Ειδησεογραφικό site

Εγκύκλιος Σαββαϊδου: Φόρος 15% στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων και εντόκων

28

Φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2014 απεκόμισαν κέρδη από την πώληση μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ολόκληρων επιχειρήσεων υποχρεούνται φέτος να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που διευκρινίζει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

1. Σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπόκειται κάθε υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης, καθώς επίσης και από τη μεταβίβαση των ακόλουθων τίτλων

α) μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,

β) μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον μισό τοις εκατό (0,5%),

γ) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,

δ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,

ε) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ως μεταβίβαση νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

Σε περίπτωση που οι ως άνω τίτλοι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.

Εν ολίγοις ο φόρος θα επιβάλλεται για τίτλους που έχουν αποκτηθεί μετά την 1/1/2009 και σε αυτούς που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τουλάχιστον με 0,5%.

Το εισόδημα από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογείται, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστή 15%, χωρίς να απαιτείται κατά το χρόνο της μεταβίβασης η υποβολή δήλωσης. Το εν λόγω εισόδημα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου και θα φορολογηθεί στο τέλος τους έτους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.