Ειδησεογραφικό site

Οι επεξεργασμένες τροφές καταστρέφουν τη μνήμη

27

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές έχουν καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία της μνήμης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.

 

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρις Γκολομπ, διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών την ημέρα είχαν κακή επίδοση στα τεστ μνήμης, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν τόση κατανάλωση.

 

Η Δρ Γκολομπ και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν έρευνα και μελέτησαν στοιχεία από 645 υγιείς άνδρες που είχαν υποβληθεί σε τεστ μνήμης.

 

Το τεστ περιλάμβανε σετ από 104 κάρτες με λέξεις. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν η κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν ξαναδεί σε προηγούμενη κάρτα.

 

Οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά 16 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανακάλεσαν σωστά 12 λιγότερες λέξεις, ενώ όσοι κατανάλωναν έως και 28 γραμμάρια θυμήθηκαν 21 λιγότερες. 

 

Η ερευνήτρια σημειώνει πάντως ότι η σχέση μεταξύ τρανς λιπαρών και μνήμης, μπορεί να εξηγηθεί ως εξής:

 

«Εκτός από τη φλεγμονή που προκαλούν στον οργανισμό τα τρανς λιπαρά, ίσως εμποδίζουν και την παραγωγή των ω-3 λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Και αυτό δεν αποκλείεται να συντελεί τελικά σε επιδείνωση της μνήμης» .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.