Ειδησεογραφικό site

Κριτική Κινηματογράφου από το «Κ»

48

Του Νέστορα Πουλάκου

1Chevalier

Σημαιοφόρος του ελληνικού weird σινεμά η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, μπορεί να βρίσκεται στη σκιά του πρωτοπόρου του είδους Γιώργου Λάνθιμου, όμως σε συνεργασία με τον σεναριογράφο του δεύτερου (Ευθύμης Φιλίππου) εξακολουθεί να ξεχωρίζει στο φεστιβαλικό –πρωτίστως– κοινό. Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Λονδίνου, βραβείο στο Φεστιβάλ Σεράγεβο κι επίσημη συμμετοχή σε εκείνα του Λοκάρνο και του Τορόντο. Μεταξύ των πρωταγωνιστών ξεχωρίζουμε τον… Σάκη Ρουβά, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Μάκη Παπαδημητρίου. Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα σκάφος. Όταν μια μηχανική βλάβη τούς εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. Το Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

SS_D109-311515.dng

The Hunger Games: Η επανάσταση – Μέρος 2ο

 Η τριλογία του best seller «Αγώνες πείνας» ολοκληρώνεται κινηματογραφικά, με μια ακόμη εντυπωσιακή sci-fi περιπέτεια. Πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Λόρενς. Με το έθνος του Πάνεμ να βρίσκεται σε ολοκληρωτικό πόλεμο, η Κατνίς ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με τον πρόεδρο Σνόου. Κοντά στους πιστότερους φίλους της, ξεκινάει την αποστολή με την Επαρχία 13 για ένα παράτολμο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Κάπιταλ, ο οποίος έχει πλέον παθιαστεί με τον αφανισμό της. Η ταινία προβάλλεται σε 3D. Παρότι εδώ τελειώνει η μυθιστορηματική τριλογία, διευθύνον στέλεχος της Lionsgate δήλωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα για νέο σίκουελ ή κάποιο πρίκουελ.

BRIDGE OF SPIESΗ γέφυρα των κατασκόπων

Κλασικό ψυχροπολεμικό blockbuster του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Ένας συνδυασμός και μια ιστορία τόσο… old-fashioned. Ο Τζέιμς Ντόνοβαν είναι ένας δικηγόρος ασφαλειών, ο οποίος το 1957 «στρατολογείται» από την κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.

Πρόκειται για μια χαμένη εκ των προτέρων υπόθεση, αλλά και μια εθνική αποστολή υπεράσπισης της εικόνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, την οποία ο Ντόνοβαν χειρίζεται άψογα. Καταφέρνει μάλιστα να αποτρέψει τη θανατική ποινή για τον πελάτη του, γίνεται όμως persona non grata για τους τρομοκρατημένους από την πυρηνική απειλή συμπατριώτες του. Μέχρι που το 1960 το υπουργείο Εξωτερικών τού ζητά να μεταβεί στο Βερολίνο και να μεσολαβήσει ανεπίσημα στην ανταλλαγή του Άμπελ με τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πιλότο που συνελήφθη από τους Σοβιετικούς, αφού κατέρριψαν το κατασκοπικό αεροπλάνο του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.