Ειδησεογραφικό site

Το Κουαρτέτο «πάτησε» Αθήνα – Επί τάπητος και πάλι τα «κόκκινα» δάνεια

30

Από το αεροδρόμιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί την Τετάρτη το απόγευμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Πολιτικής και αμέσως μετά, χωρίς να πάρει ανάσα, θα πάει μαζί με το Γ. Σταθάκη στο πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών, που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα και επεξεργάζονται τα στοιχεία που τους έχουν παραδώσει τα τεχνικά κλιμάκια.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη του σήριαλ των «κόκκινων» δανείων, μετά από τη μάλλον «χαλαρή» συνεδρίαση του Eurogroup, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ειδικά από τη στιγμή που το Κουαρτέτο δεν έχει καταθέσει γραπτώς και επισήμως τις δικές του θέσεις.

Με ποιες θέσεις κατεβαίνει στην τελική (;) φάση της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά; Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, όχι μακριά από τις αρχικές θέσεις. Συγκεκριμένα, το όριο αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας ορίζεται στις 180.000 ευρώ για άγαμο- αντί 200.000 ευρώ της αρχικής θέσης- και κλιμακώνεται κατά 50.000 ευρώ για το σύζυγο και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία, κάτι που σημαίνει ότι για μια 4μελή οικογένεια η «ομπρέλα» ανοίγει ως τις 300.000 ευρώ. Όσον αφορά στο εισοδηματικό όριο, που παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», η ελληνική πλευρά έχει πέσει στις 34.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, απέχοντας έτσι περίπου 10.000 ευρώ από τις αντίστοιχες θέσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια η προστασία της κύριας κατοικίας, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών. Τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτή η προστασία πρέπει να έχει διάρκεια 3 ετών κατ’ ελάχιστο, προκειμένου τα ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν «ασπίδα» έναντι των πλειστηριασμών έως ότου ανακάμψει η οικονομία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.