Ειδησεογραφικό site

Οικονομικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» – Ειδικό αφιέρωμα από την «Wall Street Journal»

35

Για «σημαντική πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας κάνουν λόγο οικονομικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες και τις σπουδαιότερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», ανέφεραν οι παραπάνω κύκλοι.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί καταγράφεται και στις τελευταίες εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, ενώ επισημάνθηκε και από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Για το ελληνικό χρέος, σημειώνεται η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητάς» του και ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση.

Επίσης, εκτιμάται ότι με «καλή θέληση» και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η «γενική εκτίμηση», σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι πως η Ελλάδα προχώρησε «πάρα πολύ» στη δημοσιονομική προσαρμογή και απομένει να γίνουν βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους ίδιους οικονομικούς παράγοντες -εκτός ΔΝΤ- στη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση, καθώς και στην αναφορά της ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κατάστασή της.

Σε ό,τι αφορά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι σε τέτοιες συνόδους δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά συζητούνται αρκετά θέματα και πραγματοποιούνται διμερείς συναντήσεις.

Στη φετινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ουκρανική κρίση και ο ιός Έμπολα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν η ανεργία και η ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τρόποι για ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία εξακολουθεί να είναι «μέτρια» και υπάρχει ο «κίνδυνος» να παραμείνει έτσι για μακρά περίοδο.

Η Wall Street Journal
Εκτενη τετρασέλιδη καταχώρηση για την οικονομική κατάστασης της Ελλάδας, φιλοξενεί στην έκδοση του σαββατοκύριακου η Wall Street Journal.

Την ώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, στο “αφιέρωμα” προτάσσεται η στροφή στην οικονομία της χώρας, η ανάκαμψη ενώ προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και των υδρογονανθράκων.

Στο ειδικό παράρτημα της εφημερίδας, φιγουράρουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, για την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ ότι είναι ορατά  τα αρχικά σημάδια για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα και οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο LSE.

Απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την επίλυση των προβλημάτων κρίνεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως το παράδειγμα αγοράς έξι νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος από τον Εμίρη του Κατάρ έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζει η Wall Street Journal.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.