Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση – Το «Καρφί» ακτινογραφεί την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου

61

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση – Το «Καρφί» ακτινογραφεί την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου

ΜΕΓΑΛΑ ή μικρά «φέουδα» και σκόρπια κομμάτια, «θύλακες» και κλειστές ομάδες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους δείχνει η σημερινή ακτινογραφία του υπουργικού συμβουλίου, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τον Ιούνιο, όταν έγινε ο δομικός ανασχηματισμός, μέχρι τώρα με τις αποχωρήσεις, τις παραιτήσεις και φυσικά τη μετανάστευση του Δ. Αβραμόπουλου.

ΣΕ ΑΥΤΗ την εικόνα οφείλονται εν πολλοίς και τα κρούσματα ασυνεννοησίας, που καταλήγουν σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Τι να θυμηθεί κανείς; Τη συνάντηση του Παρισιού, όπου άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα συζητήθηκαν; Τη γερή κόντρα Μητσοτάκη-Λοβέρδου, δύο μέρες μετά τον ανασχηματισμό, για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια;

ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ Δένδια-Γιακουμάτου για τα έπιπλα στα γραφεία τους; Την κόντρα Μητσοτάκη-Ντινόπουλου για τις απολύσεις; Την κόντρα Χαρδούβελη-Δένδια, Βρούτση για τις δόσεις σε εφορίες, ταμεία και για τα «κόκκινα» δάνεια;

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ μόνο μερικές και οι πιο δυνατές από τις κυβερνητικές τρικυμίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Καθημερινά διαδραματίζονται δεκάδες ιστορίες τρέλας μεταξύ των υπουργείων και δυστυχώς μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει καλή και γρήγορη συνεργασία που φέρνει και αποτελέσματα.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, εάν υπάρξει «κάρφωμα», τα θέματα αυτά φτάνουν στο Μαξίμου και οι «πυροσβέστες» του Σαμαρά, Μπούρας και Σταμάτης, τραβάνε τα μαλλιά τους, αφού αναγκάζονται να κάνουν εκείνοι τη… μεσολάβηση, ακόμη και για να μιλήσουν στο τηλέφωνο μεταξύ τους οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο αυτό. Εάν τέτοια συμβαίνουν στα υπουργικά γραφεία, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει ακριβώς από κάτω. Δηλαδή στη Βαβυλώνα των γραμματέων, διοικήσεων ΔΕΚΟ, διευθυντών κ.λπ. Αυτά δεν είναι καινούρια πράγματα, ούτε εμφανίστηκαν τώρα. Τα είχε επισημάνει, από την ώρα που ήρθε στην Αθήνα, η τρόικα και γι’ αυτό μάλιστα επέβαλε τη θεσμοθέτηση δύο ανεξάρτητων γραφείων.

 ΤΟ ΕΝΑ είναι της Γραμματείας Εσόδων, που τώρα κατέχει η κ. Σαββαΐδου, με πρόθεση να το αποκολλήσουν όσο γίνεται από την κυβερνητική αγκάλη, και το δεύτερο είναι η Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης! Και οι δύο θέσεις έχουν πενταετή θητεία, ακριβώς για να μην είναι οι κάτοχοί τους όμηροι των εκάστοτε υπουργών και κυβερνήσεων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ λοιπόν θεσμοθετημένη υπηρεσία, το Γραφείο Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, έχει πια ανύπαρκτο έργο. Και σήμερα είναι και… άδεια!!! Τα χρέη του Δ. Βαρτζόπουλου, που παραιτήθηκε για να πολιτευτεί στη Θεσσαλονίκη (απορεί κανείς γιατί δέχτηκε πενταετή θέση, αφού ήθελε να γίνει βουλευτής) εκτελεί ο αναπληρωτής του, ο Δ. Πτωχός, στενός συνεργάτης του Σαμαρά σε θέματα τεχνολογιών. Αλλά είναι αναπληρωτής!

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, δουλειά του οποίου είναι να γεφυρώνει τις διαφορές στα υπουργεία και να λύνει προβλήματα όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, δεν υπάρχει! Αυτά τα βλέπει βέβαια η τρόικα και καταλαβαίνει απόλυτα ότι αυτή η χώρα πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία κυβέρνησης και κράτους δεν έχει σκοπό να κάνει. Ή δεν μπορεί. Οι δανειστές πιστεύουν όμως με πάθος ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει.

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ζουμ στα ενδότερα των υπουργείων, με ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της ασυνεννοησίας όχι μόνο μεταξύ υπουργών σε διαφορετικά υπουργεία, αλλά ακόμη και στο ίδιο υπουργείο, καταλαβαίνει κανείς πολλά για το μπάχαλο που επικρατεί. Ας πούμε, στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης και το επιτελείο του βλέπουν με… μισό μάτι τον Σταϊκούρα και το δικό του επιτελείο.

ΞΕΡΟΥΝ ότι ο Σαμαράς εμπιστεύεται περισσότερο τον Σταϊκούρα παρά τους Χαρδουβελαίους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μαυραγάνη. Η κόντρα του με τον Θεοχάρη, πριν ο πρώην γραμματέας παραιτηθεί, ήταν και η αιτία που το Μαξίμου έκοψε αρμοδιότητες που είχε πάντα ο υπουργός και τις έδωσε στον Μαυραγάνη. Πάντως, αυτοί οι τρεις από ανάγκη μιλάνε μεταξύ τους.

ΟΤΑΝ ζορίζουν τα πράγματα, ο Σαμαράς στέλνει στις συσκέψεις ή τον Λαζαρίδη με τον Παπασταύρου, τους συνεργάτες του δηλαδή, ή τον Πτωχό, όπως έγινε στην κόντρα για τα «κόκκινα» δάνεια. Και ακούστηκαν πάλι γκρίνιες…

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο Ανάπτυξης είναι επίσης μια ωραία ατμόσφαιρα. Η απομάκρυνση (διά της αναβαθμίσεως) Δένδια προκάλεσε αισθήματα αναβάθμισης στον Μηταράκη, εφόσον βέβαια δεν θα γινόταν επιλογή κάποιου παλαιού και έμπειρου πολιτικού. Όμως η τοποθέτηση του νέου και άπειρου Σκρέκα προκάλεσε δυσφορία στον Μηταράκη, ο οποίος (και δικαίως) αναρωτήθηκε γιατί αναβαθμίστηκε, αφού είναι από το 2012 υφυπουργός στο Ανάπτυξης και το ξέρει πια καλά. Για τον Γιακουμάτο ούτε λόγος, αυτός είναι μία ομάδα μόνος του (επαίρεται ότι συνέβαλε στο «φάγωμα» Δένδια), και ο Κωνσταντινόπουλος είναι τα «αυτιά» του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο που είναι ο πυλώνας της Ανάπτυξης που έρχεται. Αλλά με αυτή την πολιτική ηγεσία, την ώρα που η ανάπτυξη θα έρχεται, θα τρομάξει και θα φύγει.

Ένα ακόμη σημαντικό υπουργείο είναι το Περιβάλλοντος. Πετρέλαια, ενέργεια, επενδύσεις κ.λπ. Υπουργός Γιάννης Μανιάτης και αναπληρωτής Νίκος Ταγαράς, ορατότης μηδέν. Ο Μανιάτης παίζει μόνος του και οι άλλοι απλώς περνούν την ώρα τους. Ο Ασημάκης Παπαγεωργίου, που είναι και εκλεκτός του Μαξίμου, εδώ και ένα χρόνο παρακαλεί να φύγει. Περίμενε μήπως και γινόταν υπουργός, αλλά όχι μόνο δεν έγινε, του ήρθε και αναπληρωτής από πάνω, νέος, ενώ κι εκείνος ήξερε τη δουλειά. Τώρα περιμένει ξανά πώς και πώς να αποδεσμευτεί. Μια υπέροχη κυβέρνηση…

Τα σχόλια είναι κλειστά.