Ειδησεογραφικό site

Οι γειτονιές αποκτούν και πάλι αστυνομικούς

58

Του Στέλιου Βραδέλη

Στις γειτονιές και στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες οι πρώτοι 238 αστυνομικοί της γειτονιάς. Ο πολυβασανισμένος, στην Ελλάδα, θεσμός επανέρχεται για τρίτη φορά, ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν γίνει στις δύο θητείες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Πατέρας» του θεσμού το 2002, οπότε και πρωτοσυστήθηκε στην ελληνική κοινωνία ο αστυνομικός της γειτονιάς, είναι ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος θέλει να αποδείξει πως ο θεσμός άξιζε μια πολύ καλύτερη μεταχείριση και φυσικά δηλώνει σίγουρος για την επιτυχία του. «Η Αστυνομία πρέπει να είναι ο προστάτης του φτωχού. Οι πλούσιοι δεν την έχουν ανάγκη» δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέλοντας να δώσει το στίγμα του νέου θεσμού. Άμεση σύνδεση με το προφίλ του θεσμού είχε και η εξαγγελία για την απομάκρυνση 500 αστυνομικών και 80 οχημάτων από τη φύλαξη πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ ο τελικός στόχος είναι ο αριθμός των 4.000 αστυνομικών που ασχολούνται με τη φύλαξη προσώπων να μειωθεί κατά 1.500 άτομα, τα οποία θα βγουν σε περιπολίες.

ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήδη υπολόγισε σε 6,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο το κόστος για την πιλοτική λειτουργία του αστυνομικού της γειτονιάς μαζί με το κόστος των οχημάτων και των κινητών τηλεφώνων που θα χρειαστούν οι αστυνομικοί της γειτονιάς. Το κόστος θα καλυφθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και από χορηγίες επιχειρηματιών, όπως υποστήριξε ο κ. Πανούσης.

Βέβαια, η εξεύρεση χορηγιών για την καλή λειτουργία της ΕΛΑΣ θα επεκταθεί γενικά, με το υπουργείο να χτυπάει ήδη αρκετές πόρτες για να λάβει χρήματα για την αγορά και τη συντήρηση οχημάτων και δικύκλων.

ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ

Ο αστυνομικός της γειτονιάς του 2015 θα διαφέρει ελάχιστα από αυτόν που είχε σχεδιαστεί για το 2002. Θα φορά τη στολή και το πηλήκιο του αστυνομικού και στην αριστερή μεριά του σακακιού του θα έχει μια κονκάρδα με το λογότυπο «Αστυνομικός της γειτονιάς». Στη γειτονιά που θα του ανατεθεί θα μοιράζει την κάρτα με το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του υπηρεσιακού κινητού του τηλεφώνου. Για τη γρήγορη μετακίνησή του θα χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο δίκυκλο, που θα φέρει το ίδιο σήμα, καθώς και το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσον αφορά τα καθήκοντά του, όπως προβλέπεται από την εισήγηση του κ. Πανούση, θα επικοινωνεί με τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τους τοπικούς συλλόγους, τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς. Θα καταγράφει τα προβλήματά τους και θα συνεργάζεται μαζί τους για την επίλυσή τους.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στο θέμα της εγκληματικότητας θα συμπαρίσταται σε θύματα εγκληματικών πράξεων, θα συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία και θα ενημερώνει σχετικά την υπηρεσία του. Παράλληλα ο αστυνομικός της γειτονιάς θα έχει και ρόλο βοηθητικό σε ό,τι αφορά συνανθρώπους μας με αναπηρία, ηλικιωμένους ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο κομμάτι της χορήγησης βεβαιώσεων, στη συμπλήρωση εντύπων ή σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Επιπλέον θα παρίσταται στις συγκεντρώσεις ή στις συνελεύσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, όπου θα συζητούνται θέματα ασφαλείας και προστασίας των πολιτών. «Αποτελεί στην ουσία τον φορέα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενημερώσεων από την Αστυνομία προς τη γειτονιά, αλλά κι αυτόν που μεταφέρει από τη μικροκοινωνία προς τις κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας στοιχεία και πληροφορίες για οτιδήποτε συντελείται μέσα σε αυτήν. Είναι αυτός δηλαδή που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο αστυνόμου ανά περιοχή και πάνω του πλέκεται ο ιστός της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Αστυνομία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Πανούσης.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ

Οι περιπολίες του κάθε αστυνομικού στις γειτονιές θα είναι σε συγκεκριμένη πορεία, μαζί με συνάδελφό του, σε βάρδιες. Οι πρώτοι αστυνομικοί της γειτονιάς θα τοποθετηθούν σε περιοχές πυκνοκατοικημένες με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και αυξημένες ανάγκες προστασίας των πολιτών.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας, μιλώντας στο «Καρφί», επισημαίνουν πως ο βασικός λόγος αποτυχίας του θεσμού τόσο το 2002 όσο και το 2010, όταν επιχειρήθηκε η επαναφορά του, ήταν ο περιορισμένος αριθμός αστυνομικών που είχαν δοθεί για τη λειτουργία του θεσμού και πως ο περιορισμένος αυτός αριθμός πολύ σύντομα μειωνόταν στο ελάχιστο, καθώς οι υπόλοιπες υπηρεσίες συνεχώς «τραβούσαν» προσωπικό από τον αστυνομικό της γειτονιάς.

Στις προθέσεις του κ. Πανούση είναι στον ρόλο του αστυνομικού της γειτονιάς να εκπαιδευτούν καταρχήν όσοι δημοτικοί αστυνομικοί μείνουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνεπικουρούμενοι από 70-90 αστυνομικούς που έχουν ήδη προηγούμενη εμπειρία στη λειτουργία του θεσμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.