Ειδησεογραφικό site

Νέα «χιονοθύελλα» πλήττει την Ελληνική Οικονομία – Αλλεπάλληλες «καραμπόλες» λόγω εκλογών

29

 

Νέα αναστάτωση και αλλεπάλληλες καραμπόλες στην οικονομία προκαλεί η διαφαινόμενη προσφυγή στις κάλπες. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο οικονομικοί παράγοντες και οι πιστωτές εκφράζουν την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως οδηγήσει επιτέλους στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα.

Καταρχήν, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», η δόση του Σεπτεμβρίου των 2 δισ. ευρώ παραπέμπεται για μετά την προσφυγή στις κάλπες, αφού δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα προαπαιτούμενα. Ως εκ τούτου και η αξιολόγηση θα καθυστερήσει.

Όπως είναι φυσικό παγωμένες θα παραμείνουν και οι όποιες διεργασίες για τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επικείμενη ρύθμιση σαν κίνητρο για να υπερψηφιστεί στις εκλογές.

Εξάλλου πηγές που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις θεωρούσαν βέβαιο ότι η αναμενόμενη υποβολή προσφορών για τον ΟΛΠ τον Οκτώβριο θα πάει πίσω, ενώ και οι διαδικασίες για τα περιφερειακά αεροδρόμια θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η επιβράδυνση της αποκατάστασης της ρευστότητας των τραπεζών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη παράταση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις πάγωμα της αγοραστικής κίνησης δεν θα βοηθήσουν ασφαλώς την οικονομική δραστηριότητα. Η αναμενόμενη βουτιά του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου θα γίνει πιθανότατα βαθύτερη.

Πηγές της εφημερίδας που γνωρίζουν τη λειτουργία της ΕΚΤ εκτιμούσαν ως χθες ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου κιόλας θα μπορούσε να ξεκινήσει η επαναφορά της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα. Πλέον όλη η διαδικασία θα καθυστερήσει.

Ωστόσο αυτό που θα προχωρήσει κανονικά είναι η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.