Ειδησεογραφικό site

Κριτική Κινηματογράφου από το «Κ»

75

Του Νέστορα Πουλάκου

1Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα

Το νέο πολυεπίπεδο δράμα του ταλαντούχου Ζακ Οντιάρ («Προφήτης», «Σώμα με σώμα»), γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην ινδική γλώσσα ταμίλ, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην στρατιώτης των Τίγρεων του Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Πρέπει να χτίσουν μια νέα ζωή μαζί, παρόλο που είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους. Ένα εντυπωσιακό πρωταγωνιστικό τρίο που αποτυπώνει τη «διαφυγή» από τη χώρα τους στο Παρίσι, σχολιάζοντας και αντιπαραβάλλοντας τον δυτικό τρόπο ζωής με τις παραδοσιακές ανατολίτικες αξίες.

2Τέλος διαδρομής

Επί πέντε ολόκληρες ημέρες, ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Rolling Stone» Ντέιβιντ Λίπσκι παίρνει συνέντευξη από τον διάσημο νοβελίστα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Οι ώρες και οι ημέρες περνούν, μια έντονη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Ακόμα όμως κι όταν ανταλλάσσουν γέλια και απόκρυφες σκέψεις, ποτέ δεν είναι ορατό το πόσο ειλικρινής είναι ο ένας απέναντι στον άλλον. Βασίζεται στο βιβλίο «Although of Course You End Up Becoming Yourself» του Ντέιβιντ Λίπσκι, που εκδόθηκε το 2010, δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Η λέσχη φίλων του συγγραφέα δεν ενέκρινε την ύπαρξη της ταινίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γουάλας δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε ένα φιλμικό του πορτρέτο.

3Το παραμύθι των παραμυθιών

 Στιλιζαρισμένο αγγλόφωνο ντεμπούτο του Ιταλού σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε («Γόμορρα»), ο οποίος αφήνει πίσω του τον σκληρό ρεαλισμό για να μπει στον μαγικό κόσμο του φανταστικού. Πρωταγωνιστούν οι Σάλμα Χάγεκ και Βενσάν Κασέλ. Τρεις ιστορίες από την ομώνυμη συλλογή παραμυθιών του 17ου αιώνα, οι οποίες ενώνονται με μια οικογένεια σαλτιμπάγκων. Η πρώτη αφορά τη βασίλισσα του Λονγκτρεγί, που η αφόρητη ζήλια της καταδυναστεύει τη ζωή του συζύγου της. Η δεύτερη μιλάει για έναν βασιλιά που αιχμαλωτίζεται στην παγίδα δύο μυστηριωδών αδελφών. Η δε τρίτη αφορά έναν βασιλιά παθιασμένο με έναν τεράστιο ψύλλο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.