Ειδησεογραφικό site

Νευρική ανορεξία του… μυαλού

511

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Έχει χαρακτηριστεί ως ασθένεια της σύγχρονης εποχής, όμως τείνει να πάρει μορφή επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τη νευρική ανορεξία, η οποία αυξάνεται θεαματικά τα τελευταία χρόνια με τα θύματα αυτής της ασθένειας να φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις και στον θάνατο. Επηρεάζει σε συντριπτικό βαθμό τα κορίτσια, τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία και όχι τόσο πολύ τα αγόρια. Συχνά οι έφηβες θεωρούν ότι για να είναι αποδεκτές από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πρότυπα που τους επιβάλλει η μόδα. Αδύνατες γυναίκες δηλαδή που χωράνε σε μικροσκοπικά ρούχα. Σε κάποια κορίτσια όμως η αύξηση ή μείωση του βάρους τους γίνεται έμμονη ιδέα.

Η κοπέλα που πάσχει από νευρική ανορεξία έχει μικρό βάρος σώματος, δεν θέλει να έχει ένα κανονικό για το ύψος της βάρος, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη φοβία μήπως πάρει κιλά και πιστεύει ότι είναι παχουλή ακόμη και όταν είναι πολύ λεπτή. Η ανορεξία είναι παρόμοια με έναν οποιοδήποτε άλλο εθισμό και προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις.

«ΕΠΙΝΑ ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ»

Η ιστορία της Αγγελικής συγκλονίζει. Ιδιωτική υπάλληλος σήμερα, κατοικεί πλέον μόνη της στα Πατήσια. Στα 17 της έζησε τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας καθώς η εμμονή με το σώμα της την οδήγησε στο να μην τρώει τίποτε με αποτέλεσμα να φτάσει 35 κιλά και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια καθώς κινδύνευσε η ζωή της. Η ίδια στα 25 πλέον έχει ξεπεράσει τον εφιάλτη, επανήλθε στα φυσιολογικά κιλά της και συμβουλεύει τα νέα παιδιά πως: «Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ομορφιά. Δεν παίζουν ρόλο τα κιλά. Μου πήρε αρκετά χρόνια για να το καταλάβω αυτό. Νόμιζα πως όσο πιο αδύνατη θα ήμουν, τόσο περισσότερο θα άρεσα στους γύρω μου. Μεγάλο λάθος. Στα 15 μου είχα ύψος 1.66 και ήμουν 55 κιλά. Ούτε αδύνατη αλλά ούτε παχιά. Ένα φυσιολογικό κορίτσι. Ο καθρέπτης μου όμως μου έδειχνε ότι είμαι χοντρή. Σταμάτησα να τρώω κανονικά. Στην αρχή υπέφερα, όμως η θέληση για να αδυνατίσω ήταν μεγαλύτερη. Όταν έχασα τα πρώτα πέντε κιλά πήρα κουράγιο. Άκουσα και κολακευτικά σχόλια. Η οικογένεια μου όμως και οι φίλοι μου άρχισαν να ανησυχούν. Είχα μείνει μισή, όμως ένοιωθα ακόμη παχιά. Με κοίταζα στον καθρέπτη και δεν έβλεπα το αυτονόητο, έλεγα ότι πρέπει να χάσω και άλλο. Είχα τρελαθεί. Υπήρχαν μέρες που έπινα μόνο νερό. Αν έτρωγα κάτι, πήγαινα αμέσως στην τουαλέτα και έκανα εμετό από τύψεις».

«ΤΣΑΚΩΝΟΜΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ»

Και η 25χρονη κοπέλα συνεχίζει την περιγραφή της: «Τότε άρχισα να καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα και ευτυχώς η οικογένειά μου έδρασε άμεσα. Με πήγαν αμέσως σε διαιτολόγο. Και πάλι δεν ακολουθούσα τη διατροφή που μου έδωσε. Τσακωνόμουν κάθε μέρα με τους δικούς μου, με τους φίλους μου, χώρισα με το αγόρι μου. Νόμιζα ότι με ζήλευαν γιατί κατάφερα να χάσω τόσα κιλά. Επόμενη στάση ο ψυχολόγος. Μετά από πολλές συνεδρίες κατάφερε να με πείσει ότι αυτό που κάνω είναι λάθος και άρχισα να βλέπω την αλήθεια. Μόλις συνειδητοποίησα το έγκλημα που έκανα στον εαυτό μου και τα τρία χρόνια που παραλίγο να καταστρέψω την υγεία μου ή και να χάσω την ζωή μου, κόντεψα να τρελαθώ. Η περιπέτεια αυτή έχει τελειώσει για εμένα εδώ και δυο χρόνια. Πλέον όλα αυτά τα βλέπω σαν άσχημο όνειρο. Γι αυτό θέλω να πω σε όλα τα κορίτσια: Να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Να κοιτάτε να αρέσετε σε εσάς και όχι στους άλλους. Να προσπαθείτε να διορθώσετε κάτι κακό πάνω σας όχι όμως βλάπτοντας τον εαυτό σας. Η νευρική ανορεξία είναι πάθηση του μυαλού. Είναι η εμμονή από τα πρότυπα που προβάλλει η τηλεόραση. Τα ανορεκτικά μοντέλα που κατακλύζουν τα περιοδικά, δηλητηριάζουν το μυαλό των κοριτσιών. Εγώ την έπαθα και έμαθα και ευτυχώς σώθηκα. Άλλα κορίτσια δεν είχαν την ίδια τύχη με εμένα. Έχασαν τη ζωή τους για το τίποτα! Αν έχετε μια φίλη, γνωστή, συγγενή, κοπέλα που βλέπετε ότι αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα μην την αφήσετε στην τύχη της. Είναι άρρωστη ψυχικά και χρειάζεται βοήθεια».

Η γνώμη της ψυχολόγου

Η ψυχολόγος, κ. Δημηλιάνα Νικηφόρου, μιλάει στο «Κ» για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας στην εποχή μας. «Η νευρική ανορεξία όπως και όλες οι διατροφικές διαταραχές, (νευρική βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή, νυχτερινή υπερφαγία) έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Έχουμε συνηθίσει εικόνες σκελετωμένων γυναικών που για χάρη της “ομορφιάς” χάνουν ανεξέλεγκτα βάρος. Παρόλα αυτά, τα αίτια των διατροφικών διαταραχών έχουν βαθιά ψυχογενή χαρακτήρα. Ο ασθενής πρέπει να κάνει χρόνια ψυχοθεραπεία προκειμένου να βρει τους λόγους που τον κάνουν να μην έχει σωστή σχέση με το φαγητό. Οι αιτίες που προκαλούν τη νευρική ανορεξία ως επί το πλείστον εντοπίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία του πάσχοντος. Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στις ηλικίες 13-20 χρονών. Αυτό που καθιστά την ασθένεια ιδιαίτερα δύσκολη στο να θεραπευτεί είναι ότι ο πάσχων αρνείται να δεχτεί το πρόβλημα. Βλέπει την εικόνα του και θεωρεί ότι πρέπει να χάσει ακόμα περισσότερα κιλά. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η νευρική ανορεξία οδηγεί στον θάνατο. Εάν δεν θεραπευτεί η κατάληξη σχεδόν για την πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δραματική. Οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν να ζυγίζουν κάτω από 30 κιλά. Η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί εξασθένιση των μαλλιών και των δοντιών. Στη συνέχεια τα κόκκαλα αδυνατίζουν λόγω της έλλειψης ασβεστίου και άλλων απαραίτητων ουσιών για τη λειτουργία του οργανισμού. Έτσι ο πάσχων είναι επιρρεπής σε κατάγματα. Σε τελικό στάδιο η νευρική ανορεξία οδηγεί σε νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια. Η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θεωρούνται απαραίτητες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.