Ειδησεογραφικό site

Παγωμάρα στη ΝΔ: Αναμπουμπούλα, μουρμούρες και στο βάθος ξανά Αντώνης Σαμαράς

59

«Και αν όχι ο Αντώνης Σαμαράς, τότε ποιος;» είναι το ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες μέρες πάνω από την εν υπνώσει ΝΔ τις τελευταίες μέρες. Στην πραγματικότητα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε να βρίσκεται υπ’ ατμόν, πλέον μπορεί να αισθάνεται λίγο πιο σίγουρος. Τουλάχιστον έως ότου να πάρει κάποιος την απόφαση και να βγει μπροστά.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει ξανά μια αίσθηση αναμονής εντός της ΝΔ. Τα όργανα του κόμματος θα συγκληθούν τις επόμενες μέρες, η κοινοβουλευτική ομάδα στις 5 Μαρτίου και η πολιτική γραμματεία στις 8 Μαρτίου, ώστε και να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να αποτυπωθεί η στρατηγική της επόμενης μέρας, την οποία κανείς δεν μοιάζει να γνωρίζει εντός του κόμματος.

Στην πραγματικότητα, όλοι πορεύονται με γνώμονα τη φράση «βλέποντας και κάνοντας». Ακόμα και οι επίδοξοι δελφίνοι δεν μπορούν ακόμα να βγουν μπροστά, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Μπορεί η κυβέρνηση να έκλεισε τη συμφωνία με τους εταίρους μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα βάσανα τελείωσαν.

Ίσα-ίσα! Τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο κόκκινο, ομοίως και τα δημόσια έσοδα, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε μια φάση αμφιταλάντευσης μεταξύ δανειστών και βουλευτών. Επομένως, όλη αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί και μια ανασφάλεια στους επίδοξους της ΝΔ. Διότι, μπορεί ηγετικές φιλοδοξίες να υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει όμως είναι αφενός ομαλές συνθήκες στον τόπο, ώστε το πρώτο ζήτημα που θα μπορεί να απασχολεί τη ΝΔ να είναι η αναδιάταξη του εσωτερικού τοπίου και αφετέρου δεν υπάρχουν παγιωμένες συμμαχίες, οι οποίες να μπορούν να οδηγήσουν κάποιο στέλεχος στην προεδρική καρέκλα.

Η οικογένεια Μητσοτάκη σε αναμονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση, με το να μην υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του ΠτΔ που τον έβαλε απέναντι με το καραμανλικό στρατόπεδο και όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, δεν προβαίνει αβρόχοις ποσί σε μια τέτοια κίνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, λέγεται πως τα κίνητρά του ήταν να δώσει ένα σαφές στίγμα πως μπορεί να ηγηθεί μιας «φιλελεύθερης συνιστώσας» εντός της ΝΔ και βλέπουμε. Η Ντόρα Μπακογιάννη βλέπει κόσμο και είναι χολωμένη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τόσο την εξουσία, ιδίως τους τελευταίους μήνες, αλλά και με την προεκλογική του στρατηγική, η ίδια όμως δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία.

Όσο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της επόμενης Τετάρτης, ακόμα δεν είναι γνωστό το τι θα πει, θεωρείται όμως δύσκολο να θέσει άμεσα ζήτημα ηγεσίας. Όσο για τον Κώστα Μπακογιάννη; Αυτός λόγω της θέσης του ως περιφερειάρχης έχει κώλυμα εκλογιμότητας μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία του. Αυτό που ισχύει για τον Κώστα Μπακογιάννη ισχύει και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν διαθέτει τα ερείσματα εντός της ΝΔ για να διεκδικήσει την αρχηγία. Επιπλέον, η παραμονή του στις Βρυξέλλες, αλλά και το γεγονός πως ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, θα δυσκόλευαν ενδεχομένως μια τέτοια σκέψη. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως στο ότι ενδεχομένως ο κύριος Αβραμόπουλος να θέλει να παίξει το ρόλο του Νέστορα της παράταξης σε μια ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών-όχι όμως και να βγει ο ίδιος μπροστά.

Ο Νίκος Δένδιας δεν δέχθηκε τη θέση του γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού που του πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς και τηρεί στάση αναμονής. Έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή και οι δυό τους τα λένε αρκετά συχνά. Ο ίδιος αισθάνεται ισχυροποιημένος από το γεγονός πως βγήκε πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών την πρώτη φορά που κατέβηκε σε αυτή την περιφέρεια, πέραν αυτού ουδέν όμως. Οι εθνικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα που επικρατεί έχουν παγώσει και τα δικά του σχέδια.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν την ενδιαφέρει η ηγεσία της ΝΔ, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Κώστα Καραμανλή, επιμένει στις καταστατικές διαδικασίες (δηλαδή στη σύγκληση συνεδρίου, έκτακτου ή τακτικού) και με τη γραμμή του συντάσσεται και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αν το συνέδριο, σύμφωνα με τη συλλογιστική τους, αποφασίσει ακόμα και να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, τότε θα κρίνουν ανάλογα με τις περιστάσεις.

Όσο για τον Μάκη Βορίδη; Αυτό που γνωρίζει και ο ίδιος είναι πως το παρελθόν του θα αποτελεί πάντα ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθειά του να ανέβει, γι’ αυτό και αυτός επιλέγει τη στάση της σιωπής, όπως επιδεικτικά έκανε και στην προεκλογική περίοδο και λέγεται πως θα επιδιώξει κάποια στρατηγική συμμαχία, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα. Πάντως, υπάρχουν και ορισμένοι εντός της ΝΔ που λένε πως όντως θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας, ίσως και άμεσα, με το πρόσωπο που θα βγαίνει μπροστά για να ενώσει την παράταξη να είναι έκπληξη.

Βέβαια, αυτή την πολύφερνη έκπληξη, κανείς δεν έχει καταφέρει να την προσδιορίσει με ακρίβεια μέχρι στιγμής, ως προς το περιεχόμενό της. Έτσι, προς ώρας και συνδυαστικά με τη στάση αναμονής που τηρεί και ο γαλάζιος πόλος που εδρεύει στην Παναγή Κυριακού (το γραφείο του Κώστα Καραμανλή), όλα δείχνουν πως με τη μέθοδο του αποκλεισμού, ο Αντώνης Σαμαράς μοιάζει να κερδίζει χρόνο στην ηγεσία του κόμματος.

Διότι, μπορεί να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και μουρμούρα εντός της ΝΔ, η γενικευμένη αβεβαιότητα ως προς το πού οδεύει η χώρα όμως μοιάζει να παγώνει και τους σχεδιασμούς που είχαν τεθεί επί τάπητος, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.