Ειδησεογραφικό site

Κραυγή αγωνίας από τον τουρισμό – Συναλλαγές ακόμα και με βαλκανικά νομίσματα δέχονται οι επαγγελματίες του τουρισμού

44

Ονειρο ήταν και πάει… Ο εσωτερικός τουρισμός είναι πλέον ανύπαρκτος, οι ελπίδες των ξενοδόχων και των τουριστικών φορέων ανά την Ελλάδα για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής -οι οποίες αυτήν την εποχή αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου- εξανεμίστηκαν και, μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της ασφυξίας στις τραπεζικές συναλλαγές και τις πληρωμές, έρχεται να προστεθεί και το μείζον ζήτημα της επάρκειας των προμηθειών των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα.

Ξενοδόχοι από τις ενώσεις μερικών από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν στο «ΘΕΜΑ» την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον για τον ελληνικό τουρισμό στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, με τις συνθήκες να μεταβάλλονται καθημερινά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν έγινε γνωστός ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων. Κοινή διαπίστωση είναι το πλήρες πάγωμα των νέων κρατήσεων, η μετάθεση -στην καλύτερη περίπτωση- των διακοπών και το χαμένο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για τους Ελληνες τουρίστες, τη στιγμή που οι (διαχειρίσιμες) ακυρώσεις από ξένους τουρίστες, προς το παρόν, δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Αντιθέτως, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κλάδος για το θέμα της επάρκειας των προϊόντων στα ξενοδοχεία, το οποίο είναι πιο έντονο κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Μία από τις λύσεις που έπεσε στο τραπέζι ωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να ζητείται από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο να πραγματοποιούν εκεί τις πληρωμές, ώστε να πληρώνονται μέσω Κύπρου οι προμηθευτές, ενώ αξιοποιείται στο μέγιστο η δυνατότητα να απευθύνονται οι ξενοδόχοι στην τοπική αγορά, από την οποία, ούτως ή άλλως, προέρχεται μεγάλο μέρος των προμηθειών τους.

 

«Ενώ είμαστε στο δίμηνο της απόλυτης αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό, πορευόμαστε μέρα με την ημέρα ή μάλλον… ώρα με την ώρα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως φάνηκε από τις αρχές της εβδομάδας, δεν είναι οι ακυρώσεις, αλλά το πάγωμα των κρατήσεων», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος. Στη δεδομένη συγκυρία, όπου ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, είναι μείζονος σημασίας, όπως λένε οι τουριστικοί φορείς, να διαφυλαχτεί η εικόνα της Ελλάδας και να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο που εκφράζεται στο εξωτερικό για τυχόν κοινωνικές αναταραχές. Μάλιστα, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω των ζοφερών συνθηκών που βιώνει η χώρα υπήρχαν βρετανικά τουριστικά γραφεία που κατηύθυναν, όπως επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, την περασμένη εβδομάδα, πελάτες τους από την Τυνησία (λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος) προς την Ελλάδα, δείχνει ακριβώς την εικόνα ασφάλειας που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό.

«Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η ανησυχία που εκφράζεται για τυχόν ελλείψεις στο κομμάτι των προμηθειών και των καυσίμων, λόγω των προβλημάτων με τις πληρωμές, αν και για το τελευταίο λαμβάνουμε συνεχώς διαβεβαιώσεις περί επάρκειας», λέει. Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει επιπλέον ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι ο μεγάλος χαμένος για φέτος. «Μέχρι πέρυσι λέγαμε ότι οι Ελληνες δεν είχαν, μεταξύ άλλων, την ψυχολογία να πάνε διακοπές, πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από την ψυχολογία και είναι πρακτικό», αναφέρει σχετικά.

Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πρόβλημα στην τροφοδοσία
«Εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές και τα capital controls ενεργά και την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν σημαντικές, ίσως και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην τροφοδοσία των τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτές οι εκτιμήσεις βέβαια γίνονται με τη βασική προϋπόθεση ότι τα ΑΤΜ θα συνεχίσουν να δίνουν χρήματα στις κάρτες των ξένων υπηκόων. Για την ώρα η πληροφόρηση και οι επιπτώσεις που καταγράφουμε είναι σημαντική ανάσχεση του ρυθμού των εισερχόμενων κρατήσεων, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουμε ακυρώσεις και είναι προφανές ότι όλοι, επισκέπτες και tour operators, τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων της Κυριακής, για να αποφασίσουν την υλοποίηση ή όχι των διακοπών τους στη χώρα μας. Εάν η κατάσταση επανέλθει στην κανονική ροή της σύντομα, θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τις ζημιές και να τις περιορίσουμε. Εάν επικρατήσει το δυσοίωνο σενάριο, οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση θα είναι καταστροφικές».

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος ξενοδόχων Αττικής
Ακυρώσεις
«Υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και Ελλήνων και ξένων. Οι Ελληνες ακυρώνουν περισσότερο ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με εκδηλώσεις. Οι ακυρώσεις των ξένων μέχρι στιγμής αναπληρώνονται από τις κρατήσεις. Αυτά τα νούμερα είναι σε κάθε περίπτωση πτωτικά σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή. Οι οποιεσδήποτε πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των επόμενων ωρών ή ημερών θα ορίσουν και την πορεία του τουρισμού από εδώ και πέρα. Οι εικόνες που θα εκπέμψει η χώρα τις επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τον τουρισμό».

Παράλληλα παγιώνονται οι τάσεις μείωσης του ρυθμού κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το υπόλοιπο της σεζόν στη χώρα μας

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα προβλήματα στον τουρισμό μετά το κλείσιμο των τραπεζών, που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά. Τουριστικοί επαγγελματίες στη Β. Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου αναγκάζονται να πληρώνονται από Βούλγαρους, Τούρκους και άλλους επισκέπτες στα εθνικά τους νομίσματα, όπως λέβα Βουλγαρίας, λίρες Τουρκίας, δηνάρια Σερβίας κοκ.

Όπως γράφει η “Καθημερινή” αν και τα φαινόμενα δείχνουν να είναι ακόμα μεμονωμένα, είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Παράλληλα παγιώνονται οι τάσεις μείωσης του ρυθμού κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το υπόλοιπο της σεζόν στη χώρα μας, ενώ συνεχίζονται και οι ακυρώσεις κρατήσεων, κυρίως μέσω διαδικτυακών καναλιών, επ’ ωφελεία ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία, η Τουρκία αλλά και το Μαυροβούνιο.

Όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής έχουν “παγώσει”, ενώ οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών εσωτερικού και εξωτερικού, δηλαδή αυτών που κάνουν κρατήσεις μόνοι τους και όχι μέσω tour operators, φθάνουν στο 80%. Προς το παρόν, οι tour operators δεν έχουν προβεί σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων.

Επιπλέον οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προμήθειες σε επίπεδο επισιτισμού όσο και σε λοιπά λειτουργικά είδη δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα, καθώς οι προμηθευτές δεν μπορούν να κάνουν εμβάσματα για να κάνουν εισαγωγές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.