Ειδησεογραφικό site

Κουρουμπλής: Φάρμακα όχι μόνο για κέρδη αλλά και για ανάπτυξη

30

Την πρόθεσή του να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο σε ό,τι αφορά το φαρμακευτικό επιχειρείν αλλά και να δρομολογήσει αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου, με απώτερο στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός επενδύσεων, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

«Ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα αλλά και στη σημαντική συμβολή για την ανάπτυξη αυτής της χώρας», είπε ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία η φαρμακοβιομηχανία έμοιαζε να κινείται μόνο προς τη μία κατεύθυνση – και όχι την αναπτυξιακή.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε στους εκπροσώπους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών ότι την τελευταία 10ετία η κατανάλωση φαρμάκων και συνεπώς η δαπάνη στην Ελλάδα αφορούσε μια χώρα με πληθυσμό 40 εκατ.και όχι 10 εκατ. που είναι οι Έλληνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής δήλωσε ότι «το σύνολο του φαρμακευτικού επιχειρείν  της χώρας μας είναι συστρατευμένο με το κυβερνητικό επιτελείο σε αυτή τη μάχη που δίνει  στην Ευρώπη για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους μέσα σε συνθήκες ανάπτυξης και οικονομικής ανασύστασης».

Ο κ. Φρουζής μετέφερε στην νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη δέσμευση του ΣΦΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στο έργο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, αλλά παράλληλα υπενθύμισε πως «κατά τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έβαλαν πλάτη στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Έθεσε ακόμη το θέμα του προϋπολογισμού για την υγεία, ζητώντας να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 400 εκατ. ευρώ καθώς και να μειωθούν τα οριζόντια  rebates και clawbacks.

Τα σχόλια είναι κλειστά.