Ειδησεογραφικό site

Με νέο κόμμα στις εκλογές ο Γιώργος – Ο Βενιζέλος με το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ φιλοδόξει να αποτελέσει την τρίτη πολιτική δύναμη – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

80

Του Γιώργου Γερόπουλου

Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά για ορισμένους που ο χρόνος μετράει αλλιώς ήγγικεν η ώρα των ανακοινώσεων. Όλοι εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν διαθέτει χημεία με τον πολιτικό χρόνο, όμως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το διαφαινόμενο αδιέξοδο τον αναγκάζουν να επιταχύνει το χρόνο των ανακοινώσεών του για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τις προθέσεις του κατέστησε σαφείς με την παρέμβασή του με την οποία δηλώνει «έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος» και προτείνει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκρότηση άλλης κυβέρνησης έπειτα από συμφωνία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.

Ο κύβος ερρίφθη και η ολοκλήρωση της θεσμικής διαδικασίας της προεδρικής εκλογής θα συνοδευτεί από το μεγάλο βήμα του πρώην πρωθυπουργού. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, όπως και αυτή η τελευταία στο ΙΑΠ με συνεργάτες και παπανδρεϊκούς βουλευτές, προετοιμάζουν το επόμενο βήμα, παρά τον προβληματισμό νυν βουλευτών για την εκλογική τους επιβίωση. Ο κ. Παπανδρέου βλέπει και συνομιλεί πλέον με όλους, ακόμα και με εκείνους με τους οποίους διατηρούσε μια απόσταση, ενώ έχουν πυκνώσει τα ραντεβού του με οργανωτικούς κρίκους και νεολαίους που έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς τόπους. Μαγιά θεωρούνται οι 4.000 υπογραφές της κίνησης των «75».

AΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ

Ο ίδιος επιμένει να διαμηνύει ότι τα πολιτικά προαπαιτούμενα που έθεσε στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο ισχύουν στο ακέραιο και δεν μπορούν να περιοριστούν στο όνομα του εκλογικού σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ, με το οποίο ο κ. Βενιζέλος θα κατέλθει στις εκλογές. Έχει αποφασίσει το πεδίο της αντιπαράθεσης να το μεταθέσει στις πολιτικές προϋποθέσεις, και αυτό γίνεται φανερό από τη δήλωσή του, με την οποία επιτίθεται εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας απέτυχαν να την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, παρά τη διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας». Τουτέστιν, χάσμα αγεφύρωτο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ευθέως θέτει το ζήτημα ολοκλήρωσης της σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Αιχμηρός εμφανίζεται και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι «συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011». Ωστόσο καταθέτει συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία περιλαμβάνει την επιδίωξη εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από το μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, τη διευθέτηση του χρέους και ένα πλαίσιο μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου διέβη με τη δήλωσή του τον Ρουβίκωνα, αφού κατέθεσε πολιτικό πλαίσιο διαφορετικό από το αντίστοιχο του κ. Βενιζέλου, ενώ κλείνει το μάτι σε προοδευτικούς ψηφοφόρους που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητεί συμμάχους προς την πλευρά του κ. Κουβέλη.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Στην αντίπερα όχθη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με έναν τακτικό ελιγμό, αυτόν της ονομασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ –με τον ήλιο να έχει δεσπόζουσα θέση στα σύμβολα και τη μετατροπή του συνεδρίου σε συνδιάσκεψη–, επιχειρεί να αφαιρέσει από τον πρώην πρωθυπουργό κάθε έρεισμα να υποστηρίξει ότι το ιστορικό ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπεται. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να βρεθεί σε περιοδεία στην Καστοριά, ενώ θα συγκαλέσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν από την προεδρική εκλογή. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι με το απονενοημένο διάβημα ο κ. Παπανδρέου θα χρεωθεί τη διάσπαση του κόμματος του Ανδρέα και ένας πρώην πρωθυπουργός του 44% θα γίνει αρχηγός μιας ομάδας του 4%. Ήδη ασκούνται πιέσεις σε όσους βουλευτές συμμετέχουν στις συσκέψεις του ΙΑΠ, όπως οι κ.κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης, Σηφουνάκης, Τριαντάφυλλος, Κεδίκογλου, να αποσαφηνίσουν τη θέση τους. Ο προβληματισμός στις τάξεις των συγκεκριμένων βουλευτών είναι έντονος, αφού η εκλογική τους επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Ενδεικτικό των διλημμάτων είναι και ότι ο γνωστός παπανδρεϊκός βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου παρευρέθη στην εκδήλωση της ΔΗΠΑΡ για το πολιτικό πρόγραμμα, όντως ασκώντας κριτική στο εγχείρημα. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ο αριθμός των βουλευτών που θα υποστηρίξουν την πρόταση για συνεννόηση και αλλαγή κυβερνητικού σχήματος.

Η διαμάχη των δύο κρατάει χρόνια, αλλά σε αυτή την εκλογική μάχη θα λάβει τέλος, αφού, όπως όλα δείχνουν, δύο κόμματα θα διαμοιράσουν τα εκλογικά απομεινάρια του Κινήματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγωνιά να αποφύγει να γίνει ένα από τα εξιλαστήρια θύματα μιας αμφιλεγόμενης κάθαρσης, επιδιώκοντας θα έχει ρόλο και λόγο στο μετεκλογικό σκηνικό, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγκομαχά να περάσει το κατώφλι της Βουλής ως τρίτη πολιτική δύναμη, προκειμένου να ξαναμπεί στο κυβερνητικό παιχνίδι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.