Ειδησεογραφικό site

Οι εργάτες της Αυτοδιοίκησης και οι κομματικοί τουρίστες

80

Του Θοδωρή Καλούδη

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν κυρίως με κριτήρια την ικανότητα και την προσωπικότητα των υποψηφίων, καθώς και με την εμπειρία της πολιτείας τους σε παλαιότερη ή την πρόσφατη θητεία τους. Ανεξάρτητα από τη «γραμμή» ή τις παραινέσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν.

Η κομματικοποίηση, σε όσους μεγάλους δήμους και περιφέρειες επιχειρήθηκε κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, φαίνεται να πέφτει στο κενό – με τους «κομματικούς» να χάνουν κατά κράτος ή να απειλούνται σοβαρά από τους «αυτοδιοικητικούς». Και τους επιτυχημένους της περασμένης σεζόν να κερδίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, τον πρώτο γύρο αφήνοντας αρκετά πίσω τους κομματικούς «τουρίστες» των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπου πάλι, σε δήμους και περιφέρειες, επιχειρείται μια ευθεία πολιτική σύγκρουση, φαίνεται να επικρατούν όσοι έχουν και επιτυχημένη Αυτοδιοικητική εμπειρία.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν ο εκλογικός χάρτης της χώρας, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, διαμορφωθεί με χρώματα που λίγο σχέση θα έχουν με όσα πιστεύουμε για την πολιτική δύναμη των κομμάτων. Με βάση το σημερινό «πολιτικό χρίσμα» ή την «υποστήριξη» που έχουν λάβει ανεξάρτητοι και μη υποψήφιοι, ο εκλογικός χάρτης θα έχει πολύ μπλε και, καθ’ όλες τις ενδείξεις αρκετό πράσινο, έστω και αν στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πράγματα εμφανίζονται διαφορετικά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανόν να απολέσει την περιφέρεια της Αττικής, ίσως της Κεντρικής Μακεδονίας, τους δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και αρκετά άλλα «καπετανάτα». Βαριά εκλογική ήττα αναμένεται και για το ΣΥΡΙΖΑ, που θα δει να αποδοκιμάζεται η απόφασή του να θεωρήσει (και) τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ως «δημοψήφισμα» για την πτώση της κυβέρνησης. Η δημοσκοπικά μικρή «Ελιά» θα μπορεί να ισχυριστεί ότι υποψήφιοι που προέρχονται από τα «σπλάχνα της παράταξης» επικρατούν σε μεγάλες περιφέρειες (Αττική, Κρήτη κλπ) και σε κεντρικούς δήμους, ελπίζοντας στις εντυπώσεις εν όψει των Ευρωεκλογών.

Αν θεωρήσουμε ότι οι εκλογές για τις Περιφέρειες ή τους δήμους αποτελούν μια ψήφο απαλλαγμένη από τις «ευκαιριακές» κομματικές συσπειρώσεις, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συγκυρίας, αν θεωρήσουμε δηλαδή ότι πρόκειται για μια ψήφο που βρίσκεται πιο κοντά στις σταθερές «προσωπικές» επιλογές των πολιτών, τότε ο Αυτοδιοικητικός χάρτης θα μας φανερώσει και τις πραγματικές μακροπρόθεσμες τάσεις του εκλογικού σώματος. Γιατί όταν η πολιτική ζωή επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη κανονικότητα, οι πολίτες θα ψηφίζουν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα για τον τόπο τους, όπως θα ψηφίσουν τώρα για την πόλη τους.

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.