Ειδησεογραφικό site

Μάχη με το χρόνο και την τρόικα δίνει η Κυβέρνηση

64

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Μάχη με το χρόνο δίνει τώρα η κυβέρνηση, μετά το πρώτο σινιάλο από την τρόικα ότι επιστρέφει στην Αθήνα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, με σαφή πρόθεση όμως να κλείσει όλα τα καυτά μέτωπα που μένουν ανοιχτά στο πρόγραμμα. «Πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε» λένε οι επιτελείς του Μαξίμου, οι οποίοι παράλληλα καταστρώνουν σχέδιο για να πείσουν τους βουλευτές ότι αυτά που έρχονται είναι τα τελευταία και μπροστά είναι τα καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, εκτός από το δύσκολο κομμάτι του ασφαλιστικού που αφορά τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας και το οποίο εκτιμούν ότι δεν θα ανοίξει τώρα, τα υπόλοιπα δεν είναι θέματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Ειδικότερα μάλιστα στους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, μπορεί κανείς να πει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος –ακόμα και το λοκάουτ– δεν φαίνεται τόσο ως πονηριά της τρόικας, αλλά ως κάτι αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει.

 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις των οποίων αντικατοπτρίζονται και στους βουλευτές του κόμματος που θα κληθούν να ψηφίσουν. Στη ΝΔ πάντως πιστεύουν ότι είναι μονόδρομος να εγκρίνει τις συμφωνίες το ΠΑΣΟΚ, από τον πρόεδρο μέχρι και τους βουλευτές που αριθμεί σήμερα, αφού μόνο μέσα από τη συνέχιση αυτής της κυβέρνησης θα έχει το χρόνο να ολοκληρώσει τις αναζητήσεις του χώρου, για να φέρει πίσω ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα. Και σίγουρα, μέσα από την όποια κυβερνητική επιτυχία θα προκύψει και αποκομιδή.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν το σχέδιο δράσης των επόμενων δύο μηνών, που έχει σκοπό να φορτώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος –όσο πιο μεγάλο γίνεται– στις πλάτες των βουλευτών που θα κρίνουν την προεδρική εκλογή. Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράλογο σήμερα, το επιτελείο του πρωθυπουργού θέλει το βάρος να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας ότι θα προβληματιστούν ακόμη και οι δικοί του βουλευτές που δεν ανήκουν στις ακραίες τάσεις της ρήξης αλλά έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

 ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΟΜΟΥ

Πώς θα γίνει αυτό; Με το συνήθη τρόπο. Παλιές καραβάνες της πολιτικής, που ξέρουν από εκλογές και πολιτικές μάχες, λένε ότι ο φόβος «πιάνει» πάντα στους Έλληνες πολίτες, αρκεί τα επιχειρήματα να είναι πειστικά και σίγουρα να είναι ορατό αυτό που τους «σερβίρουν». Και χρησιμοποιούν ως παράδειγμα το «λεφτά υπάρχουν» του 2009, όταν ο Καραμανλής επιχείρησε να τρομάξει τους πολίτες, εκείνοι όμως ούτε στον πιο τρομακτικό τους εφιάλτη δεν είχαν δει τον ερχομό της τρόικας. «Τώρα όλοι ξέρουν» λέει άνθρωπος του Μαξίμου «και η επιλογή είναι συνειδητή. Υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και εκείνοι που πιστεύουν σε αυτό. Κάποιοι θα είναι οι περισσότεροι». Σε αυτούς τους περισσότερους, αλλά μεταξύ των βουλευτών, βασίζεται και το σενάριο τρόμου που θα έρθει σύντομα να προστεθεί στο βάρος που θα έχουν οι βουλευτές.

 ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το νέο πολιτικό δίλημμα στη χώρα θα περιλαμβάνει έξοδο από το μνημόνιο, έστω και με επιτήρηση, συμφωνία με τους δανειστές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά με σαφές χρονοδιάγραμμα δύο εξαμήνων, όπου θα υπάρξει και η πλήρης απαγκίστρωση, συνταγματική αναθεώρηση με νέο, αναλογικότερο εκλογικό νόμο, έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Η κατάσταση, για όσους έχουν σήμερα την καλύτερη εικόνα στο πεδίο των δανειστών, θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που καταγράφεται σήμερα. Όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση που τώρα δείχνει ανέφικτη, μετά τις ατέλειωτες κόντρες με την τρόικα στην Αθήνα, όλοι θα μπουν σε μια κατάσταση ευφορίας και οι καλές δηλώσεις, η αισιοδοξία και τα χαμόγελα για την επόμενη μέρα θα περισσεύουν. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρατηρεί ότι «όσο καιγόμαστε εμείς για να βρούμε λύση και να περάσουμε εγκαίρως στην επόμενη φάση, άλλο τόσο καίγονται και αυτοί. Θέλουν, όπως και εμείς, να έχουν όλα τελειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου και να πάνε ήσυχοι για τις χειμερινές τους διακοπές. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Η κυβέρνηση βασίζεται και σε μία ακόμη εξέλιξη· στην ανάδειξη τώρα, στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, των μεγάλων ρηγμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζουν να αχνοφαίνονται όσο τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε αυτό ποντάρουν πολύ για να αποδείξουν, όπως λένε, ότι δεν αρκεί να διαμαρτύρεσαι για τα πάντα αλλά, αν θες να κυβερνήσεις, θα πρέπει να πείσεις πρώτα τους δικούς σου ανθρώπους ότι μπορείς και κατόπιν τους πολίτες.

 Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ «ΝΤΟΡΑ»

Μέσα στο δύσκολο πολιτικό παιχνίδι των ημερών, ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη δεν περνά απαρατήρητος. Η ίδια, έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλεί με άνεση τόσο με όλες τις τάσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και με τις κυριότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να κινείται έντονα προς την κατεύθυνση της αποτροπής αδιεξόδου. Στους ολοένα αυξανόμενους συνομιλητές της προτάσσει το επιχείρημα ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο πολιτικό σκηνικό. Με ένα μεγάλο κύκλο συνομιλητών και στους κόλπους της ΕΕ και στο Βερολίνο, η Ντόρα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους. Στο εσωτερικό έχει συχνές επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλεί μαζί τους για τις εξελίξεις, μεταφέροντας και το κλίμα που η ίδια εισπράττει από τις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι θα πρέπει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, όχι επειδή «δεν πρέπει να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», αλλά διότι αυτή καθαυτήν η εκλογική διαδικασία θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο κάδρο της αβεβαιότητας. Σε ορισμένους κύκλους εντός ΝΔ ο ρόλος της φαντάζει ακόμη ύποπτος και τοποθετείται στο σενάριο της επόμενης μέρας. Όπως η ίδια λέει σε όσους τη συναντούν, αυτό που έχει σημασία είναι να περάσει η χώρα τη φουρτούνα χωρίς προβλήματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.