Ειδησεογραφικό site

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων – Τα μεσάνυχτα η «μάχη» των αρχηγών

95

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στα νέα κοινοβουλευτικά δεδομένα η αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαμαρά, με φόντο την οικονομία ενόψει των αυριανών διαπραγματεύσεων ενώ πρώτη εμφάνιση ως αρχηγοί των κομμάτων θα πραγματοποιήσουν ο Στ. Θεοδωράκης και ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Η πρώτη μάχη των πολιτικών αρχηγών στο νέο πολιτικό πεδίο που ανέδειξαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πραγματοποιείται το βράδυ στη Βουλή.

Μάχη που θα διεξαχθεί κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι παρασκηνιακές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στα αδιέξοδα που έχουν προκύψει.

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως στιγμή θα είναι η αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός έριξε από προχθές, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων το «καρφί» προς τον προκάτοχό του, κατηγορώντας τον ότι με επιμονή της κυβέρνησής του επιλέχθηκε η δίμηνη παράταση του προγράμματος (αντί της εξάμηνης που πρότειναν οι δανειστές) προκειμένου να εγκλωβίσει εξ αρχής τη νέα κυβέρνηση, ασχέτως εάν ταυτόχρονα εγκλώβιζε και τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι Αλ. Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς δεν είχαν πραγματοποιήσει προεκλογικό ντιμπέιτ, μετά την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ σπάνιες υπήρξαν οι αντιπαραθέσεις τους στο Κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες του Real.gr, μάλιστα, επιμένουν πως ο πρωθυπουργός έχει φάκελο με θέματα της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, κάποια εκ των οποίων θα φέρει στο τραπέζι εάν προκληθεί.

Ο δε Ευ. Βενιζέλος έχει ως τακτική να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά χωρίς ακρότητες και αναγνωρίζοντας «θετικά σημεία», ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εμφανιστεί «αδιάφορος» ως προς την απόφαση Τσίπρα να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, αλλά για σε βάθος διερεύνηση του Προγράμματος του PSI.

Χθες, ο Ευ. Βενιζέλος διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόταση για πρόγραμμα-γέφυρα, μιλώντας στη Βουλή, ενώ τόνισε πως προτιμά την υποχώρηση της κυβέρνησης από την εθνική βλάβη. «Θα χορτάσουμε με αισθήματα αξιοπρέπειας και με λίγα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια» τόνισε στη δική του παρέμβαση χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι τα δύο πρόσωπα που στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, πραγματοποιούν την πρώτη τους εμφάνιση ως αρχηγοί κομμάτων στη Βουλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.