Ειδησεογραφικό site

Οι «μοιραίοι» της Βουλής που οδήγησαν στις εκλογές – Τι έγραψε το «Καρφί»

148

 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ανέτρεψαν την ιστορία και προκάλεσαν πρόωρες εκλογές, όχι από ιδεολογία ή από άποψη, αλλά εγκλωβισμένοι στη μιζέρια τους και στη λογική του παραλόγου. Και καλά όσοι έχουν κάνει… κράτηση στα ψηφοδέλτια του «είμαι έτοιμος από καιρό να κυβερνήσω» ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι όμως; Γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά αποφάσισαν να διαλέξουν το… κενό!

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά, ήταν εξαρχής προφανές σε αυτή την προεδρική ψηφοφορία πως, αν δεν «έσπαζε» κάποια κοινοβουλευτική ομάδα, οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών δεν θα ήταν αρκετές για την εκλογή Προέδρου. Τα μάτια όλων, λοιπόν, ήταν στραμμένα στη ΔΗΜΑΡ του μπαρμπα-Φώτη –λέγε με και Φώτη Κουβέλη– και στους ΑΝΕΛ του… ψεκασμένου – λέγε με και Πάνο Καμμένο.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ οι κινήσεις ή μάλλον οι παλινωδίες του μπαρμπα-Φώτη να έδειχναν από καιρό πως σκοπεύει να κλείσει το μαγαζί που λέγεται «ΔΗΜΑΡ» και να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν σταμάτησε μέχρι τελευταία στιγμή τα «ήξεις αφήξεις» που τόσο αγαπά!

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ μας ξεκαθάρισε αρχικά ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγες μέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή έκανε τη βαρυσήμαντη δήλωση πως δεν θα θεωρήσει αποστάτη, αργυρώνητο και τα σχετικά όποιον βουλευτή του κόμματός του ψηφίσει για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα. Μετά τον… αισιόδοξο σάλο που προκάλεσε η εν λόγω δήλωση, τα μάζεψε φυσικά, εκδίδοντας ανακοίνωση που έκανε λόγο για κάποιους οι οποίοι «απομονώνουν και ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις δηλώσεις του προέδρου». Φέξε μου και γλίστρησα!

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ο κύριος… τίποτα –λέγε με και μπαρμπα-Φώτη– που ένας Θεός ξέρει γιατί επί χρόνια έβγαινε πρώτος σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού αφάνισε το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε, καταλήγοντας χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα πλέον, καθώς από 17 βουλευτές που εξέλεξε στις εκλογές του 2012 του απέμειναν 9 προσφάτως, αφού για μια ακόμη φορά απέδειξε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλης του, καθώς δεν του… έκατσε τελικά η καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας που τόσο γλυκοκοίταζε από καιρό, μας ενημέρωσε πως δεν θα ψηφίσει Σταύρο Δήμα. Και αυτό για να μην συνεχιστούν –λέει– οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε για ένα χρόνο βεβαίως, ενώ ακόμα και σήμερα, παρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, μια χαρά συνεχίζουν να κάθονται σε κυβερνητικές καρεκλίτσες αρκετά στελέχη του!

ΟΣΟ ΓΙΑ τους βουλευτές του, μπλοκαρισμένοι και οι ίδιοι σε ένα κόμμα που καταρρέει, αλλά συνεχίζει να διακηρύττει –για τα μάτια του κόσμου– την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια (!) παρά την εμφανή οπισθοχώρηση προς το κόμμα από το οποίο και προέρχεται άλλωστε, τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν και αυτοί τα… «μου έχουν φέρει ζάλη» χνάρια του προέδρου τους! Έτσι, ορισμένοι εξ αυτών –περίπου οι μισοί με λίγα λόγια, δεν είναι κι αναρίθμητοι εξάλλου(!)– άφησαν σαφώς να εννοηθεί αρχικά ότι δεν έχουν οριστικοποιήσει… εντός τους αν θα καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, σε περίπτωση που δουν ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τη χώρα.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ όπως ο Νίκος Τσούκαλης, η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας, για παράδειγμα, όχι μόνο επιφυλάχθηκαν αρχικά να αποκαλύψουν την επιλογή τους, αλλά συμμετείχαν και σε μια πρωτοβουλία οκτώ βουλευτών προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσαν εθνική ανασυγκρότηση με συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Και μάλιστα, διεκδικούσαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015. Με λίγα λόγια, ό,τι περίπου υποσχέθηκε ο Σαμαράς λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία!

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, λίγες μόνον ώρες έπειτα από την υπογραφή της συγκεκριμένης επιστολής, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Τσούκαλης, Φούντα και Ψύρρας έστειλαν νέα επιστολή, ξεκαθαρίζοντας πως η πρώτη απευθύνεται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν… συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο μπαρμπα-Φώτης!

Και ενώ η Νίκη Φούντα –θύμισέ μου, κοπελιά, ποια είσαι, είπαμε;– ανεξαρτητοποιήθηκε τελικά, κυρίως επειδή δεν συμφωνεί με μια συμμαχία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες επειδή… έτσι! Το ίδιο έπραξαν και οι Τσούκαλης-Ψύρρας, διστάζοντας να διαφοροποιηθούν τελικά από την τεθλασμένη και θολή γραμμή του «παραμένω πρόεδρος κόμματος μέχρι νεωτέρας» γαντζωμένου στην «καρέκλα να ’ναι κι ό,τι να ’ναι» μπαρμπα-Φώτη!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ την ώρα που ο Ψύρρας φερόταν να δηλώνει εν εξάλλω καταστάσει ότι προτιμάει «να επιστρέψει στο χωριό του, παρά να κατέβει στις εκλογές με τη Θεοδώρα Τζάκρη και τη Ραχήλ Μακρή» και ο Τσούκαλης αναρωτιόταν «πώς μπορείτε να με πείσετε ότι η Ραχήλ Μακρή είναι προοδευτική και με αυτήν θέλετε να κάνετε προοδευτική κυβέρνηση;».

ΟΣΟ ΓΙΑ την κοινοβουλευτική ομάδα του… Πάνου Καμμένου, όση του απέμεινε δηλαδή, τι να πει κανείς; Μετά τα καραγκιοζιλίκια του Παύλου Χαϊκάλη –λέγε με και Χαϊχάλι– που κόντεψε να βουλιάξει στο βούρκο ολόκληρο το ελληνικό κοινοβούλιο για το τίποτα, όπως απεδείχθη τελικά, η αρνητική ψήφος στην προεδρική εκλογή ήταν πια αναμενόμενη έως και… απαραίτητη για να αποφευχθεί η απόλυτη ξεφτίλα!

ΚΑΙ ΘΑ ολοκληρώσουμε το «αφιέρωμα» στις δύο… ιστορικές κοινοβουλευτικές ομάδες των ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ, με την πλέον χαρακτηριστική όσο και εύστοχη ατάκα του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη αμέσως μετά την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία: «Δύο κόμματα που δεν θα είναι καν στην επόμενη Βουλή οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές». Όπως το λες!

ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ, λοιπόν, στους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, παρότι αρχικά ήταν 24 και δεν επαρκούσαν για την εκλογή Δήμα, ακόμη κι αν όλοι ψήφιζαν υπέρ –πράγμα που δεν περιμέναμε εξάλλου, καθώς αρκετοί εξ αυτών… είπαμε, έχουν κάνει κράτηση στα ψηφοδέλτια τού «είμαι έτοιμος από καιρό να κυβερνήσω» ΣΥΡΙΖΑ–, με την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έγιναν τελικά 25.

To πολιτικό εκκρεμές της Αριστεράς

 Πρώτος σε αυτό το «αφιέρωμα», βεβαίως, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Μίμη Ανδρουλάκη, η πολιτική πορεία του οποίου δεν φέρνει απλώς ζάλη, αλλά… βέρτιγκο! Αυτό το πολιτικό εκκρεμές της Αριστεράς, όπως εύστοχα το έχουν χαρακτηρίσει, ξεκίνησε από το ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος, για να περάσει στη συνέχεια στον τότε ενιαίο Συνασπισμό και να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου –παρότι προσπάθησε να ενταχθεί και στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αλλά χωρίς επιτυχία– με αποτέλεσμα να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου χωρίς εμφανή αιτία! Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε τότε, ως ανεξάρτητος βουλευτής θα ήταν –λέει– «από κοντά και σε γόνιμη απόσταση» προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης. Μάλιστα!

Ο γυρολόγος της Αριστεράς, λοιπόν, ψήφισε «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες, γιατί όπως μας γνωστοποίησε μέσω… twitter (sic) αμέσως μετά την ανακοίνωση Σαμαρά για επίσπευση της προεδρικής εκλογής: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι!» Τι μας λέτε; Αν δηλαδή γινόταν η προεδρική εκλογή δύο μήνες αργότερα, θα… παίρνατε τον χρόνο σας και θα ψηφίζατε αλλιώς;

Ο στρατηγός… άνεμος του κοινοβουλίου!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΑΥΜΑΣΕΙ κανείς στον εκ δεξιάς προερχόμενο και νυν ανεξάρτητο βουλευτή Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος επίσης ψήφισε «παρών»; Και τι να πρωτοθυμηθεί! Μήπως το 2005, όταν αλλοδαποί πακιστανικής προελεύσεως κατήγγειλαν σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας ότι τους απήγαγαν και τους βασάνισαν σχεδόν μέχρι θανάτου και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα να δηλώνει πως «οι Πακιστανοί απαγάγουν ο ένας τον άλλο, καθώς αυτό είναι το αγαπημένο τους σπορ»;

Ή μήπως τις δηλώσεις του στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 με τόσους νεκρούς στην Ηλεία, όταν μιλούσε για θεομηνία που οφείλουμε να σεβαστούμε και για τον… στρατηγό άνεμο, με τον οποίο δεν μπορούμε να τα βάλουμε; Ή τις άλλες, εξίσου αξέχαστες δηλώσεις του λίγους μήνες αργότερα, περί  προσπάθειας ανατροπής του Κώστα Καραμανλή και συνωμοσίες… τουρκικών συμφερόντων που σχετίζονταν με τις πυρκαγιές;

Και να μην ξεχνάμε βέβαια πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, οπότε και εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, το πρώτο του μέλημα στον έναν μήνα της θητείας του, αφού τον Ιούνιο είχαμε επαναληπτικές εκλογές, ήταν να διορίσει την κόρη του σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, κίνηση για την οποία ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μετανιώνει, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική σε όσους βουλευτές της ΝΔ τον κατηγόρησαν!

Το καλύτερο βέβαια μας το κράτησε τελευταίο, λίγους μήνες πριν διαγραφεί από τη ΝΔ, όταν τον Ιούλιο του 2013, αφού χαρακτήρισε την τρόικα ως τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας, κάλεσε το κόμμα του να συνεργαστεί ακόμα και με τη… Χρυσή Αυγή! Και αυτό, γιατί χρειαζόταν –λέει– ευρύτατη συνεννόηση για μια… εθνική άμυνα! Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το! Και τελικά, διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2013, επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς έπρεπε –όπως μας είπε– να σεβαστεί την… ιστορία του! Την ποια είπατε;

Ο διανοούμενος που έχει… πάρει τη μισή Αθήνα!

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ συγγραφέας, που, όπως μας ενημέρωσε, έχει… πάρει τη μισή Αθήνα –πού την πήγε δεν μας είπε!–, αφού εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, στη συνέχεια αποχώρησε από την ΚΟ του κόμματος, με τη συναίνεση του «να τος, να τος ο πρωθυπουργός» Αλέξη, καθώς είχε προβεί σε δηλώσεις περί συμπαθούντων την τρομοκρατία στο εσωτερικό του κόμματός του!

ΚΑΙ ΑΦΟΥ έγινε και εκπομπάρχης σε τηλεοπτικό σταθμό, ήταν και εκείνος ένας από τους οκτώ βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή περί συναίνεσης και συνεργασιών και εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, αιτήματα που έκανε δεκτά –ξαναλέμε– ο Σαμαράς πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, για να ψηφίσει και αυτός τελικά… «παρών». Το καλύτερο δε ήταν οι δηλώσεις του μετά την τρίτη ψηφοφορία ότι πάμε σε εκλογές με πόλωση και διχασμό! Ο γιατρός είπε να σας λέμε «ναι»!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η παρούσα στήλη θεωρεί περιττή την όποια αναφορά στους ανεξάρτητους Οδυσσέα Βουδούρη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Πάρι Μουτσινά, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη, Ραχήλ Μακρή και λοιπούς… αγανακτισμένους του ελληνικού κοινοβουλίου!

Η συνιστώσα του, κερασάκι στην τούρτα

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ο λόγος για τις εθνικές εκλογές, ας σημειωθεί η… απαίτηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, που, ως γνωστόν, απηχεί τις απόψεις του Μανώλη Γλέζου, να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής, διότι η παρούσα κυβέρνηση –λέει– «με τον αυταρχισμό της και τις μεθοδεύσεις της» δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, καθώς το μόνο της μέλημα θα είναι «να παραδώσει καμένη γη». Τώρα εμάς γιατί μας μυρίζει… καμένο από την πρώτη κιόλας επίσημη δήλωση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –στο υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος και σχημάτισε και κυβέρνηση βεβαίως (υποθετικό είπαμε, μη βαράτε!)– ότι παρέλαβε καμένη γη; Ποιος ξέρει;

Τα σχόλια είναι κλειστά.