Ειδησεογραφικό site

Οι «σύμμαχοι» και οι «εχθροί» στη διεθνή σκακιέρα λίγο πριν το Eurogroup – Πυρετός διαβουλεύσεων

52

Θετικά «βλέπουν» από την κυβέρνηση τις κινήσεις των τελευταίων 24ωρων  στη διεθνή σκακιέρα για το ελληνικό ζήτημα, θεωρώντας ότι πολλές δυνάμεις εργάζονται στο παρασκήνιο και το προσκήνιο για μία συμβιβαστική λύση και ότι πλέον και το Βερολίνο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Η αισιοδοξία δεν ξεχειλίζει βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά σίγουρα υπάρχει μία έστω συγκρατημένη προσδοκία ότι τελικά η γερμανική κυβέρνηση θα υποχωρήσει και δεν θα φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Η νέα χθεσινοβραδινή δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε την Γερμανία να κάνει τις κινήσεις της στο θέμα, ώστε να βγει η Ελλάδα και πάλι στην ανάπτυξη, η έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαμορφωθεί μία συμβιβαστική πρόταση, αλλά και η μεσολάβηση κυβερνήσεων, όπως της αυστριακής προκειμένου να εξευρεθεί λύση, είναι τα θετικά σημάδια με τα οποία βαδίζει η κυβέρνηση στην αναμέτρηση με τη Γερμανία.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες όλα δείχνουν ότι με τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση και θα αρχίσουν να παρουσιάζονται επίσημα στο Eurogroup της Τετάρτης από τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι μόνος και απομονωμένος στην άτυπη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά θα έχει έστω μία διακριτική στήριξη κι από άλλες χώρες.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού περιμένουν και την παρέμβαση της γαλλικής πλευράς εάν τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο, ίσως και της ιταλικής.

Εκείνο που ζητά η κυβέρνηση είναι να της δοθεί επαρκής χρόνος, χωρίς το άγχος της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων των επόμενων μηνών, αλλά και χωρίς την απαίτηση για νέα μέτρα λιτότητας, να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής και να μπορέσει να παρουσιάσει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, κάτι που θα έπειθε τους ευρωπαίους εταίρους για ένα διαφορετικό δρόμο στο ελληνικό πρόβλημα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου έκανε όσες υποχωρήσεις έπρεπε και επιτρέπεται να κάνει. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σκοπίμως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής συμβιβαστικής πρότασης στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό βρίσκεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟOΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη και με τον πρωθυπουργό, παρά τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά οποιαδήποτε αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του Οργανισμού.

Εκείνο που επιδιώκει η Αθήνα είναι να αφαιρέσει οποιοδήποτε επιχείρημα από το Βερολίνο και το σκληρό πυρήνα των χωρών του βορρά ότι δεν έχει προσπαθήσει για ένα συμβιβασμό και ότι εγκαταλείπει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για χάρη λαϊκίστικων πολιτικών που γεννούν ελλείμματα – με τις προτάσεις της η κυβέρνηση απορρίπτεται οποιαδήποτε τέτοια λογική.

Αριστερή πτέρυγα: Να είσαι έτοιμος να φύγεις από τη σύνοδο

Οι συμβιβαστικές κινήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί βουλευτές και στελέχη που προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα εκφράζουν φόβους ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν τοποθετηθεί πιο πίσω από όσο επιτρέπουν οι λαϊκές απαιτήσεις, η ορμή του λαϊκού κινήματος, αλλά και η δυναμική που έχει η νέα κυβέρνηση.

Θεωρούν δε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τη συμπεριφορά των δανειστών, των εταίρων και κυρίως της Μέρκελ και ότι ο Αλέξης Τσίπρας το πιθανότερο είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εχθρικό περιβάλλον στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, άρα να είναι έτοιμος για μετωπική σύγκρουση. Στελέχη αυτής της πτέρυγας λένε χαρακτηριστικά ότι «ο Τσίπρας δεν πρέπει να διστάσει ακόμη και να σηκωθεί και να αποχωρήσει από τη σύνοδο εάν του ζητούνται παράλογα πράγματα».

Αναμένεται τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιούνκερ

Πυρετός διαβουλεύσεων εξελίχθηκε σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και σε Ευρωπαίους παράγοντες. Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιήθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στις 15:30. Ως γνωστό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας ανάμεσα σε Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας είχε θερμή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Τζιάνι Πιτέλα τον οποίο και ευχαρίστησε για τη θετική του παρέμβαση σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα κατά την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το ΕΚ.

Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι είχε συνομιλίες με πολλούς ευρωπαϊκούς παράγοντες όπως τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και ακόμη τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μισέλ Σαπέν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από τους οποίους ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα και όχι λιτότητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.