Ειδησεογραφικό site

Η Περιστέρη αναλύει τα ευρήματα της ανασκαφής – Βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

29

Με αποκαλύψεις και τεράστιο ενδιαφέρον εξελίσσονται επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

H αίθουσα της παρουσίασης είναι κατάμεστη και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας της έρευνας, από την ημέρα που μπήκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο και η είδηση που προκύπτει είναι ότι οι ανασκαφείς βρήκαν στον τύμβο αρχαία νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο Τάφος της Βασίλισσας» ήταν τα πρώτα λόγια της επικεφαλής της ανασκαφής εξηγώντας ότι έπειτα από τις έρευνες βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου. Θα πούμε σήμερα για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά όπως το αρχίσαμε το 2012 και όπως εξελίχθηκε το 2014. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει, σημείωσε.

«Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Υπάρχουν πολλά κομμάτια δόμων τα οποία ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τα ταυτίσει κανείς με το λέοντα της Αμφίπολης. Βρέθηκαν δηλαδή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου. Γερανός, όμως, κατέστρεψε κομμάτια στα ρωμαϊκά χρόνια! Ακόμη και σήμερα έχουν βρει κομμάτια που μάζεψαν την τελευταία Κυριακή και κατάλαβαν ότι είχαν αποκοπεί από τον περίβολο όταν έπεσε η στάθμη των νερών».

Ενα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, ανέφερε, μεταξύ αλλων, η κυρία Περιστέρη. Ο τέταρτος θάλαμος ήταν σε οριακό σημείο, λίγο πριν από την κατάρρευσή του και έγινε πυκνή υποστήλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν μέσα, σημειώθηκε. Τα οστά που βρέθηκαν μεταφέρονται με μεγάλη προσοχή και οι ανθρωπολόγοι θα πουν ποιος ήταν θαμμένος στον τάφο προστέθηκε. Η κυρία Περιστέρη τόνισε επίσης ότι τυμβωρύχοι είχαν πειράξει τον σκελετό του νεκρού, ενώ ανέφερε ότι ο νεκρός είναι μάλλον στρατηγός και αυτό υποδηλώνεται από την παρουσία του λιονταριού στον τύμβο».

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι:
Κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)». Μιχ. Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

Δημ. Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».
Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αρχαιολόγος, Νίκος Σταμπουλίδης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.