και παρουσιάζει κινητικότητα κυρίως στα αντιπολιτευτικά κοινοβουλευτικά καθήκοντά του, επιχειρώντας να καταστεί ευκρινής πόλος έκφρασης της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Οι νεότεροι, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Εύα Καϊλή και ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος απέχει το τελευταίο διάστημα, κινούνται προκειμένου να έχουν ρόλο στην επομένη περίοδο. Εκτιμούν ωστόσο ότι δύσκολα θα περάσει μια νέα υποψηφιότητα από τη βάσανο της λαϊκής βάσης, γι’ αυτό και στο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια μεταβατικών λύσεων. Το όνομα αυτών έχει ένα κοινό επώνυμο, του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έως τώρα δεν έχει αρνηθεί ποτέ να παίξει ρόλο εξισορροπητικό των αντιτιθέμενων δυνάμεων.
Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι προθέσεις της μικρής αριθμητικά αλλά καθοριστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μέλη της οποίας συζητούν με όλους, αλλά αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θέμα της διαδοχής. Πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος διαθέτει προς το παρόν έναν πυρήνα βασικών κοινοβουλευτικών συνεργατών και, όπως όλα δείχνουν, αφήνει τα πάντα στην κρίση του συνεδρίου.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ

Ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν και οι όμοροι χώροι, το Ποτάμι και η εναπομείνασα ΔΗΜΑΡ, που αναμένουν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην και νυν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι κ.κ. Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης και Παπαθεοδώρου, έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με το ΠΑΣΟΚ, κυρίως με την κ. Γεννηματά, και στελέχη του Ποταμιού, όπως και με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Τα νυν στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι με την αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνηση οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού πολιτικού σχήματος στην Κεντροαριστερά. Σε κάτι τέτοιο προσβλέπει και η κίνηση του Γιάννη Μαγκριώτη για τη συγκρότηση ενός σοσιαλδημοκρατικού φορέα και προτείνει ένα ενωτικό συνέδριο από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι,

ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ τον Σεπτέμβριο.

Στο περιθώριο όλων αυτών των διεργασιών, οι συμμετέχοντες στο ατελέσφορο σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης, οι κ.κ. Καψής, Μπίστης και Αθανασόπουλος, αναζητούν εναγωνίως χώρο και ηγετική έκφραση της Κεντροαριστεράς εκτός κομματικών τειχών, προβάλλοντας κατά καιρούς τον Γιώργο Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρείται από πολλούς κομματικά άφθαρτος και έχων διείσδυση σε όλες τις κινήσεις και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ενώ έχει βολιδοσκοπηθεί στο παρελθόν και από τον Ευ. Βενιζέλο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, ο ίδιος, και με δημόσια δήλωσή του, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι σημερινές κομματικές διεργασίες και δεν συμμετέχει σε αυτές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.