Ειδησεογραφικό site

Ανασύνταξη της ΝΔ και συγκρότηση πολιτικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Σαμαράς

67

Στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς, όπου έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «χάσαμε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει ποτέ από περίοδο διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν είχαμε να μοιράζουμε χρήματα και το μικρότερο ποσοστό από ευρωπαϊκό κόμμα μετά από διακυβέρνηση».

Παραδέχθηκε εξάλλου πως «έγιναν λάθη και τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, ρόλο έπαιξε και ο «πόλεμος που δεχτήκαμε τα τελευταία 24ωρα με διαρροές για απίστευτα ποσοστά, αποσυσπείρωσαν το κόμμα και οδήγησε μερικούς ψηφοφόρους να μην πάνε ως την κάλπη».

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα, επεσήμανε πως το κόμμα κατέγραψε «σημαντική αύξηση δυνάμεων στις νέες γενιές», ωστόσο όπως είπε «οφείλουμε να δουλέψουμε πολύ στις ηλικίες 50-64 όπου είχαμε πολλές απώλειες λόγω κρίσης».

«Επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια και αυτό κατάλαβε μεγάλο μέρος της εκλογικής μας φάσης και μέρος ψηφοφόρων όλων κομμάτων» είπε και προσέθεσε:

«Το βράδυ των εκλογών δήλωσα ότι εύχομαι οι προβλέψεις μου να διαψευσθούν. Θα φανεί αν εκείνο που προειδοποίησα ότι θα συμβεί είναι κατασκευασμένος φόβος ή αλήθεια. Οι πρώτες εξελίξεις δυστυχώς δείχνουν ότι είναι αλήθεια».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις πρώτες εξαγγελίες των υπουργών:

«Πως αλλιώς να εξηγήσουμε ότι πριν καλά καλά αναλάβουν οι υπουργοί ξανά προσέλαβαν, ξανά εθνικοποίησαν, ή ήρθαν σε σύγκρουση με την Ευρώπη, ή οδήγησαν σε κατάργηση τον ΑΣΕΠ».

«Να γιατί βλέπουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο χρηματιστήριο και τα spreads» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «έγιναν εκείνα για τα οποία προειδοποιούσα».

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την τελετή παράδοσης – παραλαβής

«Επικοινώνησε με το γραφείο μου για να μάθει για την παράδοση. Καμία ενημέρωση δεν είχα για το πότε θα πάει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου. Είχα κάθε πρόθεση να πάω, αφού το βράδυ των εκλογών τον είχα πάρει τηλέφωνο για να τον συγχαρώ».

Είμαστε σίγουροι, είπε, «ότι θα κάνουν τα πάντα για να πλήξουν τη ΝΔ και να τη βυθίσουν στην εσωστρέφεια. Θα προσπαθήσουν μάταια. Τίποτα δεν μας πλήττει, η δικαίωση της ΝΔ θα έρθει σύντομα».

Διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι θα δημιουργηθεί ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο δίπλα στον ίδιο. Ανακοίνωσε εξάλλου πως θα προτείνει για αντιπρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Θέση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Βρούτσης.

«Καζάνι που βράζει» η ΝΔ

Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν συνέδριο στο εσωτερικό της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα καθώς σε αυτούς που ασκούν αρνητική κριτική στους χειρισμούς και τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά προστέθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης.

Η εκλογική ήττα της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου βρήκε μια σειρά «γαλάζιων» στελεχών με το όπλο ανά χείρας και έτοιμα να πυροβολήσουν τη σημερινή ηγετική ομάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οργανώνοντας την στρατηγική του για την επόμενη μέρα, άρχισε να συναντά κορυφαία στελέχη, ζητώντας τους ουσιαστικά στήριξη και συστράτευση.

Η πιο χαρακτηριστική συνάντηση των τελευταίων τριών ημερών, έγινε την Τετάρτη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διεξήχθη σε ψυχρό κλίμα και υπήρξαν στιγμές έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε μια σύναξη στα βόρεια προάστια, στην οποία συμμετείχε μια ομάδα πρώην και νυν βουλευτών, οι οποίοι συζήτησαν τι μέλλει γενέσθαι στη ΝΔ. Ακόμη, κινούνται σιγά-σιγά και οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για να ανακτήσει η ΝΔ το χαμένο έδαφος έχουν μπει και άλλα στελέχη, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κ.α.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι χρέος μας, χωρίς να μπούμε στην λογική της εσωστρέφειας να κάνουμε συζήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Είμαστε ένα κόμμα ηλικιωμένων και πρέπει να διεισδύσουμε πιο πολύ στις παραγωγικές ηλικίες, προσέθεσε.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι απαιτείται ένα έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος και της παράταξης. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ανήκει στο ‘Δελφινάριο’. Γνωρίζετε ποια είναι τα πρόσωπα που είναι στο ‘Δελφινάριο’. Ρωτήστε τους. Αν θέλεις την ηγεσία, πρέπει να βγαίνεις μπροστά. Άμα θέλουν, όποιος θέλει να γίνει, ας βγει μπροστά. Τι περιμένουν, δηλαδή; Να τους ανοίξει άλλος το δρόμο και να έλθουν ως Μεσσίες;» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Η κ. Μπακογιάννη υπεραμύνεται της αναγκαίας στροφής προς το κέντρο και ζητά τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, μέσα από ένα συνέδριο, όπου θα γίνει σε βάθος συζήτηση για το μέλλον της παράταξης. Η ίδια έχει πυκνώσει τις επαφές της.

Την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε διαδοχικά με τους Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει μαζί τους τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ.

Θέμα ηγεσίας στη ΝΔ έθεσε εμμέσως από την πλευρά του ο Ευ. Αντώναρος με χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν η ΚΟ και η Πολιτική Επιτροπή.

Τετ-α-τετ Καραμανλή – Μπακογιάννη

Εντείνονται οι ζυμώσεις στη γαλάζια παράταξη, στον απόηχο της εκλογικής ήττας της Κυριακής με τη ΝΔ να μοιάζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μετά τη νέα συντριπτική, όπως την χαρακτηρίζουν “καραμανλικά” στελέχη, ήττα καθώς η ψαλίδα από το ΣΥΡΙΖΑ μεταβλήθηκε από το +2% του 2012 στο -8,5% του 2015 (10,5 μονάδες υστέρηση).

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της πρ. Υπουργού κ. Ντόρας Μπακογιάννη, μετά από αίτημα της τελευταίας.

Η συνάντηση των δύο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω του εκνευρισμού που έχει κυριαρχήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα της Κυριακής.

Παράλληλα όμως, το σύνολο των “γαλάζιων” στελεχών βρίσκονται πλέον στα κάγκελα καθώς εκτιμούν ότι η συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά, μετά την ήττα, ουσιαστικά μικραίνει την ΝΔ περαιτέρω και την οδηγεί στο “δρόμο” του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι το “καραμανλικό” στρατόπεδο που έχει αποφασίσει να πάρει τα όπλα εναντίον “της παρέας της Πολιτικής Άνοιξης”, όπως ανοιχτά πλέον την ονομάζουν στις μεταξύ τους συνομιλίες, έχει επιλέξει να βάλει μπροστά στην επιχείρηση ανατροπής της σημερινής ηγεσίας τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δεν πρέπει κανείς άλλωστε να ξεχνάει ότι δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή διεμήνυσε στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος ότι για τον πρώην Πρωθυπουργό είχε ιδιαίτερη σημασία η επανεκλογή ψηλά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή συνάντηση Μεϊμαράκη-Σαμαρά διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλό κλίμα ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντονης διαφωνίας ανάμεσα στους δυο άνδρες. Και αυτό γιατί ο κ. Μεϊμαράκης, ιστορικό στέλεχος με μακρά κομματική διαδρομή στο χώρο της ΝΔ και με ιδιαίτερα ισχυρή κομματική και κοινωνική αποδοχή στο χώρο των οργανώσεων και των ψηφοφόρων του κόμματος, καταλόγισε σειρά κορυφαίων λαθών στην προεκλογική στρατηγική της ΝΔ προσωπικά στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και σε δυο-τρία άτομα από το στενό του επιτελείο.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης του Δ. Αβραμόπουλου για την Προεδρία τη Δημοκρατίας εφόσον αυτός τελικά αποτελέσει την πρόταση της νέας κυβέρνησης.

Επιφυλακτική στάση στις εξελίξεις, παρά το ότι και οι ίδιοι προσβλέπουν σε ανατροπή του Αντώνη Σαμαρά, κρατούν οι “Μητσοτακικοί”.

Αιχμές κατά του σημερινού προέδρου της ΝΔ άφησε τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαφορά ότι ο βουλευτής της Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άσκησε έμμεση κριτική και στην παλιά φρουρά της ΝΔ (Καραμανλής-Μεϊμαράκης) με σημερινές του δηλώσεις λέγοντας ότι η ΝΔ είναι κόμμα ηλικιωμένων.

Ωστόσο, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, συνέχισε την κριτική του, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.