Ειδησεογραφικό site

Λ. Μαχαιρίτσας: «Το αριστερό όνειρο μας το ψιλοπούλησαν»

89

Της Θωμαής Βούλγαρη

«Στην κρίση, το καλό γίνεται καλύτερο και ισχυρότερο, ενώ το κακό χειρότερο» δηλώνει κατηγορηματικά στο «Καρφί» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Μιλάμε για ένα μουσικό και τραγουδιστή, που εδώ και τριάντα χρόνια μετρά τεράστιες επιτυχίες στο χώρο του, ενώ τραγούδια του, όπως «Πεθαίνω για σένα», «Τα μάτια δίχως λογική», «Νότος», έχουν γίνει αγαπηθεί πάρα πολύ από το κοινό. Ο σημαντικός καλλιτέχνης τονίζει ότι, όσο υπάρχει κόσμος που αγκαλιάζει τα τραγούδια του, εκείνος θα είναι εδώ για να υπηρετεί πιστά το μουσικό είδος…

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που σας «σημάδεψαν» έπειτα από τριάντα χρόνια επιτυχημένης πορείας;

Πολλές! Η συναυλία που είχα κάνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πριν από δεκαπέντε χρόνια με τους Τερμίτες, τρεις-τέσσερις καλοί δίσκοι, πέντε τραγούδια που έχουν μείνει στο χρόνο, μια περιοδεία πέρυσι στην Αμερική, στην οποία έγινε πανικός. Η τελευταία ήταν ενδιαφέρουσα και πολύ συγκινητική. Και πάνω από όλα, η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο πριν από δύο χρόνια, που είχαν μαζευτεί 50.000 άνθρωποι. Δεν είναι και λίγα, νομίζω, όμως αυτά είναι τα πιο σπουδαία.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι σας που νιώθετε ότι αγγίζει περισσότερο τον κόσμο;

Κάθε φορά είναι και κάποιο διαφορετικό. Αυτή την εποχή το «Πεθαίνω για σένα», που είναι και το σουξέ της εποχής. Αφού μπορώ και κάνω τραγούδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα που αγγίζουν τον κόσμο, μου φτάνει και μου περισσεύει. Επίσης «Τα μάτια δίχως λογική» είναι τραγούδι εξίσου σημαντικό για μένα.

Η αξία της μουσικής αναγνωρίζεται λόγω της κρίσης;
Μέσα στην κρίση, το καλό γίνεται καλύτερο και ισχυρότερο, ενώ το κακό χειρότερο και επίσης ισχυρότερο. Όλα ανατρέπονται, ακόμη και η συμπεριφορά του κόσμου.

Πώς νιώθετε που ο κόσμος είναι πάντα δίπλα σας;

Αυτό μου δίνει «βενζίνη» για να προχωρήσω. Το θέμα είναι αν θα σταματήσει ο κόσμος να ασχολείται μαζί σου, να ενδιαφέρεται για αυτά που κάνεις και να αγαπάει τα τραγούδια σου. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με τον κόσμο. Όσο υπάρχει κοσμάκης που τα ακούει και τα αγαπάει –ακόμη κι ένα μικρό ποσοστό–, εγώ θα είμαι εδώ και θα παίζω τραγούδια. Όταν δω να λένε: «Δεν πας σπίτι σου, ρε φίλε, δεν μας παρατάς;», θα τα μαζέψω και θα φύγω.

Τι σας εμψυχώνει και συνεχίζετε δυναμικά;

Η μουσική είναι για μένα τρόπος έκφρασης και αντίδρασης. Εν τω μεταξύ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Από τη μια πρέπει να μιλάς, από την άλλη όμως, ό,τι λες, περνάει τοις μετρητοίς. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και το κυριότερο είναι ότι επηρεάζεις τον κόσμο.

Θεωρείτε ότι η τύχη ήταν με το μέρος σας;
Τα επαγγελματικά μού πήγαν καλά, λες και είχα το κοκαλάκι της νυχτερίδας! Σε γενικές γραμμές, ήμουν ένας τυχερός άνθρωπος. Αν αξίζει κάτι κι έγινε έτσι, έχει καλώς. Δύσκολα πέρασα στην αρχή, όταν διαλύθηκε το συγκρότημα Τερμίτες κι έπρεπε να κάνω μόνος μου κάτι. Από κει και πέρα, σε προσωπικό επίπεδο, βίωσα δύσκολα δυο-τρεις θανάτους, που έτυχαν την ίδια χρονική στιγμή. Η ζωή όμως έχει πάντα σκαμπανεβάσματα.

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει;

Αυτό που με απασχολεί είναι τι θα κάνει η νέα γενιά. Η κόρη μου, που σπουδάζει στο εξωτερικό, μου λέει ότι, αν βρει εκεί δουλειά, δεν θα γυρίσει πίσω. Και αναρωτιέμαι: Ποιος θα μείνει εδώ; Θα φύγουν όλοι; Αυτός ας το καταλάβουν οι άνθρωποι που είναι στα πράγματα. Δεν μπορείς να ασχολείσαι μόνο με το τι λέει ο Σόιμπλε. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Όπως λέει και ένας ποιητής, «τα φέραμε από κει, τα φέραμε από δω, συμψηφίζοντας το καλό και το κακό. Τώρα τι γίνεται;». Πρέπει να έχουμε γερό στομάχι και να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι έκανα κανένα κακό, ούτε χρωστάω σε κανέναν τίποτα.

Άνθρωποι από το χώρο σας που αγαπήσατε;

Είμαι πολύ ευτυχισμένος που γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους κι έκανα συνεργασίες. Ιδίως που ήμουνα φίλος με τον Μητροπάνο και τον Μπουλά. Τους αγαπάω πάρα πολύ ακόμα. Επίσης με τον Πλιάτσικα, τον Παπακωνσταντίνου, τον Ζουγανέλη, τον Πασχαλίδη έκανα καλές σχέσεις. Μακάρι να μπορούσα να σας τους αναφέρω όλους και να μην αδικήσω κανέναν!

Τι σας ενοχλεί περισσότερο;
Είμαι εξοικειωμένος και τα έχω αποδεχτεί όλα. Ακόμα και τη βλακεία του κόσμου που βασιλεύει στο διαδίκτυο. Βγαίνουνε και λένε ό,τι θέλουνε. Έχω αποδεχτεί ότι είμαστε άνθρωποι εκτεθειμένοι όσοι κάνουμε αυτή τη δουλειά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό. Έχω μεγάλη αντοχή και είμαι πολύ ανθεκτικός, παρόλο που εκνευρίζομαι εύκολα. Αντέχω στις κακουχίες και στη χαζομάρα. Μάλλον έχω γερό στομάχι!

Θα μοιραστείτε μαζί μας τα άμεσα επαγγελματικά σας πλάνα;

Ξεκινάω σε λίγες μέρες περιοδεία στην Κύπρο μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Πάνο Μουζουράκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Επιπλέον, ετοιμάζω ένα δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Παράλληλα κάνω τη μουσική, αφενός, για μια ταινία που θα βγει το φθινόπωρο με τίτλο «Στα καλά καθούμενα» και αφετέρου για τη θεατρική παράσταση «ωχ… Ηλέκτρα» με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι από το στούντιο στις συναυλίες και από τις συναυλίες στο στούντιο. Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο να κάνω διακοπές και να δω Μουντιάλ. Να δω βέβαια πώς θα τα καταφέρω όλα!

Ποια η άποψή σας για τις πολιτικές εξελίξεις, κ. Μαχαιρίτσα;

Θέλετε να σας πω την άποψή μου; Καλύτερα να μη μιλήσω, γιατί είμαι απογοητευμένος, όπως και οι περισσότεροι. Το θέμα όμως δεν είναι η πολιτική, αλλά τι κάνουν οι πολιτικοί για τον κόσμο. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να χειροκροτήσω οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιονδήποτε άνθρωπο είναι στα πράγματα, εφόσον πάρει αποφάσεις και κάνει οτιδήποτε είναι καλό για τον κόσμο.

Υπάρχει άνθρωπος ικανός να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό;
Αυτό έχουμε να το δούμε από την εποχή του Τρικούπη, που δεν ήταν γεννημένος ούτε ο προπάππους μου. Αυτή είναι η αλήθεια κι όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Κι όσοι πιστέψαμε στο όνειρο της Αριστεράς βρεθήκαμε ψιλοπουλημένοι κάποια στιγμή. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να στραφούν. Ευτυχώς, εμείς έχουμε το τραγούδι και τη μουσική να αντιδράμε. Ο περισσότερος κόσμος, αν τον πιάσεις από τη μύτη, θα κάνει ένα μπαμ και θα σκάσει. Από κει και πέρα τι να συζητήσουμε για πολιτική;

Τα σχόλια είναι κλειστά.