Ειδησεογραφικό site

Μεϊμαράκης έως το τέλος του 2015 και βλέπουμε…

52

Του Γιάννη Χρηστάκου

Σε τροχιά αποσυμπίεσης και εξωστρέφειας μπαίνει η Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, αφού ήδη έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα της Συγγρού και του γραφείου του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από γνωστά στελέχη και νεοδημοκράτες, που για διάφορους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί ή απομακρυνθεί από το φυσικό τους χώρο τα τελευταία χρόνια. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος βάσει καταστατικού θα έχει τα ηνία μέχρι την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος, εξετάζει τις εισηγήσεις των φίλων και συνεργατών του να βάλει αμέσως τη σφραγίδα του στη διεύρυνση της ΝΔ και να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο, όποτε αυτό γίνει. Ο Μεϊμαράκης δεν προκρίνει αυτή την ώρα την οργάνωση του συνεδρίου εντός του έτους, όπως του ζητούν ορισμένα (ελάχιστα) στελέχη της ΝΔ, κι αυτό διότι το επόμενο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εφαρμόσει το βαρύ μνημόνιο, που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές, δεν αποκλείονται σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ

Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον ακόμη δεν φαίνονται στον ορίζοντα εκείνα τα στελέχη κυρίως από τη νέα γενιά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σύντομο πολιτικό χρόνο και υπό το βάρος του νέου μνημονίου, ο Μεϊμαράκης θα δώσει εξετάσεις και, αν κριθεί ότι δίνει πόντους και νέο αέρα ανάκαμψης στη ΝΔ, θα ζητήσει τη στήριξή του στο συνέδριο όταν αυτό γίνει.

Όλα αυτά θα συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς τώρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να αποκαταστήσει τη στραπατσαρισμένη και φθαρμένη εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό λόγο, ο οποίος να είναι ελκυστικός. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία δεν ακούγεται στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με πολιτικές, πρόσωπα, κόπωση, συμπεριφορές, ακόμη και με μια διάθεση ανανέωσης που παρατηρείται πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως στην περίοδο της βαθιάς κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Στο επιτελείο του νέου αρχηγού της ΝΔ συζητούνται οι επόμενες κινήσεις σε δύο φάσεις: πρώτον, η στρατηγική της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και, δεύτερον, το πολιτικό και ιδεολογικό αφήγημα του κόμματος στην κοινωνία που θα αποτελέσει και πρόκριμα του εξαντλητικού διαλόγου που θα ξεκινήσει αργότερα και επίσημα στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος.

ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

Για την τακτική της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ο Μεϊμαράκης σκοπεύει, αφενός, να δώσει ξεκάθαρο στίγμα για το πώς θα σταθεί στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά και τη «βάπτιση» του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια και, αφετέρου, να μην υπάρχει μόνο η γνωστή ξύλινη αντιπολιτευτική τακτική, αλλά να συνοδεύεται πάντα από προτάσεις για την όποια νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται.

Σε αυτό το πεδίο, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βάλει μπροστά του τα τεφτέρια και αναζητά τάχιστα τις νέες ομάδες δράσης του κόμματος που θα αποτελούνται από ένα μείγμα έμπειρων και καταρτισμένων στελεχών του κόμματος αλλά και άλλων από το πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Οι ομάδες αυτές θα «χτενίζουν» όλες τις δραστηριότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και θα καταθέτουν τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα μέσα από αυτές θα δοκιμάζονται και τα νέα στελέχη ώστε όσοι ξεχωρίσουν να αποτελέσουν και τη μαγιά για τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ. Θα είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος «ακαδημίας» στελεχών με έμφαση και στο ηλικιακό πρόσημο. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να υπάρχει ταυτόχρονα και ένας διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικές ομάδες, ώστε από τη ζύμωση αυτή να προκύπτει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική και αντιπροσωπευτική του κοινωνικού συνόλου πρόταση της ΝΔ για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΕΔΙΟΥ

Στο δεύτερο κομμάτι, το ιδεολογικό, είναι σαφής από την πρώτη στιγμή η στροφή προς το Κέντρο, κάτι που, σύμφωνα με όσους μοιράζονται τις σκέψεις τους με τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν πάντοτε ο στόχος και οι απόψεις του. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου της ΝΔ εξηγούν ότι ο Μεϊμαράκης έχει την ευχέρεια να διεισδύει με άνεση στη συνείδηση του παραδοσιακού δεξιού ψηφοφόρου και παράλληλα να διευρύνει το πεδίο του ακροατηρίου του, κάνοντας ακόμη και αυτούς που διαφωνούν μαζί του τουλάχιστον να τον ακούν με προσοχή.

Ποιοι διαφωνούν και ποιοι συμφωνούν με την επιλογή Σαμαρά

Αντίθετα, οι επικριτές της επιλογής Σαμαρά υποστηρίζουν ότι ο Μεϊμαράκης δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των ψηφοφόρων της ΝΔ για ριζική ανανέωση, καθώς αντιπροσωπεύει, αν και συμπαθής, το παλιό κομματικό κατεστημένο, και χρειάζεται ένα πρόσωπο με πιο φρέσκια δομή. Ενοχλημένος με την επιλογή Σαμαρά είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος εκτιμά ότι θα πρέπει το συνέδριο της ΝΔ να πραγματοποιηθεί εντός φθινοπώρου, αλλά και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νέα στελέχη του κόμματος που δίνουν και τις μάχες εμπροσθοφυλακής, ακόμη και στα δύσκολα. Στήριξη στον Μεϊμαράκη παρέχει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις μαζί του και, όπως είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι εκείνος που μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της παράταξης.

Πολλοί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τη στήριξή τους στον Μεϊμαράκη, χωρίς όμως να ανοίγουν τα χαρτιά τους εάν αυτό προτίθενται να πράξουν και στο μέλλον σε μια ενδεχόμενη επίσημη υποψηφιότητά του για την αρχηγία της ΝΔ. Τη σύμφωνη γνώμη του για την ανάληψη της προεδρίας από τον Μεϊμαράκη εξέφρασε και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ αρκετοί είναι οι βουλευτές και τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.