Ειδησεογραφικό site

Ολάντ-Τσίπρας: Η φιλική σχέση που οδηγεί σε επενδύσεις

117

Της Στέλλας Νοβάκη

Με θετικά μήνυμα και θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στη χώρα μας. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία παραμένει φίλος και σύμμαχος της Ελλάδος στέλνοντας πανευρωπαϊκά το μήνυμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Ευρώπης.

Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση, ικανοποιώντας απόλυτα τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς που προετοίμαζαν την υποδοχή ενός «φίλου».

Ο Φρανσουά Ολάντ, που δείχνει ότι εκτιμά πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στην γαλλική και ευρωπαϊκή αριστερά ότι είναι ο προνομιακός συνομιλητής της μόνης αριστερής κυβέρνησης της ΕΕ, την οποία μάλιστα στηρίζει για την έξοδο από την κρίση εκεί που απέτυχε μέχρι τώρα το Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος άλλωστε από την πρώτη στιγμή υπήρξε υποστηρικτής της ελληνικής πλευράς και ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσε να διασπάσει τον ευρωπαϊκό άξονα των Μέρκελ-Σόιμπλε, στηρίζοντας όχι μόνο την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, αλλά και την απομάκρυνση του Grexit, ενώ τώρα προωθεί το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΗΡΘΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ

«Ήρθα στην Αθήνα φέρνοντας μαζί μου και επενδυτές, γιατί η αλληλεγγύη της Γαλλίας δεν είναι μόνο στα λόγια» διευκρίνισε ο Φρανσουά Ολάντ επισφραγίζοντας τη διαχρονική φιλία μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και τη νέα σελίδα συνεργασιών που ξεκινάει για τις δύο χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα συνοδευόταν και από 70 επιχειρηματίες, υπογράμμισε: «Η επίσκεψή μου έχει και άλλο σκοπό. Να δείξουμε πως μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το μήνυμα είναι σαφές. Βεβαίως κάποιος έρχεται διακοπές εδώ, αλλά επενδύει και στην Ελλάδα».

Ενισχύοντας τη δυναμική των συνεργασιών των δύο κρατών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη, που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτόν την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Επιθυμώ την ενίσχυση αυτής της παρουσίας, της τόσο έντονης στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της αναδοχής δημόσιων έργων, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Από την πλευρά μας, θα ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις μας να επενδύσουν» ξεκαθάρισε ο Ολάντ.

Η Γαλλία άλλωστε παραμένει ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, με μερίδιο της αγοράς 4,5% των ελληνικών εισαγωγών, δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ το 2014, είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με απόθεμα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων. Εκατό και πλέον θυγατρικές βρίσκονται στην Ελλάδα, οι περισσότερες των οποίων είναι ελληνικού δικαίου και απασχολούν κατά πλειονότητα Έλληνες, 12.000 άτομα συνολικά. Ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και αναπτύσσουν δεξιότητες στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας ώστε να διαπρέψει.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ…

Το πρώτο θετικό μήνυμα για το θέμα του χρέους πήρε η ελληνική κυβέρνηση από τον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τον γερμανικό αυταρχισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «χρειάζεται επενδύσεις και όχι πειθαρχία».

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος. Βεβαίως και πρέπει να ξεκινήσει» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο μάλιστα ο κ. Ολάντ είπε αυτό που διακαώς επιθυμούσε να ακούσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΤΟ

Μια μικρή γεύση από τη νυχτερινή Αθήνα πήρε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε το γνωστό πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Gazarte» στο Γκάζι.

Τη βραδιά διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα θέλοντας να προσφέρει μια χαλαρή βραδιά διασκέδασης στον Φρανσουά Ολάντ, στον Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη που απαρτίζουν τη γαλλική αποστολή. Η είσοδος είναι απαγορευτική, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται ελάχιστα και εκλεκτά ονόματα.

Ανάμεσα στον κλειστό κύκλο των προσκεκλημένων βρέθηκε ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου, η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μια ύψιστη πολιτική στιγμή της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα ήταν και η ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Ολάντ μίλησε για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», ενώ μίλησε και για τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.