Ειδησεογραφικό site

Ο νέος λαγός του Αλέξη είναι το δημοψήφισμα του Γιώργου…

87

Του Θοδωρή Καλούδη

«Εάν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε κατά το ευκταίο, ο λαός θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τη συμφωνία που επιθυμούν οι εταίροι να έχουμε. Αλλά η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πρόκειται να εγείρουμε κανένα θέμα νομίσματος και πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν ούτε οι εταίροι. Σε δημοψήφισμα θα μπει η συμφωνία και όχι η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Αυτά δήλωσε στο ΒΗΜΑ fm ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα κ. Ν. Παππάς.

Μιλώντας στον Σκάι, εξάλλου, ο κ. Παππάς είχε σημειώσει: «Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα […] Δεν λέμε ότι κατ’ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, τον λόγο έχει ο λαός» εξήγησε ο κ. Παππάς, επανερχόμενος ουσιαστικά στην προ τριετίας επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία σκόπευε να θέσει σε δημοψήφισμα την συμφωνία με τους δανειστές.

Όλα αυτά αναγκάστηκε να τα πει ο κ. Παππάς μετά το «χαμό» που προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαφαζάνη που επανέφεραν, από το παράθυρο, το θέμα της δραχμής.

Τι να παρατηρήσει κανείς… Την πιπίλα της δραχμής που φεύγει κι έρχεται στο ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ακροατήριο; Την ατέρμονα διγλωσσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Την υιοθέτηση της φαεινής ιδέας του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, που επαναφέρει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας «σουλουπωμένη» στα νέα δεδομένα; Την «προεκλογική» εμμονή στην … κατάργηση των συμφωνιών του μνημονίου που έληξε; Την λαϊκίστικη επίκληση «το λόγο θα έχει ο λαός» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές; ( θυμίζω πως το 80% το χρωστάμε στους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς – πως ο Ελληνικός λαός και με ποιο τρόπο θα πουλήσει τσαμπουκά στους άλλους;).Την μόνιμη αδυναμία συγκεκριμένων και ενιαίων θέσεων και επιχειρημάτων, που οδηγεί ένα διαρκή «ηρωικό» τηλεοπτικό βερμπαλισμό που, ενώ … διαπιστώνει όσα όλοι γνωρίζουμε, προτείνει ακραίες και μη εφαρμόσιμες πολιτικές – και μάλιστα συχνά από μαθητευόμενους μάγους, που επικαλούνται τη δόξα της Αργεντινής και της Βενεζουέλας;

Το κόμμα του κ Τσίπρα φούσκωσε από την αγανάκτηση πολλών πολιτών στη μετωπική τους με την κρίση και στο συναφές – και εκλογικά «ευφυές»- δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Ανάλογα και το -επίσης εκλογικά χρήσιμο-«τουμπάρισμα» του διλήμματος «Ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ» φούσκωσε και τη Νέα Δημοκρατία του τ. «αντιμνημονιακού» Αντώνη Σαμαρά, δημιουργώντας το νέο διαρκές ντέρμπι του «μικρού διπολισμού».

Ισχυρίζομαι ότι η βάση των πραγματικών ποσοστών των κομμάτων είναι τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαίου του 2012 και όχι του Ιουνίου, όπου μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων μετακινήθηκαν υπό το κράτος των παραπάνω διλημμάτων.

Αν ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση, στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν να «παίξουν» με τα ίδια διλήμματα. Γι’ αυτό και όσοι επιστήμονες μετρούν τις τάσεις της κοινής γνώμης θεωρούν ότι τα αντίπαλα μπλοκ πρέπει να θέσουν ισχυρότερο εκλογικό διακύβευμα, ώστε να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Από αυτή την άποψη, αν το νέο «εύρημα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θολό «δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου», στο οποίο μάλιστα μέσα στο κόμμα δεν δίνουν όλοι το ίδιο περιεχόμενο, τότε δεν μπορώ να δω πως θα ξεπεράσει τα σημερινά του πολιτικά και εκλογικά του όρια. Πολύ περισσότερο όταν εξακολουθούν να ισχύουν οι αδυναμίες και οι αντιφάσεις που σημειώθηκαν παραπάνω.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.