Ειδησεογραφικό site

Μεγάλη ανησυχία στην Κίνα για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

38

Τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς εξέφρασε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου, έπειτα από τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης, αφού ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεν Ντανιάνγκ.

Οι θέσεις της νέας κυβέρνησης για θέματα λιμενικής πολιτικής με επίκεντρο τον Πειραιά και την  Cοsco  έχει προκαλέσει σύγχυση στους μην γνωρίζοντες σε βάθος το θέμα αφού συγχέουν την πολιτικοποίηση τόσο του ΟΛΠ  όσο και του ΟΛΘ με την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης στους Κινέζους δύο προβλητών της ΙΙ και της ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται, όμως, για διαφορετικές υποθέσεις.

Κάθετο είναι το «όχι»  της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και ειδικά στην πώληση του  67% της ΟΛΠ ΑΕ.

«Όλοι οι φορείς της Ναυτιλίας και του Πειραιά δεν είδαν θετικά την εξέλιξη για την πώληση του ΟΛΠ. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται να δικαιώσει την τεκμηριωμένη άποψή τους. Ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ θα πρέπει να διατηρηθούν σε άλλη βάση που θα αποτελέσει την προϋπόθεση για την  ανασυγκρότησή τους», ξεκαθάρισε ο  αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ συμπλήρωσε ότι διασώζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ  βρίσκεται στη δεύτερη φάση της, όμως, δεν υπάρχει εξέλιξη εδώ και μήνες. Η μη πώληση του ΟΛΠ διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του, κάτι που θέλουν όλοι οι φορείς της ναυτιλίας αλλά και του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, αλλά κατά βάθος και η Cosco. Και  αυτό γιατί οι Κινέζοι θα προχωρούσαν  στην πλειοδοσία για την απόκτηση του ΟΛΠ  μόνο εάν συνεχιζόταν η διαδικασία και παρέμενε στο παιχνίδι και κάποιος  άλλος ενδιαφερόμενος. Και αυτό γιατί δεν θα ήθελαν κάποιον άλλον μέσα στα πόδια τους.

Αιφνιδιαστική συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με Σταθάκη και Δρίτσα για COSCO

Mε τον Κινέζο πρέσβη Zou Xiaoli συναντήθηκαν στο υπουργείου Ναυτιλίας ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Δρίτσας. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της κινεζικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μία πρώτη εκτίμηση για το πώς λειτουργεί η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δόθηκε βαρύτητα στις εργασιακές σχέσεις που ισχύουν.

Δεν μπήκαν σε περισσότερες λεπτομέρειες και η αίσθηση που αποκόμισαν στελέχη του υπουργείου είναι ότι η κινεζική πλευρά ήθελε να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί σε υπουργικό επίπεδο για τα θέματα του κινεζικού κολοσσού. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου τόνισαν στο protothema.gr, ότι οι Κινέζοι έφυγαν ικανοποιημένοι: «Δεν εξέφρασαν ευθέως ανησυχία ή προβληματισμό για την αντιμετώπιση που θα τύχει η COSCO από την νέα κυβέρνηση. Άλλωστε είναι διπλωμάτες. Κατέστη σαφές ότι ήθελαν να αφουγκραστούν από κοντά μετά τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τις προθέσεις των δύο αρμόδιων υπουργών».

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν  την  κοινή τους θέση  για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σε πολλαπλά επίπεδα, με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας, και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών.

Οι δύο Υπουργοί και ο κ. Πρέσβης συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας.

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του Θοδωρή Δρίτσα  για αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών, καταδεικνύοντας ότι  όλα γίνονται βάση προγραμματισμού και  με ταχύτατους ρυθμούς.

«Κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Θέλουμε κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από τη συζήτηση που θα ανοίξουμε για αυτή την συμφωνία, το πρώτιστο ζήτημα είναι να εντάσσονται στην αναβάθμιση διακρατικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε ανοιχτούς ορίζοντες για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα και τον κινεζικό λαό», είχε δηλώσει χθες  χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.