Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Λιτό βίο επιβάλλει η νέα ηγεσία

45

Του Γιάννη Χρηστάκου

Με γοργά βήματα βαδίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης προς την πορεία επιστροφής της ΝΔ στον φυσικό της χώρο, το κέντρο, αλλά και η Ρηγίλλης, στην οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου. Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει ο κατάλογος εγγραφής νέων μελών και της επανεγγραφής όλων των στελεχών, διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια, τα μέλη αυτά θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου, όπως ορίζει το καταστατικό.

Ωστόσο, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ στα οικονομικά, καθώς τα ταμεία δεν έχουν ούτε ευρώ και δόθηκε εντολή για αιματηρές περικοπές που θα επεκταθούν στη συντήρηση του κομματικού μηχανισμού με τα απολύτως απαραίτητα. Το θετικό σε όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μεϊμαράκης είναι το κύμα των μελών και φίλων του κόμματος που επιθυμούν να επιστρέψουν στην παράταξη.

ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΚΡΙΒΗ» ΣΥΓΓΡΟΥ

Την περασμένη Τετάρτη, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών επισκέφτηκε το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης και εξέτασε αναλυτικά τις φθορές που έχει υποστεί, καθώς και τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Η γενική εικόνα που υπάρχει δεν είναι κακή και εκτιμάται ότι εάν το κόστος λειτουργησιμότητας του κτιρίου είναι στα υπολογίσιμα επίπεδα, τότε θα μπει σε διαδικασία η διαπραγμάτευση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο ανήκει το κτήριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Καρφιού», το ενοίκιο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 5 με 6.000 ευρώ μηνιαίως και μάλιστα η ΝΔ θα εστιάσει και σε μία περίοδο 2 ή 3 ετών, κατά την οποία δεν θα καταβάλει ενοίκια, ως αντιστάθμισμα για την επισκευή του κτιρίου. Παράλληλα, αναζητείται αυτές τις μέρες και δεύτερος χώρος, σε πολύ κοντινή απόσταση, για να στεγάσει υπηρεσίες του κόμματος, με την πρώτη έρευνα να δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό με ένα τίμημα που δεν θα ξεπερνά τις 10-15.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μεταστέγαση της ΝΔ θα εξοικονομήσει, «με το καλημέρα», από τη μείωση των παγίων εξόδων της τάξης του 50%, καθώς η σημερινή τιμή ενοικίου για το κτίριο της Συγγρού είναι στις 50.000 ευρώ, μετά και τη μείωση που είχε επιτευχθεί από την προηγούμενη περίοδο.

Σήμερα, τα πάγια έξοδα μόνο για τα ενοίκια είναι τα 50.000 της Συγγρού, 15.000 ευρώ για τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ και 2.000 ευρώ για τα γραφεία της διοικούσας επιτροπής στη Θεσσαλονίκη. Σύνολο 67.000 ευρώ μόνο για τα κτίρια χωρίς να υπολογίζονται τα λειτουργικά τους έξοδα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ.

Η Ρηγίλλης εξυπηρετεί όχι μόνο για λόγους συμβολισμού και οικονομίας, αλλά και για να μπορούν στελέχη και υπάλληλοι να λειτουργούν καλύτερα σε σύνδεση με τη Βουλή και τις υπηρεσίες, που βρίσκονται όλα σε απόσταση αναπνοής.

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε τη ΝΔ με άδεια ταμεία και χρέη, που αν δεν συμμαζευτούν άμεσα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει με χρεοκοπία. Οι υπάλληλοι που είναι υπεράριθμοι ήταν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες (όχι όλοι βέβαια) και μόλις προχθές έλαβαν ένα μηνιάτικο, μαζί με το επίδομα αδείας. Πρόκειται για περίπου 300 υπαλλήλους αορίστου χρόνου, εκτός από τους 70 αποσπασμένους και άλλους 20 στα γραφεία της Βουλής, οι οποίοι δεν πληρώνονται από το κομματικό ταμείο.

Χαρακτηριστικό της κακής κατανομής του οργανογράμματος είναι ότι η ΝΔ έχει σήμερα περίπου 20 οδηγούς(!) που μεταφέρουν σε τέτοιες εποχές γραμματείς και φαρισαίους, ανεβάζοντας αδικαιολόγητα τα κόστη. Πέρα από τους υπαλλήλους αυτούς, υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που αμοίβονται με μπλοκάκια. Όσο για τους εν λόγω διευθυντές και γραμματείς, ο πρόεδρος της ΝΔ έκοψε αμέσως τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τα έξοδα για τα καύσιμα των μετακινήσεών τους εντός της Αθήνας.

Η ΝΔ έχει ρυθμίσει τα υπέρογκα δάνειά της και τα ποσά κρατούνται αυτομάτως από τις τράπεζες, μέσα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση που είναι περίπου 1.2 εκ ευρώ. Από αυτά που μένουν, η ΝΔ θα πρέπει να τα βγάζει πέρα και με τη σημερινή κατάσταση εξόδων δεν μπορεί να τα καταφέρει. Σε απώτερο χρόνο, θα υπάρξει και πρόγραμμα εξόδου για να μπορεί η ΝΔ να λειτουργήσει με λιγότερο κόστος και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Προγραμματίζουν περιοδείες εν όψει εκλογών

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προετοιμάζονται για εκλογές εντός του Φθινοπώρου και έχουν διαχωρίσει την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις στρατηγικές αλλαγές στα δομικά θέματα του κόμματος. Γι’ αυτό κι αμέσως μετά τις σύντομες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου ξεκινούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με αρχή την Κρήτη. Παράλληλα, ανοίγουν οι διαδικασίες εγγραφής μελών κι εκεί, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Καρφιού», θα υπάρξουν «ηχηρά» ονόματα ακόμη και από εν ενεργεία μεγάλα στελέχη άλλων κομμάτων, με παρουσία στη Βουλή. Ήδη, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν πολλά στελέχη της ΝΔ, που για διάφορους λόγους είχαν αποσυρθεί ή αποστασιοποιηθεί. Αυτό θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου με τη διαδικασία εγγραφής μελών και με την παράλληλη διοργάνωση της εθνικής συνδιάσκεψης που αποφασίστηκε να γίνει στις 18 Οκτωβρίου. Ενδιάμεσος σταθμός το προσυνεδριακό της Θεσσαλονίκης, στις 4 Οκτωβρίου, επέτειος ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ο κ. Μειμαράκης θα παρουσιάσει τη νέα ιδεολογική και πολιτική στρατηγική της ΝΔ, σαφώς σχεδιασμένη εντός του μεσαίου χώρου.

Lifting θα γίνει και στις νομαρχιακές επιτροπές της ΝΔ, πολλές από τις οποίες είναι… άφαντες και κανείς στις περιφέρειες, όπου βρίσκονται, δεν τις είδε να λειτουργούν και να εργάζονται για το κόμμα. Όλες θα ανασυσταθούν, αλλά μετά θα έχουν λόγο στη συγγραφή του νέου προγράμματος της ΝΔ, όπως και βαρύνουσα σημασία στην επιλογή των προσώπων που θα εκπροσωπούν τον τόπο τους και στα ψηφοδέλτια και στην παραγωγή πολιτικής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.