Ειδησεογραφικό site

Νίκος Φίλης: Ο βιολιστής της κυβέρνησης – Τι έγραψε το «Κ»

401

Tης Ευτυχίας Χ. Πανταζάκου

Ο δρόμος για το Κοινοβούλιο για τον Νίκο Φίλη έχει ως αφετηρία το Μοναστηράκι και συγκεκριμένα την οδό Ερμού και Μιούλη. Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του γαλουχημένος από τις ιδέες του πατέρα του Αριστοτέλη, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μετακομίσει οικογενειακώς στην πρωτεύουσα.

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η δημοσιογραφία οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική, η αλήθεια ότι η πολιτική ήταν στο πετσί του από τα γεννοφάσκια του. Και πως μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ο  δικηγόρος πατέρας του ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Αλέξανδρου Σβώλου, γνωστού και ως πρωθυπουργού της Κυβέρνησης του Βουνού.

Ενδεικτικό του πολιτικού κύτταρου της οικογένειας Φίλη είναι και το γεγονός ότι η θεία του  (αδελφή του πατέρα του)  Ελένη Πανά  υπήρξε  από τις πρώτες γυναίκες υποψήφιες στην Τοπική αυτοδιοίκηση  και μάλιστα ήταν η πρώτη γυναίκα  πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

«ΡΗΓΑΣ» ΑΠΟ ΤΑ 14 ΤΟΥ

Γεννημένος τον Γενάρη του 1960 ο Νίκος Φίλης χάνει τον πατέρα του σε ηλικία  11 ετών.  Η μητέρα του Αθανασία  αναλαμβάνει να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα τρία παιδιά της με τον παραδοσιακό τρόπο που ξέρουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι γυναίκες από την επαρχία.

Ο Δημήτρης, η Αναστασία και ο Νίκος ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους και τελειώνουν τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ο Νίκος έχει αρχίσει ήδη να ασχολείται με την πολιτική, από τα 14 είναι στον Ρήγα  και μάλιστα εκλέγεται δεύτερος  γραμματέας μετά τον Νίκο Βούτση.  Άλλωστε η ενασχόληση με τη πολιτική ήταν αιτία  που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα μαθήματα βιολιού που παρακολουθούσε επί έτη πολλά  στο Ωδείο της οδού Φειδίου και που ίσως αν δεν εγκατέλειπε σήμερα ο δρόμος του να ήταν διαφορετικός…

Στη νομική επιστήμη δεν χωρά και αρχίσει να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Πρώτη του δουλειά στην εφημερίδα «Επικαιρότητα» αργότερα  στον «Flash»  και από εκεί στην «Αυγή». Η διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού τον βρίσκει στο πλευρό του Γιάννη Μπανιά. Το 1989 πηγαίνει στον Ενιαίο τότε Συνασπισμό  της Μαρίας Δαμανάκη.  Ο Νίκος Φίλης έχει ένα χαρακτηριστικό που κανείς δεν μπορεί να του αμφισβητήσει. Δεν ανήκε  ποτέ σε ρεύματα, κλίματα και άλλες τάσεις. Πάντα ήταν με το κόμμα, όσες αλλαγές και αν έγιναν  σε πρόσωπα και καταστάσεις κειτουργώντας ενωτικά.

Ο πιο στενός του φίλος ήταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, φιλία που δέθηκε δια πυρός και σιδήρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένας από  τους νονούς της κόρης του είναι και η σύζυγος του Παπαγιαννάκη, Λίλυ.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Παρά τη στενή σχέση τους στη διαμάχη  Παπαγιαννάκη – Τσίπρα για την υποψηφιότητα στον δήμο της Αθήνας ο Νίκος Φίλης στηρίζει τον  πιτσιρικά Τσίπρα, καθώς από πολύ νωρίς είχε δει το ηγετικό του προφίλ. Άλλωστε οι εξαιρετικές σχέσεις τους χρονολογούνται από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝασπισμού.  Μάλιστα τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός  έχουν το κοινό ότι εντάχτηκαν στην Αριστερά από την ηλικία των 14.

Ο Νίκος Φίλης θεωρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ώριμο, λογικό και κυρίως «απόκτημα του χώρου της ελληνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Αν κάποια στιγμή τον δείτε σε κάποιο ΜΜΜ μην εκπλαγείτε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί και εξακολουθεί να μετακινείται με το Μετρό ακόμη και με λεωφορείο.  Δεν έχει αστυνομικό φρουρό και δεν δέχτηκε να πάρει βουλευτικό αυτοκίνητο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις  η σύζυγός του Χριστίνα Ζαμπούκου  (έχει τελειώσει φιλόλογος και δουλεύει σε τράπεζα στην Νέα Ιωνία) αναλαμβάνει χρέη… «ταξιτζή»  προκειμένου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να  φτάσει εγκαίρως στα ραντεβού του.

Το γεγονός ότι δεν έχει  βουλευτικό γραφείο τον αναγκάζει να δίνει τα ραντεβού του είτε   στους διαδρόμους , είτε στο καφενείο της Βουλής  και σε κάποιες περιπτώσεις στις καφετέριες πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ…

Ο Νίκος Φίλης είναι βιβλιοφάγος, ακούει κλασική μουσική, λατρεύει τον  Μητροπάνο και την Αλεξίου και αγαπά τον κινηματογράφο και το καλό φαγητό. Αγαπημένα του στέκια το Ιντεάλ και το Κεντρικό.

Η 8χρονη κόρη του Μαριάνα,  η οποία πηγαίνει σε δημόσιο δημοτικό σχολείο στο Χαλάνδρι, είναι η μεγάλη του αδυναμία. Αν και οι καθημερινές είναι για εκείνον  γεμάτες από τις κοινοβουλευτικές του δραστηριότητες θα βρει χρόνο τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να είναι κοντά στο παιδί του. Είναι ο κλασικός οικογενειάρχης, δεν αγαπά τα ξενύχτια και στο σπίτι του στο Χαλάνδρι  θα βρεθεί με την οικογένεια και τους φίλους του. Ένας εκ των οποίων είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο κουμπάρος του, ο οποίος τον πάντρεψε πριν από χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Τα καλοκαίρια για  Νίκο Φίλη έχουν  σημείο αναφοράς τα Πούλιθρα της Αρκαδίας τόπο καταγωγής της μητέρα του, όπου θα συναντηθεί με τις ανιψιές του – κόρες της αδελφής του Αναστασίας που δεν ζει ποια.

Και μπορεί οι δηλώσεις του με αφορμή την  μεταφορά των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» να προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις το βέβαιο είναι ότι Νίκος Φίλης όχι μόνο  εκκλησιάζεται, αλλά σε όσους τον ξέρουν καλά δεν δίνει την εντύπωση άθεου… Τουναντίον, μάλιστα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.