Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ: Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ένας πολιτικός θεσμός

33

«Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ένας πολιτικός θεσμός της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο μήνυμά της για τον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη (11/10).

«Ήταν και για μένα ένας θεσμός. Κάποιος του οποίου την συμβουλή και την άποψη θεωρούσα σημαντικές», συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιδέα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και στις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες του, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επίδραση ακόμη και σήμερα.

«Υπηρέτησε τη χώρα μας και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε στην πρώτη προσωπική της ανάμνηση από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, το 1962, στις μεγάλες πλημμύρες του Αμβούργου, τόπου καταγωγής της ίδιας, η οποία ωστόσο ζούσε με την οικογένειά της στην Ανατολική Γερμανία. «Θυμάμαι ότι ανησυχούσαμε για την γιαγιά και την θεία μου, αλλά είχαμε εμπιστοσύνη στον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, ότι θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», τόνισε η Καγκελάριος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.