Ειδησεογραφικό site

Κρας-τεστ για τις τράπεζες η συνάντηση Δραγασάκη – Watsa

30

Το πρώτο στίγμα της κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα των τραπεζών αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά από τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιάννη Δραγασάκη με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σαφώς δείξει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, ασκώντας με ουσιαστικό τρόπο τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι κρατικός φορέας και διακρατεί σημαντικά ποσοστά στις 4 συστημικές τράπεζες.

Η συνάντηση του κ. Δραγασάκη θα γίνει με τον ινδικής καταγωγής Prem Watsa, επικεφαλής της καναδικής FAIRFAX FINANCIAL HOLDING, που ελέγχει ποσοστό 8,77% της Eurobank, εκπροσώπους της Capital Group (έχει το 13%) και άλλων ιδιωτών μετόχων.

H Eurobank είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ έχει περιοριστεί σε 35,4% μετά και την τελευταία αύξηση κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού.

Γι’ αυτό και η συνάντηση θεωρείται ότι θα δώσει δείγματα για τη στάση που αναμένεται να τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι σε όλες τις τράπεζες.

Οι αλλαγές θα αφορούν ανάμεσα σε άλλα τις διοικήσεις, αλλά ο βαθμός της παρέμβασης δεν έχει αποσαφηνιστεί…

Έχει καταστεί πάντως σαφές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τις τράπεζες για να προωθήσει το ευρύτερο σχέδιο αναπτυξιακής ενίσχυσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε προχθές ότι εφόσον γίνουν οι αλλαγές θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση, και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψιν, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις των ιδιωτών μετόχων καθώς και ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και την αύξηση της μετοχικής τους αξίας.

Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα ποσοστό 66,9% στην Τράπεζα Πειραιώς, 66,3% στην Alpha Bank, 57,2% στην Εθνική και 35,4% στην Eurobank. Το ΤΧΣ έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περί τα 25 δισ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστηματικών τραπεζών και άλλα 12 δισ. ευρώ για την κάλυψη ανοιγμάτων σε «κακά» στοιχεία ενεργητικού άλλων τραπεζών. Τα χρήματα που έχουν τοποθετηθεί από το ΤΧΣ προέρχονται από τα δάνεια διάσωσης που δόθηκαν στη χώρα και βαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Οι μετοχές που διαθέτει το δημόσια δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να νομοθετηθεί η μετατροπή τους σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, αν και μέχρι σήμερα όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατόπιν συμφωνίας της τρόικας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.